Yapay zeka ile iş süreçleri kısalıyor

Dünyada iş süreçlerine yapay zekanın dahil edilmesi hızla devam ederken, Türkiye'de de yapay zeka kullanımı arttı

Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesi, birçok sektörde köklü değişikliklere yol açtı. Sağlıktan finansa, eğitimden perakendeye kadar geniş bir yelpazede uygulama alanı bulan yapay zekâ, iş süreçlerinin otomatikleştirilmesinden müşteri deneyimini iyileştirmeye kadar pek çok alanda önemli faydalar sunuyor. Bu sayede uzun süren iş akışları kısalıyor ve çalışanlar zamanlarından tasarruf ediyor.

Türkiye'de şirketler dijital dönüşüm stratejilerine yapay zekâ çözümlerini entegre etmeye hız verirken, önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması bekleniyor. Yetenek şirketi Randstad’ın Türkiye Genel Müdürü Ufuk Gedikli’ye göre, ülkemizde yapay zekaya talep arttı ve iş süreçlerine entegre edilmeye başlandı.

Gedikli açıklamasında “Yapay zeka, günümüzün iş dünyasında devrim niteliğinde değişiklikler yapıyor. Pek çok sektörde yapay zeka, verimliliği artırarak, süreçleri hızlandırıyor ve karar alma süreçlerini optimize ederek iş yapış şeklimizi büyük ölçüde etkiliyor. Kurumların %92'sinden fazlası yapay zeka yatırımlarından ölçülebilir sonuçlar açıklıyor. Bu sonuçlara göre yapay zekayla birlikte üretkenlikte artış, maliyet verimliliği, inovasyonda artış ve zaman tasarrufu yüksek seviyelere ulaştı. Bu verimlilik sayesinde yapay zekaya dünya genelinde talep de artıyor. Yapılan araştırmalarda Ocak 2023 ile Şubat 2024 arasında bu talebin 30 kat yükseldiği ortaya çıktı. AI süreçlerini benimseyen şirketlerin %33’ü, yapay zekaya mesafeli olmanın, AI kullanımının ve yaygınlaşmasının önünde engel olarak görüyor” dedi.

Randstad’ın 2024 İK Trendleri raporuna göre, Türkiye’de kurumların  %37’si yapay zeka kullanımını destekliyor ve bunu genişletmeyi planlıyor. Kurumların %39’u ise net bir görüşe sahip değilken, %5’lik kesim gelecekte yapay zeka kullanımını öngörmüyor. Geriye kalanlarsa belirli alanlarda yapay zekadan destek alabileceğini belirtiyor. Globalde yapılan araştırmalara da değinen Randstad Türkiye Genel Müdürü Ufuk Gedikli, “23 ülkedeki milyonlarca iş ilanı ve yetenek profilini analiz ettik ve 2024 için bir rapor hazırladık. Bu rapora göre en çok rağbet gören iş alanları; başta yapay zeka ve otomasyon, denetim ve uyumluluk, bulut bilişim, müşteri hizmetleri, veri bilimi ve analitiği, mühendislik ve bakım, finans ve muhasebe, pazarlama, içerik ve reklam yazılım, proje yönetimi ve liderliği. Görüldüğü üzere dünyada en fazla merak edilen ve üzerinde çalışmak istenen alan yapay zeka. Yeni dünyada yapmamız gereken, bu dönüşüme adapte olmak ve yapay zekayı iş yapış süreçlerimize entegre etmek” dedi.

Danışmanlık ve teknoloji şirketlerinin araştırmalarına göre 2030'a kadar yapay zekanın etkisiyle mevcut mesleklerin %25-30'u dönüşecek. Randstad raporlarına göre ise özellikle tekrarlayan ve manuel işler yapay zeka tarafından daha verimli hale getirilecek. Yapay zekanın devreye girmesiyle 97 milyon yeni iş alanı ortaya çıkması bekleniyor. Türkiye’de yapay zekanın kullanılabilecek alanlarını sıralayan Gedikli, “BT/teknoloji, personel ve insan kaynakları yönetimi ve iş geliştirme alanları en fazla yapay zekayı göreceğimiz departmanlar olurken; kurumların %71'i yapay zekanın daha hızlı veri işleme ve doğru tahminlerle fayda sağlayacağını düşünüyor. Yapay zekanın kullanımında temel zorluklar ise %57'nin görüşüne göre bu alanda çalışacak nitelikli personel eksikliği. Eğer bu zorluk ve eksiklikleri aşabilirsek yapay zeka 2025’e kadar 85 milyon işin süreçlerine dahil olabilir” dedi.

Bakmadan Geçme