Vatandaş inanmıyor iş dünyası endişeli
Merkez Bankası'nın enflasyon tahminleri, özellikle 2024 yılı hedefleri toplumda kabul görmedi. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini (,7 olarak revize ederken, vatandaşın enflasyon beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 73,1. Bu rakam da Merkez Bankası tarafından tespit edildi
Gerek Hazine ve Ekonomi bakanlığı gerekse Merkez Bankası 2024 yılı sonu enflasyon hedefleri konusunda iyimser tahminler açıklarken ne vatandaşın ne de iş dünyasının tahminleri bu kadar iyimser değil. Merkez Bankası’nın yüzde 28,7’lik tahminine karşılık hane halkı anketlerinin sonucu aynı hedefi yüzde 73,1 olarak verdi. İş dünyası ve özellikle sanayiciler, yıl sonunda iki haneli rakamların en yüksek noktasında enflasyon yaşanmasından endişeli.
VATANDAŞIN ENFLASYON TAHMİNİ TCMB’NİN 3 KATI
Merkez Bankası'nın ağustos ayı sektörel enflasyon beklentileri raporuna göre 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için 1,3 puan azalarak yüzde 28,7 seviyesine geriledi.
Reel sektörün enflasyon beklentisi 1,2 puan azalarak yüzde 53,8'e indi. Hane halkının beklentisi ise 1,1 puan artarak yüzde 73,1 seviyesine yükseldi.
Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hane halkı oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 29,6 seviyesine yükseldi.
EBSO: ‘’PARA POLİTİKASINI DESTEKLEYEN YENİ ADIMLAR GEREKİYOR’’
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Akdaş “Yüksek enflasyon ve durgunluğun birlikte yaşandığı ortama hızla girdiğimizin riskini, yavaşlayan ekonomi aktiviteleri kadar uzmanlar da teyit ediyor. Dünya Bankası, ‘küresel çapta enflasyonla mücadelede önemli başarı kazanıldı’ dedi ve rakamlar da bu açıklamayı destekliyor. Küresel enflasyon 2022’de %8 iken, 2024 temmuzda %2,9’a geriledi. En yüksek enflasyona sahip 10 ülkenin tamamında büyük oranda gerileme kaydedilmiş. Türkiye’de de gerileme var ama nasıl? 2022’de %80 olan enflasyon 2024 temmuzda %62 olarak açıklandı. Bu yıl Merkez Bankası hedefi %38. Beklenti %42’lerde. Aylık enflasyonumuz küresel yıllık enflasyonun da üstünde %3,2. Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalması. O nedenle, para politikasını destekleyen diğer adımların atılması için zaman daralıyor. Gelir sağlamayan, duran yatırımlar üzerinden vergi alınmasına ilişkin endişelerini paylaştığı enflasyon düzeltmesi yeniden gündemde” dedi.
İZTO: KRİTİK SÜRECE GİRİYORUZ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kritik döneme girildiğini vurgulayarak, “Enflasyon düşük seviyelere kalıcı olarak gerileyene kadar hem para hem de maliye politikası yolu ile mücadelenin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde enflasyonist ortam işletmelerimizin yüklerinin daha da artmasına yol açacak. Kritik sürece giriyoruz. Bu şartlar altında, mevcut ekonomik programa bağlı kalınması ve Eylül’de açıklanacak Orta Vadeli Program hedeflerinin öneminin altını çiziyorum. Enflasyonu hızla ve kalıcı olarak düşürmek için, programda ortaya konacak hedeflerin, beklentileri aşağı çekmede etkili olmasını ve Merkez Bankası’nın işini kolaylaştırmasını umuyoruz. Kredibilitesi yüksek program, farklı alanlarda uyum sağlamamız gereken adımlar gerektirse de faizlerin gereğinden fazla yüksek kalmasını da engelleyecektir’’ diye konuştu.
İTB: ÜLKEYİ EN AZ HATAYLA BU TÜRBÜLANSTAN ÇIKARMASINI BEKLİYORUZ
İzmir Ticaret Borsası Yönetim kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin, son bir yıldır, uzun süre önce girdiği, birçok açıdan ekonomimize zarar veren yoldan dönüp rasyonel politikalara geçiş yapmanın sancılarını yaşadığını hatırlatarak, şunları söyledi; ‘’Toplumun büyük kesiminin önemli bedel ödediği geçiş döneminde hükümetten, ülkeyi en az hatayla bu türbülanstan çıkarmasını bekliyoruz. Çünkü Türkiye, savaştaki ülkelerden daha yüksek enflasyonla yaşamayı, üretmeyen ülkeler kadar cari açık vermeyi, üçüncü dünya ülkeleri gibi sürekli devalüasyon beklentisi içinde olmayı, gelir dağılımında bu denli büyük bozulmayı, eğitimden kredi notuna kadar pek çok alanda ait olmadığımız ligde bulunmayı, yetenekli gençlerinin istikbali yurt dışında aramasını hak etmiyor. Sürdürülebilir yüksek büyüme dönemini, tüm yapısal gereklerini yerine getirerek başlatmak zorundayız. Kaybettiğimiz zamanı telafi etmek için büyük efor sarf etmeliyiz. Girdiğimiz doğru yolda ne yüksek enflasyonla ne de kayıt dışıyla mücadeleden taviz vermemeli, Bütçe disiplinini sözde değil, özde tedbirlerle istikrarlı hale getirmeliyiz. 2001 krizinden sonra bunu başardık, yine yapabiliriz, çünkü doğru yoldayız. Bu bilgi birikimi, esneklik ve dayanıklılık bizim genlerimizde var. Fakat bu kez tüm geleneksel zorlukların yanında dijital ve yeşil dönüşüm gibi yeni meydan okumalara cevap verme zorunluluğumuz var. Tüm bu nedenlerle evrensel demokratik değerlere sıkı sıkıya sarılmamız, her zamankinden çok daha değerli ve önemli.’’
DTO: ENFLASYON MUHASEBESİ EK YÜK GETİRECEK
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, fiyat istikrarının sağlandığı sağlıklı bir ekonomiye kavuşmak için herkesin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, program kapsamında geçilecek enflasyon muhasebesi uygulamasına dikkat çekerek, ‘’Enflasyon muhasebesinin ilave vergi etkisi yaratmayacak şekilde düzenlenmesi talebi de iş dünyamızın ana gündemlerinden birini oluşturuyor. Ekonomide yavaşlamayı hissederken, dünya ekonomisinde kırılganlık devam ediyor. 5 Ağustos Pazartesi günü Uzakdoğu borsalarından başlayıp Avrupa ve ABD’ye yayılan piyasa depremi, küresel ekonominin pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösterdi. Ortadoğu’da ve Ukrayna’da şiddetini azaltmadan devam eden savaşlar, Kasım’daki ABD seçimleri öncesi artan gerilim ve küresel resesyon ihtimali, bizim için dış faktörleri de belirsiz hale getiriyor’’ dedi.