Yeni binalar 3 yılda bir vizeye girecek
Deprem bölgesinde pek çok binanın yıkılmasına sebep olan, zemin katlarda kolon kesilmesi ve taşıyıcı duvarların kaldırılmasıyla ilgili olarak vize uygulamasına geçeceklerini açıklayan Başkan Batur, 'Yeni yapılacak binalarda her üç yılda bir vize alma zorunluluğu getireceğiz' dedi.
Konak Belediye Meclisinin mart ayı birinci olağan toplantısı Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Oturumu yöneten Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, meclisi, deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşları anarak, yakınlarında sabır, yaralılara şifa dileklerini ileterek açtı. “Bizi ayakta tutan dayanışmadır” diyen Başkan Batur, bölgeye yardım elini uzatan duyarlı Konak halkına, muhtarlara ve esnafa teşekkürlerini iletti. Başkan Batur, meclis gündemine geçmeden önce depreme karşı dirençli, sağlıklı ve dayanıklı kentler yaratmak için yapılması gerekenleri madde madde sıraladığı öneri listesini açıkladı.
Önlemler listesi
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, meclis gündemine geçmeden önce depreme karşı dirençli, sağlıklı bir kentleşme için önerilerini madde madde sıraladı. Önerilerini İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası’na da ilettiklerini ifade eden başkan Batur, alınacak önlem, uygulama ve denetimleri madde madde saydı. İlk olarak meslek odalarının yeniden aktif hale gelmesi konusuna değinen Başkan Batur, “Tüm projelerimizde İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri ve Mimarlar Odası’ndan yeniden vize alma zorunluluğunu getirmeyi planlıyoruz. Çünkü meslek odalarının denetiminden ne kadar proje geçerse binanın sağlamlığı açısından ve projenin denetimi açısından çok daha uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.
Yapı denetim kanunu
Yapı denetim firmalarıyla ilgili kanuni bir düzenlemenin şart olduğunu dile getiren Başkan Batur, “Yapı denetim firmaları kanununun muhakkak yeniden ele alınması lazım. Yapı denetim firmalarının yaptığı çalışmalarda bazı aksayan bölümler var. Bu kanun eskidi. Bunun yeniden, günün şartlarına göre, jeoloji ve jeofizik mühendislerinin de içinde olacağı yeni bir yapılanmanın muhakkak ortaya konulması lazım. Çünkü binada en önemli olayın zemin olduğunu artık hepimiz biliyoruz” diye konuştu.
Yerinde etüt
Zemin etüdü konusuna değinen Başkan Batur, “Parseldeki eski bina yıkılacak, yeni bir bina yapılacak. Jeoloji mühendisi bahçesinden bir jeolojik etüt alıyor. Ama binanın oturacağı yerde maalesef herhangi bir etüt çalışması yapılmıyor. Yapılacak binanın alanından jeolojik etüt alınması çok doğru olacaktır “dedi.
Şantiye şefleri için ortak havuz
Başkan Batur tek tek sıraladığı maddelere şöyle devam etti:
“Şantiye şeflerinin de yapı denetim gibi ortak bir havuzdan ve belli kıstaslara göre atanması konusunda fayda var diye düşünüyoruz. Şantiye şeflerinin, yüksek bina katsayısı, inşaat adedi getirilerek görevlendirilmesi doğru olacaktır. Bir şantiye şefi 10 inşaatı denetleyemez. Bu mümkün değil. Ama sistem şu anda yirmi taneyi bile denetleyecek şekilde.”
Zemin katlara vize zorunluluğu
Başkan Batur, Konak’ta başlatacakları vize uygulamasını özellikle vurguladı. Gerek İzmir depremi gerekse son yaşanan deprem felaketlerinde pek çok binanın yıkılmasına sebep olan zemin katlarda kolon kesilmesi ve duvarların kaldırılması sorunun aşmak için vize sistemi uygulayacaklarını dile getirdi. Zemin katların kontrol edilerek her üç yılda bir vize zorunluluğu getireceklerini vurgulayan Başkan Batur şöyle konuştu:
“Yakın sürede uygulamaya geçireceğimiz bir önerimiz var. Deprem bölgesinde sık gördüğümüz ve gerçekten de nasıl bir anlayışla yaptıklarını bilemediğimiz kolon kesilmesi olayı var. Birçok bina bu sebeple yıkıldı. Yeni yapılacak binalarda her üç yılda bir veya beş yılda bir zemin kat deprem tasdiki yani vizesi yapacağız. Esnaf arkadaşlarımız biraz üzülecek ama kusura bakmasınlar. Her üç yılda bir vize alma zorunluluğu getireceğiz. Bina statik açıdan doğru mu, kolon kesildi mi, kolonun yanındaki duvar yıkıldı mı, bunların hepsinin kontrolü yapılacak.”
Kolon kesildiyse bize başvurun
Konak halkına çağrı yapan Başkan Batur, yaşadıkları binaların zemininde kolon kesilmesiyle ilgili tereddüdü olan vatandaşların Konak Belediyesi’ne başvurmalarını istedi ve şöyle çağrı yaptı:
“Bu konuların hepsinde kararlıyız. Buradan da vatandaşlara, Konaklı hemşehrilerimize seslenmek istiyorum. Tereddüt halindeyseniz, oturduğunuz binada zeminde bir kolon kesilmesiyle ilgili tereddüdünüz varsa lütfen belediyemize müracaat edin. Teknik arkadaşlarımıza kontrolünü ücretsiz olarak yaptıracağız. Bunu da buradan duyurmak istiyorum.”
“Artık imar barışı istemiyoruz”
Başkan Batur, saydığı maddelere son noktayı imar barışıyla koydu. Başkan Batur, imar barışına kesinlikle karşı olduklarını şu sözlerle dile getirdi: “En önemlisi artık imar barışı istemiyoruz. İmar barışı bu ülkede bu yıkımların en büyük sorumlusu. İmar barışı defalarca çıktı. Su, elektrik bağlanacak siye dolaylı imar afları da çıktı. Bu dolaylı imar barışlarının dışında üç tane imar barışı gördük. Artık imar barışını yeniden gündeme getirecek bir sistem olmamalı. Bizi bugünkü noktaya getiren şey imar barışıdır.”
Jeoloji, jeofizik, geoteknik mühendisleri alanda olmalı
“Jeoloji ve jeofizik mühendislerinin aktif bir şekilde inşaatın her noktasında olmasında fayda var.Yapı ruhsatında proje müellifleri alanına geoteknik mühendislerinin de artık girmesi gerekiyor. Bu inşaat mühendislerinin bir dalıdır ama zemin belli olduktan sonra, inşaatın betonarmesi, statiği belli olduktan sonra o alanın içindeki zemine göre inşaatın yönlendirilmesi ve sistemin oturtulmasında geoteknik mühendislerinin alanda olmasında fayda var.”
Bitişik nizam çekiç etkisi yaratıyor
“Depreme dayanıklı ve hafif yapılar olarak bundan sonra çelik yapı sisteminde geçilmesi düşünülmelidir. Her tarafta teşviki yapılmalıdır. Bitişik nizamdan artık mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Çünkü binalar çekiç etkisiyle birbirlerini etkileyerek sağlam binaların da yıkılmasına neden oluyor.”
Haber Merkezi