Yangın mağdurlarına PAKO kucak açtı
Yamanlar'daki yangından kurtarılan hayvanların tedavi ve rehabilitasyon süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi PAKO Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1600 hektara yakın alanı etkileyen orman yangınlarından kurtarılan hayvanların tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarını yürütüyor. Karşıyaka Belediyesi’ne ait Örnekköy Bakımevi ve Celal Üner Barınağı’ndan tedbir amaçlı tahliye edilen ve yangın bölgesinden kurtarılan hayvanlar PAKO Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde kayıt altına alınarak, hasta ve yaralı olanların bakım ve tedavi süreci başlatıldı. Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı’na bağlı veteriner hekimler tarafından yürütülen tedavi kapsamında hayvanların ultrason, röntgen gibi teşhise yönelik çalışmaları yapıldı.
Afetlerde Tek Sağlık kapsamında tedavi sürecini yerinde gözlemleyebilmek adına İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Veteriner Hekim Selçuk Karakülçe (Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı ve Sokak Hayvanları Koruma Komisyonu Başkan Yardımcısı), Dr. Mustafa Vatansever (Sosyal Politikalar Komisyonu Başkanı, Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi) PAKO Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret ederek tedavi sürecini yerinde gözlemledi. Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir tesisin tüm ünitelerini gezdirerek tedavi süreçleri üzerine bilgilendirme yaptı.
İncelemenin ardından değerlendirme yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, “Çok büyük yangın atlattık, ciğerlerimiz yandı. Bu süreçte İzmir Tabip Odası olarak sürecin takipçisi olduk. Vatandaşlarımızdan bir can kaybı yaşamadık fakat hayvanlar da bizim canımız. Bugün buraya ilk defa geldim. Böyle bir tesisin olduğunu bilmiyordum. Yangın bölgesinden bu bölgeye aktarılan hayvanları gördüm. Onlarla hemen ilgilenilmiş, bakımları gerçekleştirilmiş. Hiç tahmin etmeyeceğimiz kadar teknik donanımı olan hastaneyle karşılaştım. Bu beni çok mutlu etti. Biraz yüreğimize su serpti. Yangından kurtarılan hayvanlarla ilgileniliyor, bakımları yapılıyor, beslenmeleri sağlanıyor. Tıbbi değerlendirmeler yapılıyor. Biraz önce ultrason çekimini, röntgen çekimlerini gördüm. Veteriner hekim arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. Bu doğa felaketinden kurtulmuş hayvanlarımızı yeniden hayata döndürmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
Dr. Nuri Seha Yüksel, “Ben bu çabalarını tebrik ediyorum. Böyle bir tesisi, hizmeti gördüğüm için şaşkınlığımı da gizleyemiyorum. Böyle üst düzey bir tesis olduğunu düşünmemiştim. Hayvanlarımızın burada güvende olduğunu ve en kısa sürede kendi doğal alanlarına veya sahiplendirildiklerinde yuvalarına kavuşacaklarını hissediyorum. Herkes canla başla çalışıyor. Hayvanlarla temas ettiğimiz zaman aslında onların burada güvende oldukları duygusunu da hissetmeye başladım. Bu da beni sevindirdi. Buraya gelirken daha kaygılıydım, burada karşılaştığım tablo beni şaşırttı. Burada biraz daha içimiz rahatladı. Hep birlikte bu çabanın takdir edilmesini ve iyi gözlemlenmesi gerektiğini düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok iyi bir hizmet veriyor. Hayvanlarımız ve can dostlarımız güvende” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Veteriner Hekim Selçuk Karakülçe, “Büyük talihsizlikle karşı karşıyayız. İzmir’in dört bir yanında yangın var ve bu bizi canı gönülden yaralayan bir tablo. Bu yangınlarda teselli bulduğumuz alanlardan birisi de bu alan. Orada hayatı tehlikeye düşen, yangından etkilenen hayvanların burada koruma altına alınması, tedavi altına alınması ayrıca buradaki meslektaşlarımızın gecesini gündüzüne katarak bu canların hayatını kurtarmaya çaba göstermesi bizim içimizi rahatlatan konulardan birisi oldu. Burada çalışan meslektaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Buradaki sistem olmasaydı bu hayvanların halini düşünemiyorum. Bütün arkadaşlarımız ilk andan beri teyakkuz halindeler. Hayvanlar geldiği andan itibaren de hepsinin sınıflandırmasını yapıyorlar. Acil olanların ilk müdahalesinin yapılmasını sağladılar. Burada A’dan Z’ye klinikten polikliniğe hastane bazında röntgeninden ultrasonuna cerrahlarımızla her türlü birimde hizmet veriliyor. Hayvanların sağlığını en üst düzeyde tutabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar” diye konuştu.
Selçuk Karakülçe, “İzmir her alanda çok önemli mesafeler almış, bunu programına almış, uygulamış bir kent. Türkiye’de ilk Veteriner Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı İzmir’de kuruldu. Müthiş bir kadro ve ekipmanla bu sağlandı. Artarak sağlanmaya devam edecek. İzmir hayvan hakları, hayvan barınakları açısından Türkiye’nin yüz akıdır. Bunu bütün hayvan dostları böyle bilsin, en ufak bir şüphe duymasın. Burada müthiş bir ekip büyük bir özveriyle çalışıyor. Türkiye’de İzmir en hayvan dostu olan ildir. Hayvanseverlerin sıkıntı duyacağı en ufak bir konunun olmadığını burada bir veteriner hekim olarak söyleyebilirim” dedi.