Uzmanlar uyardı: Diş fırçalarını aynı aynı ortamda tutmayın!
Aile bireyleri arasında bakteri bulaşıyor mu? Diş fırçası bakımı neden önemli? Sağlıklı bir ağız hijyeni için nelere dikkat edilmeli?
Aydın Özel CNG Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde görev yapan Diş Hekimi Mehmet Bekir Haylı, aile bireylerinin diş fırçalarını aynı yerde, birbirine temas edecek şekilde saklamaması gerektiğini belirtti. Haylı, bu durumun bakteri ve virüs geçişine neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
BAKTERİ TAŞINMASINA DİKKAT
Diş fırçalarının lavaboda aynı kap içinde temas eder şekilde tutulmasının yaygın bir hata olduğunu ifade eden Haylı, “Birbirine temas eden diş fırçaları arasında bakteri ve virüs taşınması yaşanabilir. Özellikle gribal enfeksiyon sonrasında diş fırçası mutlaka yenilenmelidir” dedi.
KAPALI KAPLARDA SAKLAMAK DA TEHLİKELİ
Haylı, diş fırçalarının kapalı ortamlarda saklanmasının da sağlık açısından risk oluşturduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Kapalı kaplarda nemli kalan diş fırçalarının kıllarında bakteri üremesi artar. Diş fırçasının hijyenik bir ortamda, açık havada kuruması sağlanmalıdır.”
DİŞ FIRÇASI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİ?
Diş fırçasının kullanım ömrüne dikkat çeken Haylı, “Fırça kılları yıprandığında, yandan veya karşıdan bakıldığında kıllarda açılma görüldüğünde fırça mutlaka değiştirilmelidir. En fazla üç ayda bir diş fırçanızı yenileyin. Bazı fırçalar üzerlerindeki indikatörlü kıllar sayesinde kullanım süresi dolduğunda renk değiştirerek kullanıcıyı uyarır” açıklamasında bulundu.
AİLELER İÇİN HİJYEN UYARISI
Haylı, diş fırçasının kişiye özel bir ürün olduğunu hatırlatarak, “Farklı kişilere ait diş fırçalarının temas ettiği ortamlar, mikroorganizma taşınmasına neden olur. Aile bireyleri, fırçalarını ayrı ve hijyenik bir şekilde muhafaza etmelidir” dedi.
AĞIZ SAĞLIĞINIZ İÇİN ÖNLEMLERİNİZİ ALIN
Uzmanlar, ağız ve diş sağlığı için doğru saklama koşulları ve düzenli bakımın önemine dikkat çekerek, aileleri bu konuda daha bilinçli olmaya davet ediyor. Peki, siz diş fırçalarınızı doğru şekilde muhafaza ediyor musunuz? Gribal enfeksiyon sonrası fırçanızı yeniliyor musunuz?