Yamanlar'daki yangının sebebi ortaya çıktı 

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı'nda 13 Ağustos'ta başlayan ve 5 gün süren orman yangınının sebebinin kaçak kazı çalışmaları olduğu ortaya çıktı.

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı'nda 13 Ağustos'ta başlayan ve 5 gün süren orman yangınının sebebinin kaçak kazı çalışmaları olduğu ortaya çıktı. 2 bin 159 hektar alanı kül eden yangının, tarihi eser aramak için yapılan kaçak kazı sırasında kayayı patlatma girişimi sonucu çıktığı öğrenildi. 

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri olay günü bölgede bulunan bir kişinin ifadesine başvurdu. Tanık, Yamanlar Mahallesi'nden Karagöl’e giderken bir gri aracın kendisini selektör yaparak geçiş yaptığını, kısa bir süre sonra yangın haberini aldığını belirtti. 

Yamanlar'daki yangının sebebi ortaya çıktı 

8 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA 

Yangının ilk çıkış noktasında jeneratör, hilti, eldiven ve plastik tabak gibi kaçak kazı malzemelerinin bulunması, yangının bu kazı sırasında meydana gelmiş olma ihtimalini güçlendirdi. Yapılan 150 saatlik kamera incelemesi ve detaylı araştırmalar sonucunda 8 şüpheli gözaltına alındı.

TUTUKLAMALAR VE İFADELER

Şüphelilerden E.Y., S.K. ve M.İ., “taksirle yangına neden olmak” ve “kaçak kazı yapmak” suçlamasıyla, D.Y. ve A.S. ise sadece “kaçak kazı yapmak” suçundan tutuklandı. Üç şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yamanlar'daki yangının sebebi ortaya çıktı 

M.İ. jandarmadaki ifadesinde, arkadaşlarının kendisini Örnekköy’de bir kazıya davet ettiğini söyleyerek, "İstersen sen de gel, bir şey çıkarsa nasiplenirsin" dedi. Üç gün boyunca kazı alanına gittiğini ve ilk gün patlayıcılarla kayaları delmeye çalıştıklarını anlattı. M.İ., E.Y.'nin patlayıcıyı kayaya koyup patlatmaya çalışırken alev aldığını, bu sırada kıyafetlerinin yandığını ve patlamanın istenilen etkiyi göstermediğini ifade ederek, "E.Y. kazı alanına kablosu ile gelmişti. 13 Ağustos'ta kazı alanında kayalar üzerinde delikler deldi. Patlayıcı maddeyi ilk deliğe doldurdu, kablosunu bağladı. Saat 12.00-13.00 sıralarında ilk deliğe koyduğu patlayıcıyı patlattı. Şiddetli ses çıktı, patlama olan yerde tahribat yoktu. E.Y. ikinci delik açtı, tekrar patlayıcı koydu, patlayıcıyı tahtayla sıkıştırırken alev aldı, yanarak üzerine sıçradı. Kıyafetleri hafif şekilde yandı. Kollarında hafif kızarıklar oluştu, E.Y'ye 'bu işe yaramıyor, hem kendini yaktın, hem de etki etmiyor, boş ver' dedim. Üçüncü patlamayı yaptılar, sadece yüksek ses çıktı, tahribat oluşmadı" dedi.

Yamanlar'daki yangının sebebi ortaya çıktı  

ŞÜPHELİLERİN SAVUNMALARI

E.Y. ise, kazı alanında çok sert bir zeminle karşılaştıklarını ve patlayıcı malzemeyi kullanarak kayayı kırmak istediklerini belirtti. Patlayıcıların etkili olmaması sonucu işlemin başarısız olduğunu ve orman yangını ile bir ilgisinin olmadığını iddia ederek, "Burayı aşamayınca patlatmak istedik. Kazı alanında 2 delik açtık ve sarı renkli toz şeklindeki patlayıcı malzemeyi deliğe akıttığımız sırada ağaçla sıkıştırmak isterken bu malzeme patlama yapmadan olduğu yerde yandı ve duman çıkarttı. Kayayı kırmadı. Aynı malzemeyi ikinci deliğe doldurduk. İstenilen etkiyi göstermedi ve bu işi yapamayacağımı söyledim. Kazılan yerde herhangi bir hakkım ve payım yoktur. Orman yangını ile de ilgim yoktur. Son olarak orayı 13 Ağustos'ta akşam saatlerinde yani 16.00 ile 17.00 sularında terk ettim ve bir daha uğramadım" şeklinde konuştu.

D.Y. ise olay gününde gri renkli bir araç kiraladıklarını ve sadece şoförlük yaptığını, kazı alanına çıkmadığını savundu. Yangın görüntülerini kendisine gönderen A.S.'den habersiz olduğunu iddia ederek, "13 Ağustos'ta 21.30 ile 22.00 saatleri arasında A.S. (tutuklu şüpheli) bana bir yangın görüntüsü gönderdi. 'Sakın bana orası olduğunu söyleme' diye mesaj attım. Orman yangını ile hiçbir alakam yoktur. Sadece şahıslar kazı alanına yakın bir yere götürüp bıraktım" ifadelerini kullandı. 

Yamanlar'daki yangının sebebi ortaya çıktı 

YANGININ ETKİLERİ VE SON DURUM

13 Ağustos'ta başlayan yangın, Yamanlar Dağı'ndaki ormanlık alanda geniş bir alana yayıldı ve 18 Ağustos'ta kontrol altına alındı. Yangın, çok sayıda ev ve iş yerinin hasar görmesine neden oldu. 

Yamanlar'daki yangının sebebi ortaya çıktı 

Bakmadan Geçme