• Haberler
  • Ekonomi
  • Yenilenmiş ürünlerin satışı hakkındaki karar Resmi Gazete’de

Yenilenmiş ürünlerin satışı hakkındaki karar Resmi Gazete’de

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ve kullanılmış ürünlerin yeniden satışına ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Yenilenmiş Ürünlerin...

Yenilenmiş ürünlerin satışı hakkındaki karar Resmi Gazete’de
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ve kullanılmış ürünlerin yeniden satışına ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, cep telefonları ve tabletlerin ardından akıllı saatler, bilgisayarlar (dizüstü, masaüstü), oyun konsolları ve modemler gibi ürünlerin de yeniden kullanıma sunulabilmesine olanak tanıyor. Ancak, pil kapasitesi yüzde 85’in altında olan kullanılmış cep telefonlarının yenilenmiş ürün olarak satışa sunulabilmesi için pillerinin değiştirilmesi zorunlu tutuluyor.

Yenileme merkezleri, ilgili standarda göre alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla, ayrıca yenileme yetki belgesi almasına gerek olmadan yönetmelikte belirlenen tüm ürünler için yenileme yapabilecekler. Ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı olan ticari işletmelerin yenileme merkezleri, bu ürünler için kurulması zorunlu yetkili servis istasyonlarından biri olarak faaliyet gösterebilecekler.

Yenilenmiş bir ürün, birden çok yenilemeye tabi tutulabilecek ve yenileme yetki belgesi alabilmek için gereken ödenmiş sermaye tutarı da 10 milyon liradan 30 milyon liraya çıkarıldı. Yönetmeliğin yayım tarihi itibarıyla, ödenmiş sermaye tutarı 30 milyon liradan az olan ticari işletmelerin ise 1 Ocak 2024’e kadar ödenmiş sermaye tutarını 30 milyon liraya tamamlamaları gerekecek.

Ayrıca, yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren yenileme merkezlerinin şubeleşmesine ilişkin düzenlemelere de yer verildi. Buna göre, yenileme merkezleri, sermaye şartı dışında diğer şartları sağlayan kendisine bağlı şubeler kurabilecekler. Ancak, şubenin faaliyete geçebilmesi için Bakanlık veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen düzenleme veya standartlara uygun hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması ve Bakanlığa bildirimde bulunması gerekecek. Şube ve bağlı olduğu yenileme merkezi, şube tarafından yürütülen faaliyetler bakımından müteselsilen sorumlu tutulacaklar.

 

Haber Merkezi

 

(Y.K.)

Bakmadan Geçme