Yarışacak filmler açıklandı

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı'nca düzenlenen 12. Boğaziçi Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Yarışma filmleri belli oldu. Festivalde bu yıl on film, ödül için yarışacak

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 12. kez gerçekleştirilecek olan Boğaziçi Film Festivali Ulusal Uzun Metraj yarışma heyecanına katılacak isimler belli oldu. 18-25 Ekim tarihleri arasındaki festivalde bu yıl on film, büyük ödül için yarışacak. Festival Başkanı Ogün Şanlıer, “Ülkemizin sinema alanında yetenek ve yaratıcılık açısından gücünü kanıtladığını görmek çok sevindirici” sözleriyle değerlendirirken festivalin sanat direktörü Enes Erbay ‘derinlikli ve özgün hikayeler’ sunan ulusal seçki için “Sinemamızın gücünü ve anlatım zenginliğini ulusal ve uluslararası platformlarda bir kez daha gözler önüne serecek” diye konuştu.

Ulusal Uzun Metraj Yarışması’na seçilen filmler, bu yıl yönetmen Atalay Taşdiken başkanlığındaki jüri tarafından değerlendirilecek. 

12. BOĞAZIÇI FILM FESTIVALI ULUSAL UZUN METRAJ YARIŞMA FILMLERI SEÇKISI:

FİDAN 

Fidan, lise sınavını birincilikle kazanır ama annesi, müjdeyi almadan ölür. Babasının derin acıya gömülmesi, Fidan'ı endişelendirir. Ailesini geride bırakmanın ağırlığıyla boğuşurken parlak bir geleceğin kapılarını aralayacak okula gitmeli midir? Sınavı kazandığını, kimseye söyleyemez. Yönetmenin “Dünyanın en güçlü kadınlarının yaşadığı topraklarda, gölgesinde oturduğumuz milyonlarca ağaç fidanından sadece birinin hikayesi bu” diye tarif ettiği film, Marsilya Fest New Directors New Film Festivali’nden Pitching, Roma MedFilm Festivali’nden ise Work-in Progress ödülü aldı. Filmde 13 yaşındaki Fidan karakterini canlandıran Leyla Smyrna Cabas, kardeşi Ali’yi canlandıran Ömer Asaf Bilgin’e, oyuncular Alican Yücesoy, Ayça Bingöl, Göksel Kortay ve Gürkan Uygun eşlikediyor. 

AĞUSTOS DÜŞLERİ 

Üniversite sınav sonuçlarını bekleyen genç yaşadığı yerde mutsuzdur. Uzakta olan ağabeyine duyduğu kıskançlık, ailesine karşı hissettiği mahcubiyet ve bunların sebebi olarak gördüğü parasızlık, yaşadığı yerden kaçma isteğini körükler. Eski bir kola şişesi kapağında adının yazdığını görür. Filmin başrollerini Doğukan Akbulut ve Emirhan Öztürk paylaşıyor. Yönetmenin, 2021 yapımı ilk uzun metrajı, “Çamurdan Gölgeler”in devam filmi olan “Ağustos Düşleri”,  seyirciyi yine ‘bekleme’nin yarattığı rahatsızlığın pençesinde dolaştırıyor. Akbulut, “Çamurdan Gölgeler” ile Madrid FICIMAD Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü almış, festival direktörü Tomas Perez, filmi, ‘sürekli kafiye içinde ilerleyen şiir’ebenzetmişti.

DERUN

Karadeniz'in büyüleyici manzaralarını usta sinematografiyle buluşturan “Derûn”, imkânsız aşk hikayesinin derinliklerine iniyor. Aşkla başlayan yolculuğun hüzünlü sonuna odaklanan filmin temelinde Mesnevi’nin ilk hikayesi “Padişah ve Cariye” kıssası var: Altmış yaşlarında Karadeniz’de tek başına yaşayan Marife. Marife’yi bu yalnızlığa hapsedense gençliğinde yaşadığı büyük aşk ve hayal kırıklığı. Tek başına geçirdiği kırk yılın ardından kapısı çalar. Marife öfkesini dindirebilecek mi? İki aşığın vuslatı gerçekleşecek mi? Gerçek aşk nedir? Başlıca rolleri Hatice Aslan, Güven Kıraç, Furkan Andıç ve Furkan Kalabalık paylaşıyor. 

DÖNGÜ 

Sevim, Ayten'in evine gündeliğe gitmektedir. Lena  Ayten’in bakıcılığını yapmaktadır ve yatılı kalmaktadır. Lena’nın  işe yerleşmesine Sevim vesile olmuştur. Sigortasız çalışan Lena ev kazası sonrası, Ayten’e dava açmak ister. Ayten ve iş adamı oğlu Ergin, Sevim’i, Lena’yı davadan vazgeçirmesi için zorlar. Sorunu Ayten lehine çözmeye odaklanan Sevim, olayların düşündüğü gibi ilerlememesiyle çelişki yaşar. Önceki filmi “Koridor” ile festivallerden ödüllerle dönen yönetmenin yeni filmi “Döngü”nün başrollerinde Serpil Gül, Emel Göksu veTuğçe Yolcu var. 

KAYITSIZ

Bir yanda unutulmaz bir kadına, Füruğ Ferruhzad’a, hayat verecek kadın, Nursel, diğer yanda karnındaki bebeğe hayat verecek kadın, Perisa. Nursel, rolü için Avrupa’dan Türkiye’ye dönerken Perisa, bebeğinin babasını bulmak için İran’dan Türkiye yollarına düşer. İki kadın, yanlışlıkla Nursel’in evinde karşılaşınca hayat verecekleri ortak hikayeleri ortaya çıkar. “Yüksük” ve “Asfur” gibi kısa filmleri ve “Hükümsüz” adlı video çalışmasıyla Cannes ve Venedik festivallerine katılan Özlem Çıngırlar, “Kayıtsız” ile ilk kez uzun metraj için kamera arkasına geçti. Filmin başrollerinde Tülay Günal ve İranlı oyuncu Nastaran Mazal var. 

MUKADDERAT 

Eşini kaybeden Sultan, yalnız kalma korkusuyla çocuklarına evlenmek ister. Oğlu Nevzat, küçük ilçede  hoş karşılanmayacağını düşünürken kızı Reyhan kararı erken bulur. Sultan isteğinden vazgeçmez. Eş adayı ararken ticarete atılır, evini pansiyona çevirir, pazarda tezgah açar, erkeklerle mücadele eder. Mücadelesi, ilçedeki diğer kadınlara ilham vererek onların  bağımsızlaşmasına vesile olur. Filmin kadrosunda Aslıhan Gürbüz, Osman Sonant, Şerif Erol, Gülçin Kültür, Osman Alkaş, Sacide Taşaner, Cem Zeynel Kılıç ve Şirin Sultan Saldamlı gibi isimler yer alıyor.

KÖPEKLE KURT ARASINDA 

İşinden kovulan Orhan, yakın dostu İzzet’in emekli olup köyüne döneceğini öğrenir ve hayal kırıklığına uğrar. Yakınlaştığı eski nişanlısı Aslı Orhan'la evlenerek ablasının yanına taşınmaktan kurtulmayı planlar. Orhan gittikçe hayata yabancılaşır, gördüğü hayallerlerle gerçek arasındaki çizgi yok olur. Mustafa Düzgünoğlu’nun son filmi, 46. Moskova Film Festivali’nde büyük ödül için yarıştı. Ali Seçkiner Alıcı, Bülent Düzgünoğlu, Mücahit Koçak ve Eylül Soğukçay başrolleri paylaşıyor.  

PARMAKLIKLAR ARDINDA İKİ KADIN 

Zerda, sevgilisini öldürmekten hüküm giyen, istemeden anne olmuş genç bir kadın. Öldürdüğü adamın eşi Esra hasta bir kız çocuğuna sahip. Kızının kurtulması için tek şansı, Zerda’nın çocuğundan alınacak uyumlu ilik. Esra, Zerda'yı ikna etmek için cezaevine gelir. İki kadın arasındaki görüşmede yaralar açığa çıkar; annelik, aşk, suç ve kadınlık sorgulanır. Yönetmen Mehmet Eryılmaz önceki filmleriyle FIPRESCI ve Montreal World FF'de Büyük Jüri Ödülü dahil birçok ödül kazandı.

SAVRULAN ZAMAN 

Uzun bir ilişkiden çıkan Alper, yeni başlangıca hazırlanmak için çabalar. İşyerinde yaşadığı beklenmedik olay sonucu kendini vicdan muhasebesi içinde bulur. Filmin başrollerini, yönetmen Selim Evci ile birlikte, başarılı oyuncular Erdem Şenocak, Beste Bereket, Derya Karadaş, Özge Gürel, Mine Teber ve Ümit Çırak paylaşıyor. 2008’de, ilk uzun metraj filmi “İki Çizgi”,  dünya prömiyerini 65. Venedik Film Festivali'nde  yapan yönetmen, “Rüzgarlar” ve “Saklı” filmlerini yazıp yönetti. 2004’ten bu yana Akbank Kısa Film Festivali yönetmenliği görevini sürdürüyor. 

GÜLİZAR 

Düğün hazırlığındayken tacize uğrayan Gülizar’ın yolculuğu, saldırganı öğrenince klostrofobik çıkmaza dönüşür. Belkıs Bayrak’ın yazıp yönettiği ilk uzun metraj film “Gülizar”, dünya prömiyerini 49. Toronto Film Festivali’nde, Avrupa prömiyerini 72. San Sebastian Film Festivali’nde yaptı. Türkiye – Kosova yapımı filmde Ecem Uzun, Bekir Behrem, Hakan Yufkacıgil, Ernest Malazogu ve Aslı İçözü rol alıyor. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Turkcell ve Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğu, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ve Türkmedya’nın ana medya sponsorluğu ile gerçekleşecek.

Bakmadan Geçme