Vekil Arslan İzmir'de özelleştirilmek istenilen taşınmazlara tepki gösterdi
İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 8131 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ülke genelinde mülkiyeti Maliye Hazinesi, TEDAŞ ve...
İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 8131 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ülke genelinde mülkiyeti Maliye Hazinesi, TEDAŞ ve TEİAŞ adına kayıtlı 73 taşınmazın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ilişkin; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlanması talebi ile TBMM Meclis Başkanlığına Soru önergeleri verdi.
Türkiye genelinde toplam 73 adet, İzmir genelinde ise toplamda yaklaşık 190.000 m2’lik taşınmazın, özelleştirme kapsamına alınmasının, bu değerli arazilerin kamu yararı yerine, birilerine peşkeş çekilebilmesi için olduğu söyleyen Arslan; “Maliye Hazine’sine ait taşınmazların, Milli Emlak üzerinden satışı yapılabiliyorken özelleştirme yoluyla elden çıkarılmak istenmesinin altında yatanın; yerel yönetimleri devre dışı bırakmak ve ısmarlama imar planları olup olmadığı sorgulanmalı.” İfadesine yer verdi.
CHP’li Arslan İzmir’de özelleştirilmek istenilen taşınmazları şöyle sıraladı;
“Aliağa’da özelleştirilmek istenilen taşınmaz tek parça ve 63.242 m2, denize sıfır ve eski Tuzla Gölü’ne komşu.
Çeşme’de bulunan taşınmazların toplamı 70.800 m2 ve 8 komşu taşınmaz bir arada özelleştirilerek 63.587 m2 alan elde ediliyor.
Dikili’de yine deniz kenarında 32.700 m2’lik tek parça taşınmaz özelleştiriliyor.
Konak ilçemizde TEDAŞ ve TEİAŞ’a ait 2 taşınmaz da özelleştirme kapsamına alındı ve bu taşınmazlar İzmir’in simgelerinden Tarihi Elektrik Fabrikası’na komşu.
Karaburun’da bulunan iki taşınmaz da henüz el değmemiş 2 Nolu Yeni Dostlar ve Olcabük plajlarına komşu.”
Özelleştirilecek arazilerin çok değerli olduğunun altını çizen Arslan; bu arazilerin İzmir’in faydasına kullanılması gerektiğini, özelleştirilerek birkaç kişinin eline bırakılmasının doğru olmadığını savundu. “Bu Karar İzmir’e, İzmirliye ve hatta ülkeye kötülüktür.” dedi.
“TARİHİ ELEKTRİK FABRİKASINDAN UZAK DURUN”
Tarihi Elektrik Fabrikası’nı da hatırlatan Arslan, “İzmir Büyükşehir Belediye’mizin, kentimizin değerli kültürel varlığı olan fabrikayı korumak için girdiği ve kazandığı ihale iptal edilmişti. Şimdi Fabrikaya komşu bu iki arazinin de özelleştirilecek olması şüphe uyandırıcı.” İfadesini kullandı.
“KAMU YARARINDAN UZAK”
Arslan “Kamu yararından uzak alelacele ve kapsamı belirsiz olarak, bir kişinin imzasıyla alınan bu karar kabul edilemez. Bu kararın nedenleri tek tek kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu nedenle verdiğimiz soru önergelerine en kısa sürede yanıt bekliyoruz.” diye sözlerini noktaladı.
CHP’li Arslan’ın soruları şöyle;
8131 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın ekinde listelenen taşınmazlar hangi kamu yararları gözetilerek özelleştirme kapsam ve programına alınmıştır?
Taşınmazlar özelleştirme kapsam ve programına alınmadan önce hangi kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınmıştır?
İzmir Aliağa, Çeşme, Karaburun ve Konak ilçelerinde bulunan taşınmazların, her ilçe için ayrı ayrı olmak üzere, özelleştirme kapsam ve programına alınma gerekçeleri nelerdir?
Söz konusu araziler neden Milli Emlak ile değil de Özelleştirme ile elden çıkarılmak istenmektedir?
HABER MERKEZİ