• Haberler
  • İzmir
  • Urla'da 'Bağ Bozumu Şenlikleri' coşkuyla kutlandı

Urla'da 'Bağ Bozumu Şenlikleri' coşkuyla kutlandı

Urla'da bu yıl 2 bin 600 yıllık geleneğin yaşatıldığı Geleneksel Bağ Bozumu Şenlikleri büyük bir heyecan ve coşku içinde gerçekleşti.

Urla'da bu yıl 2 bin 600 yıllık geleneğin yaşatıldığı Geleneksel Bağ Bozumu Şenlikleri büyük bir heyecan ve coşku içinde gerçekleşti. Şenlikler, hem tarihî mirası yaşatma hem de yerel üreticilerin desteklenmesi amacıyla düzenlendi. Etkinlikler, Urla Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan kortej yürüyüşü ile başladı ve çeşitli programlarla devam etti.

Şenlikler, rahvan atlarının yer aldığı renkli bir kortejle başladı. Üzüm, incir, kavun ve karpuz üreticileri traktörleriyle geçiş yaparak hem halkı hem de protokol üyelerini selamladı. Açılış törenine Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet ve çeşitli siyasi temsilciler katıldı. Ayrıca, önceki dönem belediye başkanları, milletvekilleri ve yerel yöneticiler de törende hazır bulundu. Tören öncesi Urla Halk Oyunları ekibi, zeybek gösterisiyle izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

BAŞKAN BALKAN'DAN TARIM VE ÜRETİCİLERE DESTEK VURGUSU

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, açılış konuşmasında tarımın ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Atatürk'ün tarımın milli ekonominin temeli olduğuna dair nasihatlerine atıfta bulunan Balkan, güçlü bir siyasi iradenin önemini vurguladı. Başkan Balkan, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bundan bir asır önce Milli ekonominin temelinin tarım olduğunu, üretime dayalı büyüme politikası ile güçlenebileceğimizi nasihat etmiş, bağımsızlığımızın ve refahımızın ancak çok çalışmaktan ve üretmekten geçtiğini söylemişti. Binlerce yıldır bu toprakların simgesi olan tarım ürünlerimiz neden ithal edilsin? Neden üreticiler tarlalarını, bahçelerini, evlerini bırakıp kentlere göç etmek zorunda kalsın? Üreticiyi, kooperatifleri desteklemek ve kırsal kalkınmayı sağlamak için tek bir şeye ihtiyaç var; o da güçlü bir siyasi iradedir. Biz yerel yöneticiler olarak irademizi her zaman çiftçiden ve üretimden yana, adaletten ve hukuktan yana kullanıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımızla birlikte üreticimizin toprağına can suyu sağlayacak çalışmalar için kollarımızı sıvadık” dedi. 

“HİÇBİR TARIM ARAZİMİZİ ASLA İMARA AÇMAYACAĞIZ”

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü hizmete sunduklarının müjdesini veren Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Entegre ve büyük çiftliklerden ziyade geleneksel aile çiftliklerimiz için destek programları oluşturuyoruz. Köylerde Tarımsal üretim ve kalkınma kooperatifleri kuruyoruz ve kooperatiflerimizin ortağı oluyoruz. 6360 sayılı yasayla belediyemize geçen tarım arazilerini ortağı olduğumuz kooperatiflerin kullanımına veriyoruz. Geleneksel tarım ürünlerimiz zeytin, üzüm, enginar gibi ürünlerin hasat miktarını ve kalitesini artıracak eğitimler veriyor, üretimimize yeni tarımsal ürünler ekliyoruz. Belediye şirketimiz Urit üzerinden alım garantisini sağlayacak anlaşmalar yaparak çiftçimize sözleşmeli üretim yaptıracağız. Yeni nesil belediyecilik ile sosyal satın alma dönemini başlatacağız. Kurduğumuz sanal yerel hal projesi ile çiftçilerimizin ürünlerini internet üzerinden aracısız pazarlayacağız. Kooperatif üretimlerini desteklemek ve artırmak için köylünün malını köylüye kullandırarak her köyde bir işleme tesisi kuracağız. Kırsal hayata duyulan ilgi her geçen gün artıyor. Bu ilgi, bizleri tarımsal kaynaklarımızı sürdürülebilirlik ilkesiyle turizme açmaya yönlendiriyor. Tarımsal üretimi agro turizm ve gastronomi turizmine entegre edip, üreticinin aracısız kazanmasını sağlayacağız ve Urla’mızdaki yatay yapılaşmayı koruyacak, tarım arazilerimizin her bir karış toprağına sahip çıkacağız. Hiçbir tarım arazimizi asla imara açmayacağız” diye konuştu. 

“İZMİR’İN TÜM ALANLARI İÇİN YAPIYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuşmasında tarımda yaşanan sorunlara dikkat çekti ve yerel yönetimlerin bu sorunlarla mücadele etme konusundaki kararlılığını ifade etti. Ege Bölgesi'nin tarım açısından önemli bir hazine olduğunu belirten Tugay, plansız üretim ve iklim krizine karşı bilinçli bir mücadele gerektiğini vurguladı. Urla'nın tarımsal mirasını koruyarak geliştirilmesi gerektiğini belirten Başkan Tugay, “Hepimizin bildiği gibi ülkemizde tarımda önemli sorunlar yaşanıyor. Çiftçilerimiz, yaşadığı sıkıntıları eylemleriyle ortaya koyarken onlara destek olmak için hepimiz elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımız, tarım alanlarında çiftçilerimizin yaptığı çalışmaların durumunu ortaya koyan envanter çalışması yürütüyor. Bunu sadece Urla için değil, İzmir’in tüm alanları için yapıyoruz. Sonuçta kendi gayretimizle, kendi çabamızla sorunları çözebilmek için yerel yönetimler eliyle eylem planlarımızı ortaya koyacağız. Türkiye’deki bağların üçte biri Ege Bölgesi’ndedir. Bu toprakların yaşayanları, sahipleri, kamu yöneticileri olarak sahip olduğumuz bu hazinenin farkında olmalıyız. Bugün bağların toplandığı, üzümlerin kesildiği bir gün. Dünyanın en güzel üzümlerinin, incirlerinin, zeytinlerinin yetiştiği topraklardayız. Böylesine değerli bir mirası devralmışken yanlış tarım politikalarıyla verimliliği kaybediyoruz. Plansız üretimle çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alamadığı hasatlarla karşılaşıyoruz. İklim krizinin sebep olduğu kuraklığı yaşıyoruz. Bu sorunlara karşı her bir vatandaşımız bilinç sahibi olmalı ve üzerine düşeni yapmalı. Önümüzdeki yıllar, bu sorunlarla ilgili etkili mücadele yaptığımız yıllar olacak. Hepinizi bu açıdan göreve çağırıyorum. Çiftçimizin bizim için önemli olduğunu hatırlatmamız lazım. Urla, binlerce yıllık tarım geleneğiyle marka olmuş bir yer. Gastronomi merkezi olması nedeniyle Urla hepimizin gururu olmaya devam ediyor. Ama şunu unutmamamız gerekiyor; Urla’yı geliştirmek demek Urla’yı korumak demektir” ifadelerini kullandı. 

URLA ZİRAAT ODASI BAŞKANI USLUCAN'IN MESAJI

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, şenliklerin toplumsal dayanışmanın sembolü olduğunu belirterek, bu yılki bağbozumu sürecinin buruk geçtiğini ifade etti. Orman yangınları nedeniyle yaşanan kayıplara dikkat çeken Uslucan, yeniden yeşil alanların kazandırılacağına dair söz vererek, “Urla Bağbozumu Şenlikleri, geçmiş ve geleceğe sahip çıkarken yeniliklere açık olduğumuzu da göstermektedir. Bu süreç sadece bir ürün toplama süreci değil, toplumsal dayanışmanın sembolüdür. Bu sene maalesef buruk bir bağbozumu yaşıyoruz. Çünkü orman yangınlarıyla yeşilimizi, ormanlarımızı, hayvanlarımızı kaybettik. Bizler Urla halkıyla birlikte yanan yerlerde yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Yeniden yeşil alanı ilçemize kazandıracağız” dedi. 

GELENEKSEL ÜZÜM SIKIMI VE ÜRÜN YARIŞMASI

Açılış töreninin ardından gerçekleştirilen etkinliklerde, 85 çiftçinin yarıştığı ürün yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Şenliklerin önemli anlarından biri de Geleneksel Üzüm Sıkımı etkinliğiydi.

KONSERLE ŞENLİKLER TAÇLANDIRILDI

Şenlikler, Urla Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan söyleşiler ve konserlerle devam etti. Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Urla’da Üzüm Yetiştiriciliği’ ve ‘Urla’da Zeytin ve Zeytinyağı’ konulu söyleşiler ilgiyle takip edildi. Ayrıca, Diyetisyen Esra Akcan'ın “Yasakları Unutun” adlı söyleşisi sağlıklı gıda konusunda bilgiler sundu. Konserler bölümünde Urla Kent Konseyi Orkestrası, PİKAP, Aysemen ve usta sanatçı Suavi sahne aldı. Suavi'nin konseri, çocuklarla birlikte sahneye çıkarak onlara unutulmaz anlar yaşatmasıyla şenliklerin finalini muhteşem bir şekilde taçlandırdı.
 

Bakmadan Geçme