Uzmanlar uyarıyor: Kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor
Kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülen bir hastalık, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birleşimiyle gelişiyor. Peki, bu rahatsızlık hangi besinlerle tetikleniyor ve nasıl önlenebilir?
Egepol Hastaneleri Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Adnan Kırcı, çölyak hastalığının kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görüldüğünü vurguladı. Genetik nedenlerle gelişen bu hastalık, gluten adı verilen proteine karşı ince bağırsakta alerjik reaksiyon sonucu ortaya çıkıyor.
Dr. Kırcı, çölyak hastalığının sadece aşırı gluten tüketimiyle ortaya çıkmadığını, genetik yatkınlığı olan kişilerde bu riskin daha fazla olduğunu belirtti. Özellikle birinci dereceden akrabalar arasında çölyak hastalığı olan bireylerde bu riskin %15 oranında arttığına dikkat çeken uzman, ikizlerde çölyak görülme oranının da yüksek olduğunu söyledi.
GLUTEN NERELERDE BULUNUR?
Glutenin sadece buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunmadığını belirten Dr. Kırcı, sanayi tipi işlenmiş gıda ürünlerinde de glutenin yer aldığını ifade etti. Paketli gıdalar, hazır yoğurt, çikolata, işlenmiş et ürünleri ve soslar gibi gıdaların dikkatle tüketilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Bunun yerine, bitkisel ürünler, bakliyat, mısır, pirinç ve patates gibi gıdaların sorun oluşturmadığını belirtti.
AKDENİZ DİYETİ ÇÖLYAK RİSKİNİ AZALTIYOR
Dr. Kırcı, çölyak hastalığının her yaşta görülebileceğini ve Türkiye'de ortalama %1 oranında rastlandığını söyledi. Çölyak hastalığının kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olduğunu vurgulayan uzman, hastalığın tanısının genellikle klinik şikayetler ve kan testleri ile konduğunu, gerektiğinde endoskopik biyopsinin de yapılabileceğini belirtti.
Çölyak tedavisinin tek çözümünün ömür boyu gluten içeren gıdalardan kaçınmak olduğunun altını çizen Dr. Kırcı, Akdeniz tipi beslenmenin çölyak riskini azalttığını ifade etti. Taze sebzeler, meyveler ve balık gibi besinlerin bu hastalığın önlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.
UZMAN GÖRÜŞÜ ŞART
Dr. Kırcı, çölyak hastalığının çeşitli tiplerinin bulunduğunu, bunlar arasında sessiz çölyak ve latent çölyak türlerinin olduğunu belirtti. Bu türlerde kan tahlili pozitif çıkabilir, ancak klinik şikayetler olmayabilir. Bu tür vakaların zamanla hastalığın daha belirgin etkiler göstermesine neden olabileceğini vurgulayan uzman, çölyak şüphesi olan kişilerin en kısa sürede uzman bir hekime başvurması gerektiğini ifade etti.
Çölyak hastalığının vitamin ve mineral eksikliklerine yol açabileceğini belirten Dr. Kırcı, bu eksiklikleri gidermek için vitamin takviyelerinin yapılabileceğini, ayrıca hastaların kas iskelet sistemi zayıflıkları nedeniyle egzersiz yapmalarının önemli olduğunu belirtti.