'Üniversitede kendinizle tanışmayı ihmal etmeyin'
2023 Yüksek Öğretim Kurumları Sınav tercih sonuçlarının açıklandı. Geçen yıla göre, 47 bin 393 kişi artarak...
2023 Yüksek Öğretim Kurumları Sınav tercih sonuçlarının açıklandı. Geçen yıla göre, 47 bin 393 kişi artarak toplam 898 bin 24 öğrenci yükseköğretim programlarına yerleşti.
Yeni İzmir Gazetesi’nden Eylül Sansür’ün haberine göre, Psikolog Hazal Sansür üniversiteyi kazanan öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Eğitimi aynı zamanda kişisel gelişime önem vererek sürdürmenin, donanımlı bir şekilde mezun olmanın önemine değinen Sansür, “Kişisel gelişiminize önem verin. Mezun olmadan en az iki yabancı dil öğrenmeyi hedefleyin. Üniversitenizin, sınıf arkadaşlarınızın ve profesörlerin sunduğu her şeyi değerli bir tecrübe ve yeni fırsatlar olarak düşünün. Üniversitenizde tutkunuzla uyuşacak bir kulüp mutlaka olacaktır. Sosyalleşmeyi unutmayın. İlk zamanlarınızda kampüste her gün yeni biriyle tanışmayı deneyin. Üniversitede tanıştığınız insanlar, gelecek 30-40 yıl sonra bile sizde ve kariyerinizde iz bırakabilir. Çoğu kulüpler ve üniversite yönetimi söyleşiler, paneller düzenliyor. Bunlara katılmalı ve farklı düşüncelere açık olmalısınız. Size olumlu etki sağlayacak kişilerle fikir paylaşımlarında bulunabilirsiniz” dedi.
“GEZEBİLDİĞİNİZ KADAR ÇEVRE İLLERİ DENEYİMLEYİN”
Belki de ilk kez aile evinden ayrılacak olan gençlerin, yeni bir sürece başlarken ki korku ve endişelerinin üstesinden nasıl gelebileceklerini açıklayan Sansür, “Bu sene artık aile evlerimizden yani güvenli alanlarınızdan uzaklaşacaksınız. İlk 6 ay heyecan ile geçecek olsa da bir yandan yoğun özlem duygusu hissedebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde geçici bir süre için kalacağınızı unutmayın ve o şehri kendinize çekici hale getirin. Okuduğunuz şehrin köşe bucak her yerini gezin ve o şehirle ilgili bilgiler edinin. Maddi koşullara göre en az ayda 1 kere okuduğunuz şehre yakın illere giderek gezmeye başlayabilirsiniz. Gezebildiğiniz kadar çevre illeri deneyimleyin. Bu durum adaptasyon sürecinize de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
“ÖZ GÜCÜMÜZÜ ORTAYA KOYABİLMEMİZ LAZIM”
Üniversite döneminin her zaman tozpembe ilerlemeyeceğini, zaman zaman yaşanabilecek zorluklarında var olacağına dikkat çeken Sansür, “Gençler için güvenli alanlarından ayrılmak, bilmedikleri bir yerde aileden ve alıştığı ortamdan ayrı yaşamak zorunda kalmak güven kırılmasına neden olabilir. Bu süreçte arkadaşları tarafından sık sık onay almaya çalışmak, başkalarının beğenisine odaklanmak ve potansiyellerini gösterememe gibi sorunlar yaşayabilirler. Kişinin kendi potansiyeli ile dış dünyanın beklentileri arasında oluşan dengesizlik onun özgüven problemleri yaşamasına neden olur. Gençler bu süreçte önemli ölçüde uyum sorunu yaşayabilir. Başımıza zorlayıcı bir olay geldiğinde öz gücümüzü ortaya koyabilmemiz ve mücadele etmemiz lazım. Bunlar sizi korkutmasın. Yaşadığınız üzücü ve olumsuz olaylar sizi hayata hazırlayan en önemli tecrübelerin temelini oluşturacaktır. Tüm bunlara rağmen iletişimde problem yaşıyorsak o zaman bir destek arayışı işi kolaylaştırabilir. Ayrıca her üniversitede ücretsiz danışmanlık birimleri vardır. Adaptasyon sürecinde zorluk yaşadığınızda psikolog desteği alabileceğinizi unutmayın” şeklinde konuştu.
YKS tercih sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
“EBEVEYNLERİN ETKİSİ DE ÇOK ÖNEMLİ”
Gençler için yeni başlayacak olan süreçte ebeveynlerin etkisinin de çok önemli olduğunun altını çizen Psikolog Hazal Sansür, “Ebeveynler, evlatlarının özerkleşmesine izin vermezlerse ilişkilerinde ve ileri de iş hayatlarında önemli zorluklar yaşamalarına neden olabilirler. Belli bir yaştan sonra bireylerin özerkleşmesi gerektiğini unutmamalıyız. Gençlerin kendi koşullarını yaratabilmesi ve kendi arkadaş ilişkilerini kurabilmesi için ailelerinin alan bırakmaları gerekir. Ailelerin, gençleri kendi koşullarını yaratabilmesi için rahat bırakmaları, kendi arkadaş ilişkilerini kurabilmesi için alan sunmaları çok önemli. Bu kişinin yeterlilik duygusunu geliştirecektir ve olumlu bir kimlik algısı oluşturmasına yardımcı olacaktır” dedi.
“GENÇLERİN ÖZERKLEŞMESİNE İZİN VERİLMELİ”
Psikolog Sansür, “Çok fazla kısıtlama ve sınırlar koymak, gencin kişilik gelişiminde bazı problemler yaratacaktır. Aile ne kadar koruma iç güdüsüyle yaklaşırsa, çocuklarını bir o kadar dış dünyaya karşı pasif hale getireceklerdir. Bir sorunla karşılaştıklarında nasıl çözümleyeceklerini bilmemek daha farklı problemlere yol açacaktır. Bu yüzden en önemli detay gencin özerkleşmesine izin vermektir. Tabi ki ihtiyacı olduğunda arayıp sormak, maddi manevi yanında olmak veya hastalık süreçlerinde yanlarında olduğu hissedilmesi gerekiyor. Herkes çocuğunun iyiliğini ister ancak çocuğunuzun birey olması ve özerklik kazanması, hayata karşı psikolojik sağlamlık kazanmasını da sağlayacaktır. Yaşadıkları acı ve üzüntülerin, onları hayata hazırlayan güçlü tecrübeler olduklarını lütfen unutmayın” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi