Uzman isim uyardı: Kalp krizi değil, kalp gribi olabilir!

Son günlerde artış gösteren ani ölümlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, ağır egzersiz ya da yoğun heyecan anlarında yaşanan solunum ve kalp durmalarının arkasında 'kalp gribi' adı verilen viral bir tablonun olabileceğini söyledi.

Virüslerin sadece solunum yollarını değil, aynı zamanda kalbi de etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, “Ağır egzersiz, spor ve ani heyecan oluşturan durumlarda kalp krizi benzeri ani solunum ve kalp durmaları gözleniyor. Halk arasında 'kalp gribi' olarak bilinen bu durum, bu saydığımız virüslerin oluşturduğu kan plazma toksisitesinin kalp damar duvarındaki ve kalp kaslarında oluşturduğu harabiyet sonucu aynı kalp krizi belirtileri veriyor” dedi.

Covid, influenza, adenovirüs, RSV gibi yaygın virüslerin, üst solunum yolu enfeksiyonunun ardından kalp ve akciğerlerde ciddi hasarlara yol açabileceğini belirten Özkaya, Amerika’da bu duruma “quademic” (kuademi) adı verildiğini ve eş zamanlı dört virüsün birlikte görüldüğünü aktardı. Özellikle aktif yaşamdaki genç bireylerin belirtileri hafife aldığını belirten Özkaya, “Özellikle gençler hareketli yaşantılarından dolayı grip benzeri şikayetleri sonrası gelişen öksürük, nefes darlığı belirtilerini ihmal ediyor ve ciddi kalp ve akciğer tutulumları ile acile geliyor” ifadelerini kullandı.

“Amerika'daki veriler ve bizim bulgularımıza göre bunlar arasında pulmoner emboli (akciğerlerde kan pıhtısı), kalp krizi, perikardit (kalbin iç zarı etrafındaki iltihap), kalp yetmezliği veya viral miyokardit (kalp kası iltihabı) yer alabilir. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti ile acil servise başvuran grip hastalarının birçoğunda bu tablo olup, akciğerlerde sıvı birikmesi ve kalp yetmezliği bulguları oluyor. Erken fark edilirse uygun tedavi ile iyileşirken, geç kalınan vakalarda ani ölüme kadar gidiyor” diyerek riskin boyutuna dikkat çekti.

“20-50 YAŞ ARASI ERKEKLER RİSK ALTINDA”

Bu rahatsızlığın en çok 20-50 yaş arası erkeklerde ölümcül seyrettiğini belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Genç erkekler daha sık olmak üzere her yaş grubunda bu rahatsızlığı görüyoruz ama 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık ölümcül seyredebiliyor. Çünkü bu genç yaş grubu günlük olağan hareketlilikten çok farkında olamıyorlar. Hastaların 1-2 haftalık grip şikayetleri sonrası günlük yaşantımızı etkileyen özellikle eforla gelen göğüste batma, yanma, baskı, nefes darlığı, özellikle sırt üstü yatarken artan bir baskı ve göğüs ağrısı, çarpıntı gibi şikayetleri oluyor. En yüksek risk, enfeksiyondan sonraki üç gün içindedir, ancak 90 güne kadar yüksek kalır” sözleriyle uyarısını yineledi.