Yabancıya satıştan depremzede mağdur

CHP'li Kılıç, 'Yabancılara 110 milyar TL'lik konut, iş yeri, arsa ve tarla satıldı. Bakan Kurum, topraklarımızın parsel parsel satıldığını rakamlar ile ortaya koydu!' dedi.

Yabancıya satıştan depremzede mağdur
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın, “yabancılara ne kadar konut, iş yeri, arsa, tarla satıldığı ile ilgili” soru önergesine cevap verdi.

Türkiye genelinde 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında yabancılara toplam yüzölçümü 8.338.976 m2 olan 4 bin 311 arsa, arazi, tarla, bağ, bahçe; 70 bin 874 de konut ve iş yeri olmak üzere toplam 75 bin 185 taşınmaz satıldı. Bakan Murat Kurum, soru önergesine verdiği cevapta, hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de taşınmaz satın aldığını da açıkladı. Buna göre, BM tarafından tanınan 208 ülkenin bulunduğu dünyada, 159 ülke vatandaşı Türkiye’den taşınmaz satın aldı.

‘Parsel parsel satış’

Bakan Kurum’un yanıtını değerlendiren CHP’li Sevda Erdan Kılıç, “Bakanın bu cevabı, başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bizim uzun süredir söylediğimiz ‘Türkiye topraklarının parsel parsel yabancılara satıldığı’ gerçeğini rakamları ile ortaya koymuştur. Üstelik bu satış öyle bir noktaya gelmiş ki neredeyse dünyada ülkemizden arsa, tarla, ev, iş yeri almayan ülke kalmamış!” dedi.

Gerçek rakam yüksek

TBMM Divan Üyesi Kılıç, yabancılara 2022’de 109 milyar liralık taşınmaz satıldığı belirtilmesine karşın aslında gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Çünkü, Bakan’ın da belirttiği gibi yabancılara satılan taşınmazların bedeli, tapuda işlem sırasında beyan edilen değerler… Eğer tapuda satış fiyatı düşük gösterildi ise gerçek satış bedeli 109 milyarın çok çok üstündedir. Bakan’ın bu cevabı, dünyanın 4’te 3’üne toprak satıldığını ortaya koyuyor.”

‘Piyasa alt üst’

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir metrekare bile toprak satmamış Mustafa Kemal Atatürk döneminden, topraklarını pervasızca satan bir döneme geldiğimizi görmek bizi derinden üzüyor. Yedi düvele karşı kazandığımız topraklar, şimdi yedi düvele peşkeş çekiliyor. Bundan en büyük zararı da yurttaşlarımız görüyor. Bu satışlar ve 400 bin dolara verilen vatandaşlıklar, ülkemizdeki emlak piyasasını da alt üst etti. Belli bir gelire sahip yurttaşlarımız ne ev ne arsa alabiliyor ne de geliri ile sağlam bir binada oturacak kirayı karşılayabiliyor. İşçi, memur, emekli yine AKP’nin yanlış politikalarıyla barınma krizi yaşıyor. Bu sorun sadece işçiyi, memuru, emekliyi ilgilendiren bir sorun değil. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşadığımız ve 11 ili etkileyen depremde 45 binin üzerinde canımızı kaybettik, on binlerce insan evsiz kaldı. Her şeylerini kaybeden binlerce aile göç etmek zorunda kaldı. Milletimizin dayanışması ve belediyelerimizin çabasıyla şimdilik bir barınma krizi yaşamıyor gibi görünüyorlar ancak bu durum sürdürülebilir değil. Yabancılara satılan taşınmazlar depremzedeleri de mağdur etmiştir. Her şeylerini kaybeden yurttaşlarımız, bir süre sonra göç ettikleri şehirlerde kiraların yüksekliğinden dolayı başlarını sokacak birev bulamayacaklar. Ancak az kaldı. İktidarımızda bu sorunları ülkemizin gündeminden tamamen çıkaracağız.”

Her taşınmazın 5’te 1’ini Ruslar aldı

Türkiye’den en çok taşınmaz satın alan ülke Rusya Federasyonu. Toplam 75 bin 185taşınmazın 17 bin 143’ü Ruslara satıldı. Bu da ülkede satılan her taşınmazın 5’te 1’inin Ruslara satıldığı anlamına gelmektedir. Rusya’dan sonra en çok taşınmaz satın alan ülke İran; İranlılar 9 bin 23 taşınmaz satın aldı. İran’ı 6 bin 409 ile Irak vatandaşları takip ediyor. Daha sonra en çok taşınmaz alan ülkeler sırasıyla Almanya (3.211), Ukrayna (2.593), Kazakistan (2.557), Afganistan (2.271), Kuveyt (1.889), ABD (1.609), Azerbaycan (1.515), İngiltere (1.499).

Dünyada bütün kıtalardaki ülkelerin vatandaşları Türkiye’den taşınmaz satın aldı.

 

HABER MERKEZİ

 

 

Bakmadan Geçme