Yangın büyüyor, söndürmek imkansız!
Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısındaki değer kaybını telefi etmek için yapılan zamlardan alım...
Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısındaki değer kaybını telefi etmek için yapılan zamlardan alım gücünün düşmesi nedeniyle memnun kalmayan vatandaş, bir de yeni fiyat artışlarıyla karşılaştı. Vatandaş, yeni maaşları ceplerine girmeden gıda başta olmak üzere zorunlu ihtiyaç kalemlerinin fiyatlarının artmasına isyan etti. Tüpgaza 18 günde gelen 3 zam ve damacana su fiyatları da yüzde 100’e ulaşan fiyat artışları, iş yapamaz hale gelen esnafında tepkisine yol açtı.
Sami Ügünük
İzmir’de su bayisi işleten Sami Ügünük, piyasada 19 litrelik damacana suyun en düşük fiyatının 55 liraya çıktığını vurguladı.
Alım gücü düşen vatandaşın artık damacana su almadığını ifade eden Ügünük şu görüşleri aktardı:
Zamlar müşteriyi su arıtma cihazı almaya yöneltti. 2022 yılını 14-17 TL arasında kapatırız diye düşünüyorduk. Ancak 45 gün gibi kısa sürede 3 defa zam geldi. Bazı su bayileri de kar marjı oranlarını çok artırdı. Birçok bayiye göre küçüğüm ancak yine de fiyatları aşağıda tutmaya çalışıyorum. Ana üretici firmalar her bayiye suyu aynı fiyattan vermiyor. Garip bir sistemin içindeyiz. Tüpgaz 530 liraydı, vatandaş zamlı maaşları almadan 20 günde 3 kez zam geldi bugün 650 lirayı buldu.
Serhat Pektaş
“SEKTÖR BİTECEK”
Su bayisi Serhat Pektaş da, vatandaşın alım gücünün düşmesiyle iş yapamaz olan esnafın da zor günler yaşadığını söyledi. Pektaş, yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde aktardı:
Her şeyin fiyatı yüzde 200 artıyor, aslında damacana su zammı çok geriden geliyor. Maliyetlerimiz 3 katına çıktı. Araç, personel, yakıt, vergi gibi unsurları eklediğimizde gerçekten kar kalmıyor. Sektör olarak büyük zorluk yaşıyoruz. Bu işi yapmasam daha mı karlı olurdum diye düşünmeye başladım. Şu an 12 araçla su dağıtım hizmeti veriyoruz. Herkesin düşündüğünün aksine para kazanmıyoruz. Karlılıktan vazgeçtik, sistemi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Su fiyatlarımızı asgari ücrete gelen zam sonrası yüzde 12 artırdık. Yakıt litre fiyatlarının 40 lirayı aşacağı zikrediliyor. Her şey çok fazla artarken, suya yüzde 12 zam yapmamız çok abes değil. Sektördeki birçok bayinin küçülmeye, hatta dükkanını devretmeye niyetlendiğini görüyorsunuz. Yatırım yapamıyorlar, personel sıkıntısı yaşıyorlar. Tüketiciler suyun maliyetini düşünüyor, ancak lojistik, personel, araç, vergi gibi birçok maliyetimiz var. Eskiden 2 bin liraya yaptırdığımız araçların bakımı şimdi 25 bin lirayı geçiyor. 25 yıldır sektördeyim, son 5 yıldır kenara bir çivi bile koyamadık. 2 yılda bir aracı değiştirirken, şu an değiştirmek bir yana aracın bakımını zor yaptırıyoruz. Çektiğimiz kredilerin haddi hesabı yok, resmen kredilerle yaşıyoruz. Durumumuz vatandaştan daha kötü, çünkü 4 milyondan fazla borcumuz var. İşi bıraksam nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum. Uzun vadede damacana su sektörünün biteceğini düşünüyorum.
“HİÇBİR ŞEY KOLAY DEĞİL”
Çamdibi su bayisi sahibi 70 yaşındaki Kemal Vicdanlı ise emekli olmasına rağmen günün koşulları gereği çalışmak zorunda kaldığını anlattı. Vatandaşın haklı olarak zamlardan şikayet ettiğini ifade eden Vicdanlı, “Aynı zamlardan esnaf da çok etkileniyor” dedi. Yaşına rağmen her gün motosikletle yollara düştüğünü 19 litrelik damacanaları 5 kat merdiven çıkarak teslim ettiğini ifade eden Vicdanlı, “Çektiğimiz eziyet bir yana, artan fiyatlar nedeniyle vatandaşla biz muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Ama aynı şekilde biz de zamlı fiyattan peşin para ödeyerek alıyoruz. İş hacmi her geçen gün azaldığından ve fiyat artışlarının bizi de etkilediğinden gerçekten mağduriyet yaşıyoruz, hiçbir şey kolay değil” ifadelerini kullandı.
TÜP YOK, ODUN YAKACAĞIZ
Vatandaş da en az su ve tüp bayisi sahipleri kadar durumdan şikayet etti. Arzu Can isimli vatandaş, “Damacana sudaki artıştan dolayı evimize arıtma taktırmak zorunda kaldık. Tüp de kullanıyoruz, ancak bu gidişle odun ateşine geçeceğiz. Halimiz içler acısı” dedi.
Aysun Güler