Uzmanlardan verem uyarısı
Türkiye'de tüberküloz vakaları neden artış gösteriyor? Verem hastalığının erken teşhisi için hangi belirtilere dikkat edilmeli? BCG aşısı ne kadar koruyucu ve kimlere uygulanmalıdır? Tüm detaylar haberimizde...
Türkiye'de yaklaşık 15 bin verem hastası bulunuyor ve bunların 2 bini çocuk. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, tüberkülozun, özellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve uzun süren öksürük şikayetlerinin mutlaka araştırılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Atamer, BCG aşısının tüberkülozu önlemede önemli bir rol oynadığını belirterek, bebeklere bu aşının yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Atamer, tüberkülozun Mycobacterium tuberculosis bakterisinin neden olduğu ve genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade ederek, hastalığın solunum yoluyla bulaştığını hatırlattı. Öksürük, hapşırma veya konuşma sırasında yayılabilen damlacıklarla bulaşan verem, özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük olan kesimlerde daha sık görülüyor. Prof. Dr. Atamer, bu nedenle ekonomik şartlarla birlikte verem sıklığının da arttığını söyledi.
BELİRTİLER NELERDİR?
Verem hastalığının belirtilerine dikkat çeken Prof. Dr. Atamer, "Halsizlik, yorgunluk, gece terlemeleri, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi şikayetlerle kendini gösterir. İki haftayı aşan öksürük, kanlı öksürük ve balgam da tüberküloz belirtileri arasında yer alır" dedi. Prof. Dr. Atamer, özellikle uzun süren öksürüğü olan kişilerin tüberküloz yönünden mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
BCG AŞISI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Tüberkülozu önlemede en etkili yöntemlerden biri olan BCG aşısının yaklaşık yüzde 80 koruyuculuğu bulunduğunu belirten Prof. Dr. Atamer, "İki ayını doldurmuş bebeklere BCG aşısı yapılması gereklidir. Bu aşı, veremin önlenmesinde önemli bir koruma sağlar" dedi.