Yapay zeka bunu da yaptı! En çok seveceğiniz…

Yapay zeka, insanların damak zevklerine en uygun şarap, kahve veya bira seçimlerini kolaylaştıran yeni bir algoritma...

Yapay zeka, insanların damak zevklerine en uygun şarap, kahve veya bira seçimlerini kolaylaştıran yeni bir algoritma ile araştırmacılar tarafından geliştirildi.

Danimarka Teknik Üniversitesi (DTU), Kopenhag Üniversitesi ve Caltech’ten bir araştırma grubu, şarap tadını ayırt edebilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Bu modelin aynı zamanda bira ve kahve gibi içecekler üzerinde de çalışabileceği belirtildi. DTU yüksek lisans öğrencisi Thoranna Bender, algoritmanın lezzet profillerini kullanarak bireylerin şarap tercihlerini daha doğru bir şekilde tahmin edebileceğini açıkladı.

Araştırmacılar, 256 gönüllünün farklı şarapları tadarak, bunları kendi tercih sıralarına göre sıralamalarını istedi. Şaraplar arasındaki lezzet farkı ne kadar belirginse, tercih sıralamasındaki mesafe o kadar büyük olacaktı.

Elde edilen veriler, dünya çapında şarap uygulaması ve pazarı olan Vivino’nun yüz binlerce şarap etiketi ve kullanıcı değerlendirmeleriyle birleştirilerek şarapları ayırt etmek için bir algoritma oluşturuldu.

Bender, “Geliştirdiğimiz model, şarapların birbirlerine ne kadar benzeyip benzemediği konusunda bize lezzet ölçüsü sunuyor. Örneğin, en sevdiğim şarapla benzer tat profiline sahip başka bir şarap arasındaki ilişkiyi öğrenip şunu söyleyebilirim: Hangi şarabın tadı veya fiyatı bakımından ona en yakın olduğunu keşfetmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, algoritmanın şarap etiketlerinden elde edilen verileri, şarap tadımı yorumlarıyla birleştirerek, insanların tercihlerini daha doğru bir şekilde tahmin edebildiğini bildirdi. Bu çalışma, yapay zeka kullanımının gıda biliminde tat algısının anlaşılmasında önemli bir rol oynayabileceğini göstererek insan temelli verilerin değerini vurguluyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme