Üretici elini eteğini çekti, fiyatlar hortladı
Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, enflasyonun ardından başlayan hayat pahalılığı pazar fiyatlarına yansımaya devam...
Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, enflasyonun ardından başlayan hayat pahalılığı pazar fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Yeterli desteği alamayan üreticinin üretimden elini eteğini çekmesiyle, pahalılık katlanarak devam ediyor. İzmir Seferihisar’da Salı günleri kurulan Üretici Pazarı’nda fiyatlar cep yakıyor. Fiyatlardan hem pazarcı esnafı hem de vatandaş dertli. Pazarda kendi ürettiği ürünleri satan esnaf Ahmet Yıldırım, var olan ekonomik koşulların fiyatlarda devamlı değişiklik yarattığını belirtti. Yıldırım, “Fiyatlar o kadar değişiyor ki bugün aldığımızı yarın aynı fiyattan alamıyoruz. Devamlı fiyatlarda değişiklik oluyor. Bunun da kaynağı mazota gelen zamlar, aracıların kendi koyduğu fiyat bunda etkili diye düşünüyorum” dedi.
“Ekonomi şu an bu kadar kötü olmasaydı fiyatlar yarı yarıya olurdu” diyen pazarcı esnafı, “Bezelye şu an 20 lira. Ama koşullar bu kadar kötü olmasaydı fiyatı 10 lirayı geçmezdi. İnanın biz hiç memnun değiliz bu durumdan. Geçen seneden örnek verecek olursam;6- 7 çuvala yakın bezelye satıyorduk. Öyle bir durum yok şimdilerde. İnsanların bunu almaya gücü de kalmadı. Pahalı diyorlar. Alamıyorlar. İster istemez bu duruma tepki gösteriyorlar. Yeri geliyor, pazarlık yapmaya çalışıyorlar. Pazarlık payında düşürme bile yapsak bizler de yetersiz kalıyoruz bu durum karşısında. Burası üretici pazarı olduğu için eskiden fiyatlar normal pazarlara göre nispeten daha uygundu. Şartlar iki pazarın fiyatlarını eşitledi. Tezgâhımda en ucuz ürün bezelye, patlıcan, kabak. O da 20 lira. En pahalı olarak da kilosu 60 liradan barbunya ve kiraz var” dedi.
SALATA 25 TL
Esnaf Aziz Çevre, pazardaki fiyatların kesinlikle inmeyeceğini hata daha da artacağını söyledi. “Benim tezgâhımda bulunan turşuluk salatalığın fiyatı şu an 25. Bu 25 olmaya devam eder. Ancak salatalık, domates gibi ürünlerin fiyatlarının daha yükseleceğine eminim. Ben domatesi mevsiminde 25 liraya satıyorum. Bunun nedeni dikimin az olması. Çünkü çiftçi artık elini eteğini tarımdan çekti. Salatalık kışın sattığımız gibi. 20 Lira. Şu an salatalığın tam bol olduğu zaman. Yine mevsim olarak biberin tam zamanı. İlk olan sebzelerdendir. Fiyatı ise 40 lira. Olması gereken fiyat en fazla 15 olmalıydı. Yaz ürünleri ama kış fiyatıyla satılıyor. Düşmez bunlar. Belki biber bir düşebilir. O da fazla çıktığından. Özellikle küçük üreticiye destek çıkılmaması işleri bu raddeye getiriyor. Büyük üreticiler her türlü desteklerini alabiliyorlar” diye konuştu.
KIŞTAN PAHALI
Yeşilliğin kışa göre pahalı olduğunu söyleyen esnaf Hayriye Öztürk de, “Kışa göre daha uygun olma şansı yok. Herkes piyasaya göre hareket ettiği için pahalı. Bir işçinin yevmisi 500 lira. Gübre 500- 600 lira. Elektriği, suyu derken üreten de pahalıya satmak durumunda kalıyor. Geçen seneye kıyas yaptığımızda her şey iki katı satılıyor şu anda. Küçük marullarımız var. Elden çıksın diye 5 liradan satıyoruz. Normalde marul fiyatı 25 lira. Bir demet maydanoz 5 lira. Bizim ülkemizde yukarı çıkan bir ürünün fiyatı hiçbir zaman düşmez. Bu yeşillikler için de geçerli. Bir kere düşse bile sonrasında iki kat olarak yükseliyor. Yazın lahananın, pırasanın, kerevizin yüksek olmasını anlarım. Ancak yaz meyve ve sebzesinin yüksek olmasını bir pazarcı olarak anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.
SEZON SONUNA KADAR SÜRER
İzmir Bayındır’dan getirttiği karpuzları üretici pazarında satan Seferihisarlı üretici Cemal Şenses ise “Karpuz şimdilerde kilo bazında 8.5 liradan satılıyor. Şartlara göre iyi ama 10 lira civarında satılırsa biz çiftçiler açısından daha rahat olacaktır. Çünkü paranın bir değeri yok. Biz de bu işi yaptığımız için istiyoruz ki evimize bir ekmek parası kadar kazanalım. Karpuzda da vatandaş pahalılıktan yakınıyor. Biz de bu pahalılığa ve şikâyetlere alıştık. Çünkü her şey pahalı. Bu karpuz için geçerli bir durum değil. Şimdi ne alırsan al, üç gün sonra git fiyatının değişmiş olduğunu görürsün. Bu ne karpuzcunun elinde olan bir şey ne manavcının ne de malzemecinin elinde olan bir şey. Bunun için çözüm üretmeli. Biz şikâyet etsek ne olacak ve kime edeceğiz? Karpuz fiyatları sezon sununa kadar böyle devam eder” diye konuştu.
Haber Merkezi