• Haberler
  • Gündem
  • Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu?

Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu?

Yeni belirlenen asgari ücret, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, staj ücretleri, askerlik ve doğum borçlanması, engelli aylıkları...

Yeni belirlenen asgari ücret, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, staj ücretleri, askerlik ve doğum borçlanması, engelli aylıkları gibi birçok alanda etkili oldu. Asgari ücret yüzde 49 oranında artırıldı ve bu artış birçok alanda değişikliklere neden oldu.

Kıdem tazminatı, bir yıllık çalışmanın ardından brüt asgari ücret tutarında ödeniyor ve asgari ücretlinin kıdem tazminatı 20.002 TL’ye yükseldi. Kıdem tazminatı tavanı herhangi bir belirli oranda değil, devlet memurlarına verilen en yüksek bir yıllık emeklilik ikramiyesini aşamıyor. Şu anda 23.489 TL olan bu tavan rakam, her Ocak ayında yeniden belirleniyor.

İşsizlik ödeneği, son dört aylık prime esas kazançlar dikkate alınarak hesaplanıyor. Alt sınır asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınır ise asgari ücretin yüzde 80’i olarak belirlenmiş olup yeni asgari ücret artışıyla taban tutar 7.940,33 TL’ye, tavan tutar ise 15.880,66 TL’ye çıktı.

Staj yapan öğrencilere ödenen ücret de yeni asgari ücretle birlikte arttı. Staj ücreti, net asgari ücretin yüzde 30’u olacak şekilde en az 3.420 TL olarak uygulanıyor ve bu rakam yeni artışla 5.099,71 TL seviyesine yükseldi.

Askerlik ve doğum borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primleri de asgari ücret artışıyla birlikte yükseldi. Doğum ve askerlik borçlanması tutarı, günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’sinden az olamıyor ve bu tutarlar asgari ücret artışıyla yeniden belirlendi.

65 yaş aylığı ve engelli aylıkları da asgari ücret artışıyla beraber yükseldi. 65 yaş aylığı 4.747 TL’ye çıkarken, engelli aylıkları engel oranına bağlı olarak değişti.

İsteğe bağlı sigortalılıkta en düşük prim tutarı 6.399 TL, en yüksek prim tutarı ise 48.005 TL olarak belirlendi. Genel Sağlık Sigortası primleri aylık 599,44 TL olarak güncellendi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme