Yaz aşkları neden kısa sürüyor
Yaz aylarında ve güneşli günlerde insanların daha çabuk aşık olma eğiliminde olduğunu belirten uzmanlar bu durumun, güneş ışığının serotonin seviyelerini artırmasından kaynaklandığını söylüyor
Güneş ışığına maruz kalmanın uyku düzenimizi kontrol eden melatonin üretimini düzenlediğini ve bizi daha uyanık ve enerjik hissettirdiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Yüksek serotonin seviyeleri de genel ruh halimizi iyileştirir ve bizi daha pozitif, enerjik ve sosyal hale getirir. Bu duygusal iyilik hali, yeni insanlarla tanışma ve romantik ilişkiler kurma eğilimimizi artırabilir. Yaz aşkları genellikle eğlence ve anın tadını çıkarma odaklıdır. Bu tür ilişkiler, derin ve uzun vadeli bağlar kurmaktan ziyade, geçici bir heyecan ve mutluluk arayışıyla şekillenir.” açıklamasını yaptı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yaz aşklarından ve yaz aşklarının neden kısa sürdüğünden bahsetti. Araştırmalara göre yaz ayları ve güneşli günlerde insanların daha çabuk aşık olma eğiliminde olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu durumun psikolojik ve biyolojik nedenleri vardır” dedi.
Güneş ışığının, vücudumuzda mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyelerini artırdığını söyleyen Özgenur Taşkın, “Yüksek serotonin seviyeleri, ruh halimizi iyileştirir ve bizi daha pozitif, enerjik ve sosyal hale getirir. Bu duygusal iyilik hali, yeni insanlarla tanışma ve romantik ilişkiler kurma eğilimimizi artırabilir. Ayrıca, yaz aylarında tatil, sosyal etkinlikler ve dışarıda daha fazla vakit geçirme gibi aktiviteler de yeni romantik ilişkilerin başlamasına katkıda bulunur” şeklinde konuştu.
Gün ışığının, ruh halimiz ve beynimiz üzerinde önemli etkilere sahip olduğuna vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Güneş ışığına maruz kalmak, beynimizin melatonin üretimini düzenler. Melatonin, uyku düzenimizi kontrol eden bir hormon ve gün ışığı, melatonin seviyelerimizi düşürerek bizi daha uyanık ve enerjik hissettirir. Gün ışığı, serotonin üretimini artırır. Serotonin, ruh hali, iştah ve uyku gibi birçok vücut fonksiyonunu etkileyen bir hormon. Yeterli gün ışığı almamak, depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarına yol açabilir. Kış aylarında görülen mevsimsel duygudurum bozukluğunun sebeplerinden biri de güneş ışığı eksikliğidir.” şeklinde bilgi verdi.
Bir ilişkiye başlayan kişinin, aşka geçici mi yoksa kalıcı mı baktığını anlamanın bazı davranışsal ve duygusal işaretlerle mümkün olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Geçici veya yüzeysel ilgi, genellikle yüzeysel konulara odaklanma, derin ve anlamlı sohbetlerden kaçınma ve ilişkiyi hafife alma gibi işaretlerle kendini gösterir. Kalıcı ilişki arayışında olan kişi, partneriyle derin bağlar kurmaya çalışır, geleceğe yönelik planlar yapar, duygusal olarak daha açık ve dürüst olur” dedi.
Bu işaretleri analiz etmek içinse, kişinin iletişim tarzına, partnerine olan bağlılık düzeyine ve ilişkinin ilerleyişine dikkat etmek gerektiğini dile getiren Taşkın, kişinin geçmiş ilişki deneyimleri ve ilişkilere bakışı hakkında açık ve dürüst bir iletişim kurmanın, bu konuda daha fazla bilgi sağlayacağını söyledi.
Yaz aşklarının kısa sürmesinin birkaç nedeni olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Yaz ayları, tatil ve geçici aktivitelerin yoğun olduğu dönem. İnsanlar, günlük rutinlerinden uzaklaşır ve farklı sosyal ortamlara girerler. Geçici, değişken ortamlar, kısa romantik ilişkiler oluşturur. Yaz aşkları eğlence ve anın tadını çıkarma odaklı. Bu ilişkiler, derin ve uzun vadeli bağlar kurmaktan çok geçici heyecan ve mutluluk arayışıyla şekillenir. Yaz mevsiminin bitmesi, normal yaşama dönüş, bu tür ilişkilerin sona ermesine yol açabilir. Yaz aşkları genellikle, mevsimsel ve geçici bir bağın ürünüdür ve bu nedenle kısa sürede sona erme eğilimindedir.”