• Haberler
  • Ekonomi
  • Uzmalar uyarıyor: Arsadan ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Uzmalar uyarıyor: Arsadan ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkul Uzmanı Haluk Çetin, “arsadan ev” konsepti ile bütçeyle konut sahibi olmayı hayal eden vatandaşları dolandırıcılık...

Gayrimenkul Uzmanı Haluk Çetin, “arsadan ev” konsepti ile bütçeyle konut sahibi olmayı hayal eden vatandaşları dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

“ARSADAN EV KONSEPTİ SUİSTİMALE AÇIK”

Konut fiyatlarında yaşanan ciddi artış nedeniyle ‘arsadan ev’ konseptine ilginin de arttığını belirten Çetin, “Konuta erişimi mümkün olmayan yatırımcılara yönelik, önce arsayı alıp ardından eve geçiş yapabileceği yatırım modeli son zamanların en popüler trendi. Bu modelde yatırımcılar ilk olarak uygun maliyetle arsayı satın alıyorlar daha sonra da arsaya yapılan inşaatın ücretini ödeyerek neredeyse maliyetine konut sahibi olabiliyorlar. Bu model uygun maliyetli konut sahibi olmak isteyenler açısından oldukça değerli olmasının yanı sıra, sektöre çok sayıda yeni şirketlerin girmesiyle birlikte suistimalleri de beraberinde getiriyor” diye konuştu.

“HAYALLERİN HAYAL OLMAMASI İÇİN ARAŞTIRMA ŞART”

Arsadan ev almanın normal ev almaya göre daha uygun olduğunu ancak risklerinin de daha çok olduğunu belirten Gayrimenkul Uzmanı Haluk Çetin, “Topraktan bir proje satışı söz konusu olduğu için fiyatlar oldukça uygun, bu da yatırımcıların diğer parametreleri göz ardı etmeleri anlamına geliyor ve sorun burada başlıyor. Konut sahibi olma hayallerinin, hayal olmaması için yatırımcıların öncelikle projeyi gerçekleştirecek firmayı iyi bir şekilde araştırmaları gerekiyor. Daha önce yapılan işleri var mı, verilen taahhütleri zamanında gerçekleştirmişler mi, yeni bir şirketse de referanslarına dikkat etmek gerekir.” dedi.

“TAPUDA İPOTEK VE ŞERH VARSA UZAK DURULMALI”

Çetin sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Yatırımcıların ayrıca noter tasdikli bir sözleşme veya hemen tapu teslimi bir modelde ilerlemeleri gerekir. Arsa bilgileriyle tapu müdürlüğüne gidilerek, verilen bilgilerin doğruluğu ve aynı zamanda üzerinde ipotek, şerh vb. durumların olup olmadığı da araştırılmalı. Bu noktada e-Devlet de işlemleri hızlandırabiliyor. Son olarak arsa üzerinde devletin ve ilgili belediyenin öngördüğü bir proje çalışmasının olup olmadığının; yatırımcıya sunulan mimari projeyle, resmi mecralardaki projenin aynı olup olmadığının ve ruhsat çalışmalarının araştırılması gerekiyor.”

SELMA ARTAR

Bakmadan Geçme