Yapay zeka: Z kuşağı için fırsat mı, tehdit mi?

Araştırma, gençlerin teknolojiye duyduğu heyecan ve taşıdığı endişeleri ortaya koyuyor.

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Aydın Aslaner, “Yapay Zekâ Çağında Z Kuşağının Dijital Medya ve İletişim Pratikleri” başlıklı araştırmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Z Kuşağının, yapay zekâyı hem fırsat hem de tehdit olarak gördüğünü vurgulayan Aslaner, bu teknolojinin sunduğu avantajlar ve riskler arasındaki dengeye dikkat çekti.

YAPAY ZEKA HEM ZAMAN KAZANDIRIYOR HEM DE ENDİŞE YARATIYOR

Z Kuşağının, yapay zekayı zaman kazandıran, dijital becerileri geliştiren ve enerji tasarrufu sağlayan bir araç olarak değerlendirdiğini ifade eden Aslaner, bu teknolojinin uzun vadede tembelliğe, düşünme becerilerinin zayıflamasına ve mesleki belirsizliklere yol açabileceği endişesinin öne çıktığını belirtti. Ayrıca etik ve gizlilik sorunlarının yanı sıra yapay zekâ kullanımının dijital bağımlılığı artırabileceği ve yüz yüze iletişimi zayıflatabileceği de sıklıkla dile getirilen riskler arasında yer alıyor.

Yapay zeka: Z kuşağı için fırsat mı, tehdit mi?

Özellikle manipülatif bir teknoloji olan “deepfake” ile ilgili kaygıların altını çizen Aslaner, bu tür içeriklerin bireyler ve toplum üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi. Z Kuşağının yapay zekânın işlevselliğine güven duyduğunu ancak manipülatif teknolojilerin yanlış bilgi yayılımına, kişisel veri ihlallerine ve toplumsal ayrışmaya neden olabileceği konusunda hassas olduğunu ekledi.

DOĞRULUK KONUSUNDA GÜVENSİZLİK

Yapay zekâ destekli bilgilerin doğruluğunu teyit etme konusunda Z Kuşağının temkinli davrandığını belirten Aslaner, bu kuşağın genellikle Teyit.org ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi gibi güvenilir kaynaklara başvurduğunu dile getirdi. Yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin hızla yayılması nedeniyle dezenformasyon riskine karşı teyakkuzda olduklarını ifade etti.

YAPAY ZEKA İÇİN YASAL DÜZENLEME ÖNERİSİ

Aslaner, yapay zekâ teknolojisinin güvenilir ve etik bir şekilde kullanılabilmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı. “Yapay zekâ destekli araçlarla üretilen her içeriğin ‘yapay zekâ etiketi’ taşıması ve yapay zekâ okuryazarlığının artırılması gereklidir” diyen Aslaner, bu adımların teknolojinin risklerini minimize ederken sunduğu fırsatları en üst düzeye çıkaracağını söyledi.

PAZARLAMADA YAPAY ZEKANIN ETKİLERİ

Aslaner, 13. Dünya Pazarlama Zirvesi’nde yapay zekânın pazarlama üzerindeki etkileri ve tüketici davranışlarındaki değişimlere odaklanacağını belirtti. Ayrıca, 2025 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan Kotler Awards’un jüri üyesi olarak görev yapacak olmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu ifade etti.

Kotler Awards’un, Türkiye’nin pazarlama alanındaki başarılarını uluslararası platformda görünür kılacağını belirten Aslaner, ödüllerin profesyoneller için önemli bir fırsat sunduğunu sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme