Üretiyorlar, dönüştürüyorlar, kullanıyorlar
İzmir Büyükşehir Belediyei'nin 'tasarruf atölyesi'nde geri dönüştürülen malzemeler çocuklara oyuncak, can dostlara yuva oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Atölyesi, banktan çöp kutusuna, kreş oyun gruplarından uyarı levhalarına kadar pek çok malzemeyi kendisi üretiyor. Hasar gören ekipmanlar ise yeniden dönüştürülerek kamelya, çocuk oyuncağı, can dostlara yuva olarak yeniden kullanılıyor. Atölye, geri dönüşüm hizmetinin yanı sıra piyasanın üçte biri maliyetine ürünler üreterek kamu kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasına katkı sağlıyor.
Kentin sosyal donatı alanlarında yenileme çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, parklarda ihtiyaç duyulan malzemeleri kendi bünyesinde üreterek ve dönüştürerek kamu kaynaklarının korunmasını sağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü bünyesindeki Fırat Fidanlığı Atölyesi yeni ekipman, araç-gereç ve kalifiye personelle güçlendirildi. Atölyede, kent mobilyalarından çöp kutularına, uyarı levhalarından kedi evlerine kadar pek çok ürün İzmirlinin hizmetine sunuluyor.
Atölyede, kent donatılarının, açık alanlardaki spor alanlarının bakım ve tamiratlarının işlemleri gerçekleştiriliyor. Geri dönüşüm kapsamında, yeşil alanlarda kullanabilecek yeni kent donatıları üretiliyor. Park ve kamusal alanlarda hasar görmüş, kullanılamaz hale gelmiş kent donatıları, ekiplerce atölyeye getiriliyor. Kullanılabilir hale getirebilecek materyaller, ustalar tarafında tamir bölümünde onarılıyor. Kullanılamaz halde olanlar ise farklı donatılara dönüştürülerek kentin belli noktalarında yeniden kullanıma sunuyor. Kırık bir oyun grubu çocuklar için kamelyaya, zarar görmüş ahşap parçaları farklı oyuncaklara çevriliyor. Böylelikle kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması sağlanırken belediye bütçesinde de önemli bir tasarruf sağlanmış oluyor.
Atölyenin teknik üretim altyapısı ve teknik kadrosunu geliştiren Büyükşehir Belediyesi, piyasa koşullarına göre atölyede kaliteli ve uygun maliyetle gerekli ürünleri üretimini sağlıyor. Uzun ömürlü kullanım sağlayan ürünler piyasanın 3’te 1 maliyetine üretiliyor. Atölyenin tasarım ekibi ise kent konforunu artıracak yeni ürünleri tasarlayıp üretime göndermeye hazırlanıyor.
Atölyedeki ustalar marangozhaneden kaynak bölümüne kadar sistemli üretim rotası izliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaçları doğrultusunda bank, piknik masası, çöp kovası, tanıtım ve uyarı levhaları, ofis mobilyaları, çocuklar için oyuncaklar, kreşlerdeki çocuklar için oyun ve oturma grupları, İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet alanlarında kullanılmak üzere ofis mobilyaları, uyarı ve tanıtım levhaları, tabelalar gibi çok sayıda ürün ortaya çıkarılıyor.
Atölyenin son dönemde özellikle geri dönüşüm malzemeleriyle üretimine hız kattığı ürünlerin başında ise kentin yaşam paydaşı can dostların yaşamını kolaylaştıracak ekipmanlar. Hazırlanan tasarımlar doğrultusunda ekipler, köpek kulübesi, köpek oyun ve eğitim parkuru, kedi evi, kuş beslenme odakları, mama kapları gibi çok sayıda ekipmanın üretimini yapıyor.