Yavru deniz kaplumbağaları denizle buluştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla 'Özel Çevre Koruma Bölgeleri' sınırlarında yer alan 5 ayrı kumsaldaki yuvalardan 169 bin 972 deniz kaplumbağasının denizle buluştuğunu duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla "Özel Çevre Koruma Bölgeleri" sınırlarında yer alan 5 ayrı kumsaldaki yuvalardan 169 bin 972 deniz kaplumbağasının denizle buluştuğunu duyurdu.

Bu süreç, 2 Eylül itibarıyla tamamlandı. Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesaplarından, koruma altındaki yuvalardan çıkan yavru deniz kaplumbağalarının denize kavuşma anlarını paylaştı.

KORUMA ALTINDAKİ KUMSALLAR VE YAVRU KAPLUMBAĞALAR

Türkiye'de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı 21 kumsal koruma altındadır. Bu kumsallar arasında Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası bulunuyor. Bu bölgelerde yapılan koruma çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Bakanlık, 1989 yılından bu yana nesli tükenme tehdidi altında bulunan deniz kaplumbağalarını koruma ve popülasyonlarını artırma çalışmalarını sürdürüyor.

GÖKSU DELTASI’NDA İKİ TÜR BİRLİKTE YUVA YAPIYOR

Dünya genelinde yaşayan 8 deniz kaplumbağası türünden 2'si, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında yumurta bırakıyor. Mersin Silifke'deki Göksu Deltası, Caretta caretta (yassı kaplumbağa) ve Chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türlerinin aynı anda yuva yaptığı önemli bir alan olarak biliniyor. Göksu Deltası, Türkiye'nin önemli Ramsar Alanları'ndan biri olarak da korunuyor.

YUMURTA ÇIKIŞLARI VE BAKANLIK KORUMASI

Erişkin kaplumbağalar, mayıs-ağustos ayları arasında gece saatlerinde sahillere gelerek yuva kazıyor ve yumurtalarını bırakıyor. "Deniz Kaplumbağalarının Korunması ve İzlenmesi Projesi" çerçevesinde bu yuvalar kafeslenip koruma altına alınıyor. Kuluçka süreci 1,5-2 ay sürdükten sonra yavru çıkışları takip ediliyor.

BAKAN KURUM’DAN AÇIKLAMA

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesaplarından, Göksu Deltası’ndaki yuvalardan çıkan yavru kaplumbağaların denize kavuşma anlarına dair videolar paylaştı. Bakan Kurum, paylaşımında, “Koruduk, gün gün takip ettik, şimdi güvenle uğurluyoruz. Akdeniz'in minik sakinlerinin yaşam yolculuğu başladı” ifadesine yer verdi.

YILIN EN YÜKSEK YAVRU SAYISI

TVK Genel Müdürlüğü'nün ÖÇK Bölgeleri Daire Başkanı Mustafa Uzun, bu yıl en yüksek yumurtlama ve yavru çıkışının yaşandığını belirtti. 2024 yılı itibarıyla, 5 Özel Çevre Koruma Bölgesinde 4 bin 888 yuva tespit edildi ve bu yuvalardan 169 bin 972 yavru denizle buluştu. Uzun, "5 Özel Çevre Koruma Bölgemizde bu yıl yaptığımız tespitlere göre 4 bin 888 adet yuva gerçekleşti. Bu yuvalardan da 2 Eylül tarihi itibarıyla 169 bin 972 deniz kaplumbağası denize kavuşmuş oldu. Bu sayı bizi çok sevindirdi. Çünkü son yıllarda gerçekleşen denize ulaşan en yüksek yavru sayısı olarak karşımıza çıkıyor. Burada önemli olan nokta şu; denize ulaşan 1000 yavrunun ortalama 4'ünün erginlik dönemine ulaşması ve yuvadan çıktıkları kumsallara üreme amacıyla geri dönebilmesi" dedi.

BİLİMSEL VE ÇEVRESEL ÖNEMİ

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Mustafa Korkmaz, bu projenin ülkemizdeki en uzun süreli koruma çalışmalarından biri olduğunu vurguladı. Korkmaz, "Bu proje ülkemizdeki en uzun süreçli koruma çalışmalarından biri. Türkiye'nin yüz akı projelerinden. Çünkü uzun soluklu, kesintisiz veri takibi yapılıyor. Bu hem bilim camiası için hem de ülkemiz için önemli bir çalışma” şeklinde değerlendirdi.

Bakmadan Geçme