Üniversite yönetimi öğrencilerin arkasından iş çeviriyor
Turgay Kılıç/ Yeni İzmir-Üniversitelerde alınan kararlarla öğrenciler sık sık isyan bayrağını çekiyor, seslerini duyurmanın yollarını arıyor....
Turgay Kılıç/ Yeni İzmir-Üniversitelerde alınan kararlarla öğrenciler sık sık isyan bayrağını çekiyor, seslerini duyurmanın yollarını arıyor. Yaşanan yemek ve kahvaltı fiyatları zamları, yurt kira fiyatlarının artışı ve içişlerinde gelen yeni kurallarda ‘Bize danışmıyorlar’ sözleri yankı buldu.
Duruma isyan eden Ege Üniversitesi öğrencilerinden Fadime Özdemir, “Üniversitede alınan hiçbir kararda okulun bir bileşeni olan biz öğrencilerin fikri alınmıyor elbette. Bu yapılanlar ise biz üniversite öğrencileri açısından krizin bedelini bizlere ödetmeye çalışmaktan başka bir sonuç yaratmıyor. Bir gün yemekhanelerimize zam haberini alıyoruz, bir bakıyoruz yemekhanelerimiz özelleştirilmiş ya da yaşam alanlarımızdan biri olan KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) yurtlarında alacağımız ikici bir ekmek ücretli hale gelmiş. Bu ekonomik kriz içerisinde öğrencilerin yaşadığı barınma, beslenme gibi sorunlara dair hiçbir adım atılmadığı gibi her güne bir yenisi ekleniyor. biz üniversite öğrencilerine ise hakları için mücadele etmekten başka bir seçenek düşmüyor” dedi.
KYK yurtlarında bir kahvaltı tabldotunda bulunan ilk çeyrek ekmek ücretsiz iken ikinci çeyrek ekmek 1 liradan satılmaya başlandı. Konuyla ilgili konuşan Barınamıyoruz Hareketi ise, “KYK yurtlarına bu sene getirilen uygulamayla 2. çeyrek ekmek ücretlendirildi. Hem öğrencilere nitelikli ve doyacakları porsiyonda yemek vermiyor hem de ekmeği ücretlendiriyorsunuz. Öğrencileri mağdur etmek için daha ne yapacaksınız?” dedi.
‘Zam öncesi haberimiz olmuyor’
İstanbul’da öğrenim gören Ebru Gürsoy, KYK yurtlarından alınan kararların ve zam fiyatlarının
kendilerine bildirilmediğini aktararak “KYK yurtlarında önceden ücretsiz olan ekmek bu sene itibariyle ücretlendirildi. KYK yurtları güncel olarak öğrencilere nitelikli yemek sağlamamaktadır. Yemekler hijyenik olmadığı gibi besin niteliği açısından da yeterli değildir. Ayrıca yemeklerin porsiyonu da azdır. Şimdi ise doymak için ekmek alan öğrencilere devlet yurdunda ekmek dahi satılmaya başlanmıştır. KYK yurtlarında yemekhanelerin durumu içler acısıyken yapılan bu uygulama öğrencileri bir kez daha mağdur etmekte” dedi.