• Haberler
  • Ekonomi
  • Vega Enerji'nin Çeşme'deki yeni yatırımı için halk görüşü alınacak

Vega Enerji'nin Çeşme'deki yeni yatırımı için halk görüşü alınacak

Mayıs 2015 itibariyle tamamladığı 18 MW'lık Çeşme RES projesiyle enerji üreten Vega Enerji, yatırımını büyütmek için ÇED başvurusu yaptı. ÇED onayı için 20 Eylül 2024 tarihinde halkın katılım toplantısı yapılacak.  

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü, Vega Enerji'nin Çeşme'deki yatırımını büyütme talebini halkın görüşüne sunacak. Kurumdan yapılan duyuruda, ÇED süreci doğrultusunda halk katılım toplantısı yapılacağı tarih açıklandı. Açıklamada, İzmir ili Çeşme İlçesi sınırları içerisinde Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çeşme Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali (9,9897 MWm/MWe/5,812 Ha) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 20/09/2024 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir" açıklaması yapıldı. 

HALK TOPLANTIYA NASIL KATILACAK
Yapılan duyuruda ÇED Başvuru Dosyasını incelemek isteyenlerin Bakanlık Merkezinde veya İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebileceği de not edildi. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İZMİR Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilecek. 

2015'TEN BERİ ENERJİ ÜRETİYOR
Geçmişi 2000’li yıllara dayanan Vega Enerji yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi faaliyetinde bulunmak üzere 2008 yılında İzmir’de kurulmuştu. Mayıs 2015 itibariyle 18 MW’lık Çeşme RES projesini tamamlayan Vega Enerji, yenilenebilir enerji alanında yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyor. Çeşme RES, yıllık yaklaşık 60 milyon kWh elektrik üreterek, her yıl 90 bin adet ağaç dikimine eşdeğer 30 bin ton karbondioksit azaltımı sağladığını, bu üretimle yaklaşık 5.000 kişinin elektrik enerjisi ihtiyacının karşıladığını kamuoyuna açıklamıştı.

ÇED GEREKLİ KARARI VERİLMİŞTİ

İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, projenin genişleme alanına ilişkin yaptığı incelemenin sonucunda ÇED gereklidir, raporu vermişti. İşte o raporda dile getirilen sakıncalar:

Proje alanının Çeşme ilçe merkez yerleşim alanının yakınında az sayıda kalmış yapılaşma olmayan alanda olması, Doğal SİT Alanında kalması, proje alanı ve yakınlarında hayvancılık faaliyeti yapılıyor olması, halen alanda 6 adet türbin ve 18,9 MWm/18,9 MWe kurulu güç ile işletilmekte olan Çeşme Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin işletiliyor olması, tarla vasıflı çok sayıda şahıs parselini (14 adet) kapsaması, proje kapasitesinin (9,9897 MWm) ÇED Yönetmeliği EK 1 Listesi Madde 43' de (- Proje alanı 20 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 10 MWm ve üzerinde olan güneş enerji santralleri) belirtilen kapasiteye yakın olması hususları birlikte değerlendirildiğinde; projenin olası olumsuz etkilerinin ve kümülatif boyutunun daha detaylı incelenebilmesi, kurumsal ve sosyal bütün tarafları ve boyutlarıyla ele alınabilmesi için proje ile ilgili ÇED Raporu hazırlanması gerektiği değerlendirilmiştir.
Bu kapsamda, söz konusu proje için 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği'nin 17. Maddesi uyarınca, "ÇED Gereklidir" Kararı verilmiştir.
"

Bakmadan Geçme