Umut Çin’de

Deprem felaketinin üzerinden 30 gün geçti. Depremzedelerin yardım çığlıklarının ardı arkası kesilmiyor. Hatay'ın Sakıt Köyü, Bornova Belediyesi'nin göndereceği Çin malı çadırları dört gözle bekliyor.

Umut Çin’de
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem felaketinin üzerinden tam tamına 30 gün geçti. Biz zamanı, o korkunç anları yaşayanlar ise sevdiklerini göçük altında bıraktı. Ve tabi ki;  Umutlarını, hayallerini, geleceklerini ve anılarını. Biz seyredip, okuduk, dinledik onlar ise yaşadı.

46 bin 104 canımızı yitirdik. 10 binlerce yaralımız var. Binlerce bina yerle bir oldu. Skandal üstüne skandallar yaşandı. Acının boyutu her geçen gün katlandı. Su ve ekmekle başlayan yokluk, diğer ihtiyaçlarla had safhaya ulaştı. Sadece bizim değil, dünyanın gündemine oturan deprem, yerini dört gün süren ‘siyasi deprem’e bıraktı. Kısa süren siyaset krizinin ardından gözler yeniden bölgeye çevrildi.

Geçen sürede, ihtiyaçların karşılanamadığı, çadır sorununun bile çözülemediği ortaya çıktı.

Köylünün beklentisi

Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Sakıt Köyü sakini Mehmet Yaşar, bölgede ciddi bir çadır sıkıntısı olduklarını dile getirdi. Yaşar, tek umutlarının Bornova Belediyesi’nden gelecek çadırlar olduğunu söyledi.

Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Suçıkağı diğer adıyla Sakıt Köyü’ndeki depremzedeler 30 gündür çadır bekliyor. Bin 700 nüfuslu köye 20’si Bornova Belediyesi’nden olmak üzere toplamda 100 çadır gönderildi. Köy sakini Mehmet Yaşar, nüfuslarının şehirden gelen akrabaları nedeniyle ikiye katlandığının altını çizerek, “Siyasi tartışmalar bizim sorunumuzu çözmüyor. Umudumuzu Bornova Belediyesi’nin Çin’den ithal edeceğini söylediği çadırlara bağladık” açıklamasını yaptı.

“Hasarlı evlere giriyorlar”

Bornova Belediyesi’nin gönderdiği 20 çadır ile birlikte şu anda köyde 100 çadır olduğunu dile getiren Yaşar, “Köyümüz şu anda bin 700 nüfuslu, şehirden gelen akrabalarımızla birlikte nüfusumuz ikiye katlandı. Birçok aile, hayvanlarına ait derme çatma çadırların naylonlarını sökerek kendine barınak yaptı. Ameliyatlı, engelli, kronik hasta, yaşlı, hamile birçok depremzede hala çadır bekliyor. Şu anda birçok insan hasarı önemsemeden evine giriyorlar. Bornova Belediyesi’nin gönderdiği 20 çadır sorunumuzu çözmez ama acil ihtiyacı olanlara verdik. Bu bir nebze olsun yaramıza merhem oldu. Görevlilerden duyduğumuz kadarıyla Bornova’dan 2 bin çadır gelecekmiş, onlar da Çin’de gelmesini bekliyormuş” diye konuştu.

Mehmet Yaşar, şu anda önceliklerinin çadır sıkıntısını çözmek olduğunu söyleyerek, “Bizim durumumuz böyleyken hükümet çadır sıkıntımız olduğunu kabul etmiyor. Siyasi tartışmalar bizim sorunumuzu çözmüyor, şu anda tek umudumuz Bornova Belediyesi. Bize gelen düzenli bir gıda yardımı yok. Köylüler ihtiyacı olan gıdalarını bahçelerinden bir şekilde halletmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Özel Haber: SILA ARABACIOĞLU

 

 

Bakmadan Geçme