Uyuşturucu bağımlılığı çığ gibi…

Bir Hayata Dokun Derneği Başkanı Dr.Burcu Bostancıoğlu, 'Artık uyuşturucuya ulaşmak zor değil. Çünkü kullanan da satıcı...

Bir Hayata Dokun Derneği Başkanı Dr.Burcu Bostancıoğlu, “Artık uyuşturucuya ulaşmak zor değil. Çünkü kullanan da satıcı belli” dedi. Son zamanlarda uyuşturucu kullanımının 10 yaş altına düştüğünü ve bu yaş grubundaki çocuklar için madde kullanmanın bir nevi büyüdüklerinin göstergesi olduğunu belirtti.

Sosyal medya, özentilik ve kolay ulaşabilme sebeplerinden bahsederken “Ailelerin ekonomik durumunun bilinenin aksine çok büyük bir fark oluşturmuyor. Bugün gelirleri iyi olan ailelerin çocukları da uyuşturucu kullanıyor. Yani bu yükün ağırlığını bir tarafa vermek doğru olmaz” diye konuştu.

“ÜLKEYE NE GELDİĞİNİ BİLMİYORUZ”

Uyuşturucu kullanımında ülkede bulunan mültecilerin de etkisi olduğuna dikkat çeken Bostancıoğlu, ‘’Mülteciler kaçak yollarla ülkemize geliyor ve yanlarında ne getirdiklerini bilemiyoruz. Suriyeliler’in büyük çoğunluğu bayram sırasında ailelerini görmeye Suriye’ye gittiler. Her şey normale dönmüş orada bir savaş yok. Ziyaretleri sırasında gidip neyi getirdiklerini ise bilmiyoruz. Kontrolleri yok veya kaçak yollarla gelen insanların kontrolleri de yok ülkeye ne geldiğini tabi ki bilmiyoruz’’ dedi.

ANNE EVLADININ GÖZÜNDEN ANLAR

“Ailelerin 7/24 çocuklarını kontrol etmelerini istemiyoruz. Çok hareketli bir çocuğunuz varsa fakat birkaç aydır aynı hareketi göstermiyorsa aynı enerjiyi yakalayamıyorsa, uykusuzluk problemi ve cildinde bozukluk varsa öfke problemi oluştuysa göz alttı morlukları, göz kızarıklığı göz bebeklerinin büyümesi küçülmesi bunların hepsi birer sinyal” diyen Bostancıoğlu, şunları söyledi:

“O yüzden hani diyorlar ya bir anne evladının gözünden anlar şimdi evladının gözüne iyi bakma zamanı.”

EMNİYET TEDBİR ALSA DA YETİŞEMİYOR

Uyuşturucuyla mücadelenin sadece güvenlik güçleriyle, polisiye tedbirlerle olamayacağını vurgulayan Bostancıoğlu, “İzmir de emniyet çok iyi çalışıyor ama maalesef yetmiyor. Arama ve baskın hukukun el verdiği çerçevede eskiden yapılabiliyordu. Günümüzde yasalar gereği bir takım boşluklar oluştu ve emniyet her ne kadar tedbir alsa da yetişemiyor” dedi.

MUHTARLAR KELLE KOLTUKTA

Uyuşturucuyla mücadelede mahalle bazlı çalışılmasının gerekliliğine vurgu yapan Burcu Bostancıoğlu, “Bu konuda muhtarlara büyük görevler düşüyor. Anne ve babalar dahil herkesin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu ulusal ve ciddi bir sorun. Topyekün mücadele edilmezse sorun daha da büyür ve içinden çıkılmaz hal alır” dedi ve uyuşturucuyla mücadelede yeni yöntemler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

HERKES BU UYGULAMAYI KULLANMALI

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu’na da değinen Bostancıoğlu, şöyle konuştu:

“‘Uyuma’ profesyonel bir aplikasyon. Ücretsiz olarak telefonunuza indirebiliyorsunuz. İhbar yaparken programda isim belirtmek zorunda değilsiniz. Fotoğraf ve video yükleyebiliyorsunuz ve yüklediğiniz her şey emniyet ağı çerçevesinde ilgili birimlere yükleniyor. Herkes bu uygulamayı kullanmalı. Korkmamak gerekiyor. O bir düşman biz korktukça o daha da büyüyor.”

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme