'Yeşil ekonomi trenini kaçırmamak gerekiyor'

'UN Global Compact Türkiye-İzmir' toplantısında Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) ev sahipliği'nde, Ege'nin yanı...

‘UN Global Compact Türkiye-İzmir’ toplantısında Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) ev sahipliği’nde, Ege’nin yanı sıra Bursa ve Sakarya’dan sanayicilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, ESİAD olarak 26 yıldır sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda iş dünyasının ve toplumun farkındalığını artırmak için çalıştıklarını söyledi.

Şirketlerin emisyon azaltım hedeflerini belirlemesi, yenilenebilir enerji kapasitelerini artırması, yatırımlarında sosyal ve toplumsal boyutu dikkate alması, tedarik zincirlerini hassasiyetle yönetmesi gibi konuların temel ve stratejik başlıklar haline geldiğini ifade eden Sibel Zorlu şöyle devam etti:

TÜRKİYE 72’İNCİ

Bu kapsamda sağlanan ilerlemeler, hem ülkelerin hem de şirketlerin uluslararası rekabet gücünü artırması anlamına geliyor. Ancak ne yazık ki BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yayımlanan 2023 yılı Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’na göre, Sürdürülebilir Kalkınma Araçları’na (SKA) ulaşılmasında küresel düzeyde bir durgunluk yaşanıyor. 2030 yılında, yüksek gelirli ülkeler ile düşük gelirli ülkeler arasında farkın 2015’te hedeflenenden daha yüksek olabileceği söyleniyor. 166 ülke için tüm hedefler çerçevesinde yapılan puanlamaya göre Finlandiya 1. sırada yer alırken Türkiye 72. sırada bulunuyor. Daha kat etmemiz gereken çok yol var. UN Global Compact Türkiye ağının genişlemesi yönünde göstereceğimiz çabalar, sadece firmalarımızın değil ülkemizin de gücünü artıracaktır. Ayrıca SKA’lara hizmet edilmesini dünyamızın geleceğine karşı sorumluluğumuz olarak görüyorum.

İLERLEME YETERSİZ

Türkiye genelinde 387 şirket, 94 de şirket dışı üyelerinin bulunduğunu anlatan UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melde Çele ise derneğin amacı ve 2024 yılı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

UN Global Compact’ın yayınladığı rapora göre Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları bakımından performansın düşük olduğunu belirten Çele, “SKA’ların sadece yüzde 15’inde ilerleme kaydedildi. Çok büyük kısmında ilerleme zayıf ve yetersiz. Hatta ilerlemenin durduğu ve tersine döndüğü alanlar var. Eğer özel sektör yatırımlarını sürdürülebilirlik üzerine kurgularsa hızlanma çok daha fazla olacak. Burada AB’nin yapmaya çalıştığı şey rekabeti yeşil ekonominin üzerinde kurgulamak. Bu treni yakalamak zorundayız. Zaman kaybettikçe aramızdaki uçurum büyüyecek” diye konuştu.

Belediye Bülteni 

Bakmadan Geçme