Vize sorunu büyüdü 'yeşil'in değeri arttı

SILA ARABACIOĞLU Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almada yaşadığı sıkıntı ikiye katlandı. Bu durumdan yalnızca vatandaşlar değil...

Vize sorunu büyüdü 'yeşil'in değeri arttı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SILA ARABACIOĞLU

Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almada yaşadığı sıkıntı ikiye katlandı. Bu durumdan yalnızca vatandaşlar değil yurtdışı turları için ön ödeme yapan acenteler ve rehberler de mağduriyet yaşadı. TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, “Türkiye gibi turizmde ilk üçte olan ve ciddi bir turist akımı sağlayan bir ülkeye bunların yapılması akıl ve mantığa sığmıyor” ifadelerini kullanırken Turizm Rehberleri Derneği Başkanı Macit Saszade ise vize sorununun turizme darbe vurduğunu belirterek, “Böyle bir ortamda en kıymetli olan Yeşil pasaport oldu. Neredeyse tur düzenlerken ‘yeşil pasaportu olanlar önce yazılsın’ gibi bir şey doğdu” ifadelerini kullandı.

‘ACENTELER BATIYOR’

TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, ret sayısının ciddi oranda arttığını dile getirerek, “Bu sene bu kadar gündeme gelmesinin nedeni talebin daha da artması. Risk almış, yurtdışına yapacağı tur için verdikleri peşinatları hesapladığımızda ciddi bir maliyet ortaya çıkıyor. Acenteler şu anda para kazanmaya değil kaybetmemeye hatta batmamaya çalışıyor. Mesela Rusya’nın ret oranı Türkiye’nin ret oranının 5’te 1’i. Böyle bir şey olabilir mi? Bir yerde savaş ve ambargo var ama vatandaşına ‘hoş geldiniz’ deniyor. Diğer tarafta da Avrupa Gümrük Birliği’nin imzaladığı bir ülkenin vatandaşına ‘pardon’ diyorsunuz. Türkiye gibi turizmde ilk üçte olan ve ciddi bir turist akımı sağlayan bir ülkeye bunların yapılması akıl ve mantığa sığmıyor” dedi.

‘CEZALANDIRMA ARACI’

Turizm Rehberleri Derneği Başkanı Macit Saszade, vize sıkıntısının yaklaşık bir senedir var olduğunu söyleyerek, “Muhalefetin bu sorunu gündeme getirmesiyle sorun hatırlandı. Şu anda ciddi bir sıkıntı var, başvuranlar 8 ay sonraya randevu alıyorlar. Bırakın gezmeyi, ailesinin bir kısmı orada olan insanların Almanya vizesi için 8 ay beklediğini biliyorum. Eğer hükümetler arası bir cezalandırma varsa bu vatandaşımıza ve turizm sektörüne büyük bir haksızlık. Şu anda acenteler doğru düzgün tur yapamıyor. Böyle bir ortamda en kıymetli olan yeşil pasaport oldu. Neredeyse tur düzenlerken ‘Yeşil pasaportu olanlar önce yazılsın’gibi bir şey doğdu” diye konuştu.

‘1 ŞİŞE SU HESAPLANIYOR’

Vize için randevu geç verildiği gibi vizenin çıkıp çıkmayacağının da belli olmadığının altını çizen Saszade, “Bu durumu elbette siyasilerimizin halletmesi lazım. Bu vize sorunu turizme ciddi bir darbe vuruyor. Bununla birlikte şirketler ve rehberler de etkileniyor. Grubun başında gidecek rehber, vize alamıyorsa grup gönderemezsiniz. Böyle sıkıntılar da var. İnsanlar artık yurtdışına çıkarken suyun parasını hesaplamaya başladı. Yurtdışında çıkanlar maddi imkanı olan kişiler yani azınlığa düştüler. Bir de artık aniden tatil kararı verenler vizesiz ülkelere yöneldi. Bu ciddi bir ekonomik zarar, vize için başvuru ücretleri çok yüksek. Tam bir rezalet. Seyahat etmek en basit özgürlüktür, şu anda özgürlüğümüz kısıtlandığını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Saszade, son olarak vize sorununun turizm sektörüne yaratacağı etkileri aktararak,“Yurtdışı turları azalmaya başlayacak ya da yeşil pasaportu olanlar ile daha önce vizesi olanlar ile devam edilecek. Ben bu durumun siyasi olduğunu düşünüyorum. Hükümet bu konunun ciddiyetini anlayıp gerekeni yapmalı” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme