Unutma Biçimleri İstanbul Modern Sinema’da

Yönetmen Burak Çevik’in yeni filmi “Unutma Biçimleri”, dünya prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Film, 17...

Unutma Biçimleri İstanbul Modern Sinema’da
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yönetmen Burak Çevik’in yeni filmi “Unutma Biçimleri”, dünya prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Film, 17 Haziran’da İstanbul Modern Sinema’da yapılan Türkiye’deki ilk ve tek gösteriminin ardından 14 yıl boyunca İstanbul Modern’de saklı kalacak.

İstanbul Modern Sinema’nın yeni mekânında gerçekleşen açılış programı, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla hazırlandı ve program adını yönetmen Burak Çevik’in “Unutma Biçimleri” adlı filminden aldı.

“Unutma Biçimleri” filmi, dünya prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nde yaparak 14 yıllık ayrılığın ardından tekrar bir araya gelen bir çiftin geçmişlerini hatırlama sürecini takip ediyor. Uluslararası gösterimlerin ardından film, yönetmenin katılımıyla 17 Haziran’da Türkiye’de ilk kez İstanbul Modern’de gösterilecek. Bu gösterimden sonra film, 14 yıl boyunca İstanbul Modern’de saklı kalacak ve Türkiye’de bir daha gösterilmeyecek. Bu şekilde, film kendi konusuna benzer bir deneyim olarak hafızanın nasıl katmanlaştığına ve tekrar tekrar yazılabildiğine dair bir deneyim sunacak.

İstanbul Modern Film Küratörü Müge Turan, filmde unutmanın yaratıcı gücünün kullanıldığını belirtirken, filmle birlikte İstanbul Modern’in Antrepo binasının tarihini yansıtarak bir çiftin 14 yıllık ayrılık ilişkisi üzerinden hafızadaki boşlukları doldurduğunu ifade etti. Çiftin diyaloglarına antik harabelerden, terk edilmiş mekânlardan ve İstanbul Modern’in henüz inşa edilmemiş binasından görüntüler eşlik ediyor. Yönetmen Burak Çevik, filmde belleği aktif olarak kullanarak sinemanın kendisini anlamaya çalıştığını belirtiyor.

Yönetmen Çevik, filmin 14 yıl saklı kalmasının hikayesini anlatırken, İstanbul Modern’in inşaatı sırasında filmin gösterilmesi ve saklanması için en uygun yer olduğunu hissettiğini söylüyor. Çevik, filmi 14 yıl boyunca saklamak için Renzo Piano’nun saydam binasını çağrıştıran bir hard disk içinde saklama fikrini ortaya çıkardığını belirtiyor. Film, gösterim pratiği aracılığıyla izleyiciye filmin hafıza ile ilişkisini ve sorguladığı konuları deneyimletmeyi amaçlıyor.

Filmin konusu ise Erdem (Şenocak) ve Nesrin (Uçarlar) çiftinin, ayrılıklarından 14 yıl sonra bir araya gelerek ilişkilerini ve neden ayrıldıklarını hatırlama çabalarını anlatıyor. Film boyunca bugün hatırladıklarıyla geçmişte söyledikleri ve hatta gördükleri rüyalar birbirine karışıyor. Yönetmen, kendi zihnindeki imgelerle kaydettiği mekanların hafızası üzerinden başka bir şeyi hatırlama çabasında. Terk edilmiş bir binanın enkazına bakarak, donmuş bir gölün ortasındaki bir deliğe bakarak veya karanlık bir odanın içinde fenerle dolaşarak filmde kaybettikleri bir şeyi bulmaya çalışıyor.

Yönetmen Burak Çevik, filmi 14 yıl boyunca İstanbul Modern’de saklamayı tercih etmesinin hikayesini anlatırken, İstanbul Modern’in inşaatı sırasında filmin gösterilmesi ve saklanması için en uygun yer olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Renzo Piano’nun saydam binasını çağrıştıran bir hard disk içinde filmi 14 yıl boyunca saklamanın fikri beliriyor. Bu süre boyunca film Türkiye’de bir daha gösterilmeyecek ve böylece film kendi temasına benzer bir deneyime dönüşecek, hafızanın nasıl katmanlaştığı ve tekrar yazılabildiği konusunda bir deneyim sunacak.

Filmin Türkiye’deki ilk ve tek gösterimi 17 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’de İstanbul Modern Sinema’da gerçekleşecek. Film, İstanbul Modern’de saklı kalacak ve ziyaretçilerle buluşmaya devam edecek.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme