yeni bitkisel üretim destekleme modelini tanıttı

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, tarımda uygulanacak yeni destekleme modelini tanıtmak için İzmirli çiftçilerle buluştu

29 Ağustos 2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 2025-2027 yıllarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İzmir'de uygulanacak bitkisel üretim destekleme modeli resmen hayata geçmiştir. Bu yeni model, tarımsal üretimde planlı üretimi teşvik etmeyi ve üretimde öngörülebilirliği artırmayı amaçlıyor.

İzmirli çiftçilerle buluşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, yeni modeli anlattı, üreticilerin sorularını cevaplandırdı. Yeni destekleme modeli ile birlikte, üretim yapan çiftçilere mazot maliyetlerinin %100'ü ve gübre maliyetlerinin %50'sinin destek olarak sağlanacağını anlatan Şahin, ‘’Özellikle arpa, yağlık ayçiçeği, buğday, kuru fasulye, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates ve yem bitkileri gibi stratejik ürünlerde planlı üretim yapan çiftçilerimize önemli avantajlar sunulmaktadır. Bu ürünlerin üretiminde, destekleme miktarları 2025 yılı itibarıyla önemli ölçüde artırılmıştır. Örneğin, pamuk üretiminde 2024 yılında dekara verilen toplam destek 512 TL iken, yeni modelle bu rakam 1.295 TL'ye yükseltilmiştir’’ diye konuştu.

Şahin, ‘’İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklanmış olup, bu ödemeler 3 yıllık dönemleri kapsayacak şekilde planlanmaktadır. Çiftçilerimiz, üretim öncesinde alacakları destek miktarını bilerek daha planlı ve verimli bir üretim sürecine girebileceklerdir. Destek kalemlerinde yapılan sadeleştirme ile birlikte, milli tohum kullanımı da teşvik edilmektedir. Yeni modelin İzmir tarımında verimliliği artıracağına inanıyor, tüm çiftçilerimize bol ve bereketli bir üretim dönemi diliyorum’’ dedi.


 
 

Bakmadan Geçme