Yerli yüksek hızlı asansör üretimi başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin ilk yüksek hızlı asansörünün burada tasarlanmaya başlandığını duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin ilk yüksek hızlı asansörünün burada tasarlanmaya başlandığını duyurdu. Emlak Konut Asansör (EKA), Türkiye'nin ilk yüksek hızlı asansörünü üretme yolunda önemli bir adım atarak, sektördeki yerini sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Emlak Konut Asansör, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın himayesinde, Emlak Konut GYO'nun bir iştiraki olarak Şubat 2021'de Konya'da kurulmuştur. Türkiye Yüzyılı hedefinin “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” kapsamında üretime başlayan EKA, sıfır atık uyumlu endüstri 4.0 teknolojisiyle sektördeki farkını ortaya koymaktadır. Fabrika, ekolojik sürdürülebilirlik ve düşük karbon ayak izi prensipleriyle ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

"EMLAK KONUT ASANSÖR İLE DÜNYAYA AÇILIYORUZ"

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından EKA'nın Konya'daki fabrikasının ve üretim bandının görüntülerini paylaşarak, tesisin yerli ve milli olmasının yanı sıra sıfır atık uyumlu ve yenilenebilir enerji kullandığına dikkat çekti. Bakan Kurum, “İleri teknolojiyle tecrübe ve birikim birleşince ortaya çok iyi işler çıkıyor. Türkiye'nin ilk yerli asansör fabrikasında, Emlak Konut Asansör ile dünyaya açılıyoruz. İnşaat sektöründe yüzde 100 yerli üretim hedefiyle şimdi Türkiye'nin ilk yüksek hızlı asansörünü hayata geçirmek için de çalışmalarımıza başladık” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK HIZLI ASANSÖR ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALAR

EKA Genel Müdürü Kurtuluş Erdem Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüksek hızlı (6 metre/saniye hız) asansörü için AR-GE çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Bayraktar, “Türkiye'nin ilk yüksek hızlı (6metre/saniye hız) asansörü için harekete geçtik.
Şu an AR-GE merkezimiz ürün tasarım aşamasında. En kısa sürede testleri gerçekleştirip sertifikasyon ve üretim süreçlerine başlamayı hedefliyoruz. Amacımız küresel pazarın önemli aktörleri ile rekabet eden, tüm dünyada ürün ve hizmetlerimizin kalitesini ön plana çıkaran, yerli ve milli bir dünya markası olmak” dedi.

DEPREM BÖLGESİNE DESTEK

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, EKA'nın bölgeye yönelik konteyner ve asansör üretimine öncelik verdiğini belirten Bayraktar, “EKA olarak bütün gücümüz ile ‘önce kendi ülkemiz insanlarının ihtiyacını karşılamak gerekir' diyerek ihracat çalışmalarını bir süre yavaşlatıp, deprem bölgesine yönelik konteyner ve asansör üretimine öncelik verdik. Bakanlık iştirakleri Emlak Konut GYO, TOKİ, EPP, dahil olmak üzere biz de EKA olarak elimizi taşın altına koyduk. Hep birlikte uyumlu bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Asrın Felaketi sonrası yüzlerce asansörü bölgeye gönderdik. Bunlar bizim için gurur verici” şeklinde konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İSTİHDAM HEDEFLERİ

EKA, güneş enerjisinden faydalanarak elektrik tüketimini kendi imkanlarıyla karşılıyor. Pazarındaki en büyük AR-GE merkezine sahip olan Emlak Konut Asansör, akıllı yazılımlar ve robotik sistemlerle üretim yapmaktadır. Şirket, kuruluş aşamasında yüzde 75 yerlilik oranına sahipken, bu oranı 3 yıl içinde yüzde 91,46'ya yükseltmeyi başardı. Ayrıca, Bakan Kurum'un istihdam hedefini aşarak, genç istihdam oranını yüzde 35'e çıkardı. EKA, 10 yıl içinde 5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı ve dünyanın lider 7 asansör firması arasına girmeyi hedefliyor. Fabrika, 2022 yılı Ağustos ayında yurt içi satışlara başlamıştır.

Bakmadan Geçme