• Haberler
  • Ekonomi
  • Yeni asgari ücret beklentileri belli oldu: İşte TÜİK, İTO ve ENAG verilerine göre değerlendirme

Yeni asgari ücret beklentileri belli oldu: İşte TÜİK, İTO ve ENAG verilerine göre değerlendirme

Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma...

Sözcü’de yer alan habere göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, asgari ücretteki artışın farklı senaryoları ortaya koyuyor.

TÜİK’in verilerine göre, 5 aylık enflasyon yüzde 33.66 olarak gerçekleşirken, aralık ayında yüzde 3 civarında bir artış bekleniyor. Bu durumda 6 aylık enflasyon yüzde 37.66’ya ulaşacak ve asgari ücret, en az bu oranda zamlanırsa 15.696 TL olacak. Ancak, İTO’nun 5 aylık enflasyonu yüzde 35.81 olarak açıklanmış ve aralık enflasyonu ortalama yüzde 3.5 olarak öngörülüyorsa, asgari ücret en az yüzde 40.56 artışla 16.027 TL’ye çıkacak.

ENAG’ın verilerine göre ise 5 aylık enflasyon yüzde 44.87 oldu. Eğer aralık ayı enflasyonu yaklaşık yüzde 5 civarında açıklanırsa, 6 aylık enflasyon yüzde 52.11’e çıkacak. Bu durumda asgari ücret, en az ENAG hesabına göre zamlanırsa 17.343 TL’ye ulaşacak.

Asgari ücretin belirlenmesinde etkili olacak enflasyon oranlarının yanı sıra, AK Parti iktidarının yerel seçim öncesi refah payı vereceği düşünüldüğünde, TÜİK, İTO ve ENAG verilerine göre yapılan hesaplar, önemli bir anlam taşıyor. TÜİK’in verileriyle hesaplanan yüzde 50’lerdeki 6 aylık enflasyon oranına, iktidarın en az 10 puanlık bir refah payı vermesi durumunda bile ücretlerde önemli bir artış yaşanacaktı. ENAG’ın yüzde 52.11’lik 6 aylık enflasyon oranına 10 puan refah payı eklenirse, asgari ücret 18.483 TL’ye ulaşacak.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme