Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam kolon kanserini tetikliyor
Kolon kanseri, sindirim sisteminin son 1,5 -2 metresindeki kalın bağırsaklarda görülüyor. Yaşlanmayla birlikte kanser oranının artarak...
Kolon kanseri, sindirim sisteminin son 1,5 -2 metresindeki kalın bağırsaklarda görülüyor. Yaşlanmayla birlikte kanser oranının artarak ortaya çıktığını belirten uzmanlar, kalın bağırsakta görülen poliplerin tespit edilmesi durumunda alınması gerektiğini ifade ediyor. Op. Dr. A. Murat Koca, kolon kanserine yol açan etkenler ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı
Uzmanlar; liften fakir ve aşırı karbonhidratlı beslenenlerin, fazla et tüketenlerin, hareketsiz yaşam tarzı olanların, aşırı alkol ve sigara kullananların kolon kanseri riski taşıdığına dikkat çekiyor.
FAYDALI BAKTERİLER SİNDİRİME YARDIMCI OLUYOR
Sindirim sisteminin son 1,5 – 2 metrelik kısmının kolon yani kalın bağırsak olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. A. Murat Koca, “Buraya ulaşan kalıntı posadaki su ve K-B gibi bazı vitaminler emilir, asitli gıdalar nötralize edilir, antikor üretimine yardımcı olunur ve daha sonra da biriken dışkı anüsten dışarı atılır. Buradaki faydalı bakteriler sindirime yardımcı oluyor. Kolon kanseri de kalın bağırsaklardan ortaya çıkan kanserlere verilen isimdir.” dedi.
POLİPLER TESPİT EDİLDİĞİNDE ALINMALI
Yaşlanmayla birlikte kanser oranının artarak ortaya çıktığını vurgulayan Op. Dr. A. Murat Koca, “Kalın bağırsakta gelişen polip, adenom denilen ve genelde iyi huylu olan yapılardan gelişebilir. Adenomlar, adenokarsinom denilen yapıya dönüşürse daha sonra da kanser gelişir. Polipler belirti vermeyebilir ancak tespit edildiğinde alınmalıdır.” uyarısında bulundu.
KOCA, RİSK GRUBUNDA OLANLARI AÇIKLADI
Op. Dr. A. Murat Koca, kolon kanserine yakalanması olası risk grubunu şöyle paylaştı: “Ortalama 70 yaşa ulaşanlarda, liften fakir ve aşırı karbonhidratlı beslenenlerde, fazla et ve işlenmiş et ürünü tüketenlerde, hareketsiz yaşam tarzı olanlarda, şişmanlarda, aşırı alkol ve sigara tüketenlerde, ailesel genetik yatkınlığı olanlarda, yoğun çevre kirliliği ve kimyasallara maruz kalanlarda kronik kolon hastalıkları ve kolon kanseri riski bulunuyor.”
“BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ”
Koca, kolon kanserinde ilk başlarda belirti görülmeme durumu olabileceğini ama daha sonra kabızlık, kilo kaybı, karın ağrısı, dışkıda kan, kansızlık, genel durumda bozukluk belirtilerinin ortaya çıkabileceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Kanser ilerlerse bağırsak tıkanması veya bağırsak delinmesiyle ciddi sorunlara ve ölüme yol açabilir. Kolon kanseri teşhisinde hasta analizi ve muayene sonrasında tetkikler yapılıyor. Dışkıda gizli kan bakılması, rektal tuşe, rektoskopi / kolonoskopi, kanda kanser testleri (CEA), bilgisayarlı tomografi ve diğer görüntüleme yöntemleri tanı koymada yardımcıdır. Kolonoskopide çıkarılan poliplerden sonra ek cerrahi gerekebilir. Kolon kanserinde ana tedavi cerrahidir. Kanserli bölge çıkarılır, ayrıca kemoterapi ve radyoterapi de birlikte kullanılır. Tedavi seçimi hastalığın evresine göredir. Başka organlara yayılım varsa ona yönelik tedavi de yapılmalı.”