- Haberler
- Kültür-Sanat
- Yapay zeka ile edebiyatın buluşması: Yapay zeka tabanlı şiir atölyesi başlıyor
Yapay zeka ile edebiyatın buluşması: Yapay zeka tabanlı şiir atölyesi başlıyor
Yapay zekânın edebiyat ve şiir üzerindeki etkisi, 6 haftalık atölye ile tartışılacak. Atölye, şiir analizleri ve uzman katkılarıyla dikkat çekiyor.
Son yıllarda yaşamın her alanına entegre olan yapay zekâ, şimdi de şiir dünyasına adım atıyor. Metinbilim Enstitüsü Derneği tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ ve Şiir” temalı atölye, 29 Nisan’da başlayacak ve 27 Mayıs’taki sonuç paneliyle sona erecek. Atölyede, yapay zekânın şiir üzerindeki etkileri çok yönlü olarak ele alınacak.
HEDEF: DUYGUYLA MEKANİĞİN BULUŞTUĞU NOKTAYI KEŞFETMEK
Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Doç. Dr. Ümral Deveci, yapay zekânın hayatın bir parçası haline geldiğini belirterek, "Amacımız şiiri mekanikleştirmek değil; şiirin duygusal zenginliğini yapay zekâ ile analiz ederek, edebiyatçılar için olası etkilerini değerlendirmektir" dedi.
UZMAN AKADEMİSYENLER EŞLİĞİNDE TARTIŞMA VE ANALİZ
6 hafta sürecek olan atölyede, şiir analizleri uygulamaları da yapılacak. 15 kişilik sınırlı katılımla gerçekleşecek çalışmalarda Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Prof. Dr. Oktay Yivli, Doç. Dr. Ümral Deveci, Doç. Dr. Fahri Kaplan ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Duran Arslan görev alacak. Uzmanlar, derslerin yanı sıra tartışma oturumları da yönetecek.
TÜRK ŞİİRİNE YAPAY ZEKÂ PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ
Atölye sonunda elde edilen görüş ve öneriler, 27 Mayıs’taki kamuya açık bir panel ile paylaşılacak. Etkinliğin, yapay zekâ ile sanatın buluştuğu önemli bir akademik referans oluşturması hedefleniyor.