Uzmanlar uyarıyor: Bağışıklık sistemine dikkat

Prof. Dr. Ömür Ardeniz, nadir görülen immun yetmezlik (bağışıklık sistemi) hastalıklarının sayısının son yıllarda artarak 600’ere...

Uzmanlar uyarıyor: Bağışıklık sistemine dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Ömür Ardeniz, nadir görülen immun yetmezlik (bağışıklık sistemi) hastalıklarının sayısının son yıllarda artarak 600’ere kadar ulaştığını söyledi.

Ardeniz, Primer immün yetmezlik hastalıklarının çok sayıda farklı hastalıkları taklit ettiğini söyleyerek, “Bu yüzden de bu hastalıkların tanınmasının hem hekimler hem de hastalar açısından sıkıntılı olduğunu belirten Dr. Ardeniz, “Yarın başlayacak sempozyumda bu sorun tüm açılardan ele alınacak, çözüm aranacak” dedi.

Dr, Ardeniz, eşbaşkanlığını yaptığı Ulusal Nadir Görülen Hastalıklar Derneği tarafından İzmir’de birincisi düzenlenen “Pediatriden Erişkinliğe Değişken Yüzleri ile Primer İmmün Yetmezlik Sempozyumu”nun 26-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşeceğini söyledi.

YANLIŞ TEDAVİLER RİSK TAŞIYABİLİR

Özdere’de yapılacak sempozyumla ilgili konuşan Ardeniz, “Günümüzde bilinen yaklaşık 7000 nadir hastalık bulunmaktadır ve primer immün yetmezlikler de bu grubun içinde yer almaktadır. Primer immün yetmezlik sayısı son dakikada görülmemiş bir hızla artarak 600’e yakın bir rakama ulaştı. Öyle görünüyor ki bu sayı önümüzdeki dönemlerde daha da katlanarak artacaktır. Akraba evlilik veya aynı köyden evlilik oranının çok yüksek olduğu bir ülkede yaşıyor olduğumuz gerçeği de bu bilgiye eklendiğinde ülkemizdeki primer immün yetmezlik vaka sayısının tahmin edilenden de yüksek olduğu öngörülebilir. Bununla birlikte Tıp Fakülte müfredatında nadir hastalıklara gerektiği kadar yer verilmemektedir. Bazı Üniversitelerimizde İmmünoloji bilim dalı dahi bulunmamaktadır. Dolayısıyla tıp fakültesinden mezun olan taze doktorlarımız bilmedikleri bir hastalık grubu karşısında tedirgin olmakta veya bu vakalar başka tanılar altında bir hekimden diğerine gezerek vakit kaybetmektedir. Bazı hastalar ise yanlış tedaviler alarak çeşitli organ hasarlanması riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

İKİ HASTAMIZ KATILACAK

Sempozyuma çok sayıda branş hekiminin katılımını sağladıklarını kaydeden Dr. Ardeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Primer immün yetmezlikler çok sayıda farklı hastalıkları taklit ederek bu hastaları değişik brans hekimlerine yönlendirmektedir. Bu da bu hastalara multidisipliner yaklaşım gerekliliğini vurgular” diye konuştu.

HASTALARIMIZI DAVET ETTİK 

Sempozyumumuza immün yetmezlik hasta platformunda immün yetmezlik hastalarının sorunlarına çare bulabilmek, özlük haklarının iyileştirilmesi için gereken basamakları katetmek adına kendi yaşamlarından fedakarlık ederek canla başla çalışan 2 hastamızı da davet ettik. Bu arkadaşlarımızdan birisi primer immün yetmezlik tanılı bir hekimdir. O nedenle hem bir hasta hem de bir hekim olarak bu vakaların karşılaştığı sorunları yakından deneyimlemesi, ‘immün yetmezlik hastalarının yaşadığı sorunlara nasıl çözüm üretebiliriz?’ sorusunun peşine düşmesinde motivasyon kaynağı olmuştur. Sempozyumumuzda onlara da kulak vererek bu hastalara yaklaşımda nasıl daha iyiyi yakalarız ve yaşam kalitelerinde bir nebze de olsa nasıl artış sağlayabiliriz sorularına yanıt bulmak da diğer hedeflerimizden birisidir” dedi.(iha)

K.C

 

Bakmadan Geçme