• Haberler
  • İzmir
  • Vatandaş ülkeden ‘kaçmak' için uzun kuyruklarda bekliyor!

Vatandaş ülkeden ‘kaçmak' için uzun kuyruklarda bekliyor!

İzmir'de vize danışmanlık hizmeti veren firmanın önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluştu. Ülkeye dair umudunu...

Vatandaş ülkeden ‘kaçmak' için uzun kuyruklarda bekliyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir’de vize danışmanlık hizmeti veren firmanın önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluştu. Ülkeye dair umudunu kaybedenler, bu ülkede kalmak istemeyenler ülkeden ‘kaçmak’ için adeta sıraya girdi.

ALMANYA İLK SIRADA

Rodina Turkey firması sahibi Enis Arayıcı, Schengen, Amerika, İngiltere gibi ülkelere vize danışmanlık hizmetler veriyor. Arayıcı özellikle 2023 Genel Seçimlerinden sonra artış yaşandığına dikkat çekerek, ‘‘ Seçimlerden sonra insanlar Avrupa kapısını daha çok çalmaya başladı. Bunun da mevcut ekonomi ve gidişatla alakalı olduğunu düşünüyorum. Türk nüfusunun fazla olması nedeniyle insanlar genellikle Almanya’ya gitmek için başvuru yapıyor. Ülkemizde de Almanya’nın bizden istediği türden insanlar bulunuyor. Geri hizmet dediğimiz sektörlerde çalışan insanları Almanya özellikle tercih ediyor. Bilgisayar mühendisine vize başvurusunda onay alamazken, belediyede çalışan bir temizlik çalışanının vizesine onay alabiliyoruz. Bunların olması Türkiye’de vize danışmanlık firmalarında kuyruklar oluşturuyor’’ şeklinde konuştu.

25-40 YAŞ ARASINDAKİLER ‘KAÇMAK’ İSTİYOR

Genellikle ülkeyi terk etmek isteyen insanların vize başvurusu için geldiğini söyleyen Arayıcı, ‘‘Başvuranların birçoğu 25-40 yaş arasında yer alıyor. Son zamanlarda ret alacak vatandaşlarda vize başvurularının artması ret oranlarını da yükseltti. Sigortalı çalışmaması, mevduat hesabında belirli bir miktarının olmaması ret alma olasılığını artırıyor. Medyada hep ‘Almanya vizeleri açmıyor’ şeklinde haberler görüyoruz. Aslında birçok ülke düzenli olarak vize başvurularını açıyor ancak insanlarda kaçma isteği yanlış vatandaşların da başvurusuna neden oluyor bu da konsolosluklarda yoğunluğa artırıp, ret oranlarını yükseltiyor. Genellikle Almanya ve Yunanistan’a vize başvuruları oluyor. Yunanistan’dan 3 gün içinde vize alınıyor. Bu da insanların Avrupa’ya açılan kapının Yunanistan olduğunu düşündürtüyor. Yunan Konsolosluğu bunu önlemek için uzun süreli vizede zorluk yaratıyor sadece kısa süreli turistik vize dediğimiz vizeyi veriyor’’ dedi.

“ÖNCEKİ YILA GÖRE BAŞVURULAR ARTTI”

Vize başvuru ücretlerine de değinen Arayıcı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Vize başvuru ücretleri; Yunanistan için 110, Almanya için ise 120 Euro. Danışmanlık, sağlık sigortası gibi ek hizmetler de eklenince vize başvuruları 200 Euro’yu buluyor. Avrupa Birliği vize başvurusunda bulunacak insanların hesaplarında günde en az 200 Euro olmasını istiyor. Bu rakamları TL’ye vurduğunuzda büyük meblağlar ortaya çıkıyor. Örneğin Yunanistan’a başvururken 3 bin Euro paranın hesabınızda bulunması gerekiyor. Geçen senenin Ocak ayında aylık randevu sayısı 20’lerdeyken, 2024 Ocak ayında aylık randevular 40’ı geçti. Randevu için bekleyenler de 80’i geçti.

“BİZİM İÇİN SADECE HAYAL”

23 yaşında üniversite mezunu Canan Kaya ise ülkeye olan umudunu kaybettiğini, yurtdışına gitmenin bile hayal olarak kaldığını ifade etti. Kaya, “Bir Türk genci olarak her ne kadar ülkemi sevsem ve yararlı bir birey olmak için çabalasam da hem ekonomik hem sosyolojik açıdan baktığımda bana ve benim gibi milyonlarca gence maalesef yeteri kadar imkan sunulmuyor. En temel ihtiyaç olan eğitimde bile türlü fırsat eşitsizliklerini göz önünde bulundurduğumda ülkeye olan inancım gün geçtikçe azaldı ve şuan tamamen yok olmuş durumda. Bu ve bunun gibi temel ihtiyaçlarda bile bu kadar zorlanırken yurt dışına çıkmak gibi bir durum bizim için lüks veya imkansız bir durum haline geldi. Çünkü ülkemizin uluslararası temsili açısından baktığımızda vize almak çok zor olduğu için böyle olağan bir durum bizim için ancak hayal olabiliyor’’ dedi.

Aysun Güler

Bakmadan Geçme