Yılın ilk Süper Mavi Ay'ı gökyüzünde

Bugün, yılın dört ardışık Süper Ay'ından ilki gökyüzünde yerini alacak.

Bu nadir gök olayı, Süper Ay ve Mavi Ay’ın birleşimi olan Süper Mavi Ay olarak adlandırılıyor ve Türkiye saatiyle 04:36’da zirveye ulaşacak. Gece boyunca parlaklığıyla dikkat çekecek olan bu Süper Mavi Ay, izleyicilere etkileyici bir görsel şölen sunacak.

Süper Mavi Ay Nedir?

Süper Mavi Ay, Süper Ay ve Mavi Ay’ın birleşiminden oluşan özel bir gök olayını ifade eder. Süper Ay, Ay’ın Dünya'ya en yakın olduğu dönemde meydana gelir. Ay’ın yörüngesi eliptik olduğundan, Ay Dünya'ya yaklaştığında daha büyük ve daha parlak görünür. NASA'ya göre, Süper Ay, dolunayın perige noktası yani Ay’ın Dünya'ya en yakın olduğu noktada oluşur. Bu durumda, Ay yaklaşık yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünür.

Süper Mavi Ay, Mavi Ay ile Süper Ay’ın örtüşmesinden meydana gelir. Mavi Ay, aynı takvim ayında iki dolunayın gerçekleşmesi durumunda ikinci dolunaya verilen isimdir. Ancak bu gece Ay’ın rengi mavi olmayacak. Mavi Ay olarak adlandırılabilen dolunaylar oldukça nadirdir; dolunayların yalnızca yüzde 3'ü bu kategoriye girer, bu nedenle Süper Mavi Ay olayı oldukça özel bir durumdur.

Süper Ay’ın Görülme Özellikleri

Süper Ay, çıplak gözle rahatlıkla görülebilir ve özel ekipman gerektirmez. NASA, Süper Ay’ların yıl boyunca gözlemlenen diğer dolunaylardan daha parlak olduğunu ve bu yüzden daha kolay gözlemlendiğini belirtiyor. Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Abrams Planetaryum Müdürü Shannon Schmoll, “Gökyüzü bulutsuz olduğu sürece ve net bir görüşe sahipseniz, Ay'ı görebilirsiniz. Ay o kadar parlak ki, özel bir yere gitmenize gerek yok” şeklinde açıklamada bulundu.

Süper Ay’lar, normal dolunaylardan yüzde 30 daha parlak olup, bu da onların daha iyi gözlemlenmesini sağlar. Ayrıca, Dünya’ya yakın oldukları için daha yüksek gelgitlere neden olabilirler. 19 Ağustos'taki Süper Mavi Ay, gün doğumundan hemen önce zirveye ulaşacak ve izleyicilere etkileyici bir görsel deneyim sunacak.

Mavi Ay ve Turna Ay’ı

Mavi Ay terimi tarihsel olarak 1528’den beri kullanılmaktadır; ancak bu gece Ay’ın renginin mavi olması beklenmiyor. Mavi Ay, genellikle dört dolunaylı bir astronomik mevsimdeki üçüncü dolunay olarak tanımlanır. Ayrıca, Ağustos ayındaki dolunay, Algonquin kabileleri tarafından "Turna Ay’ı" olarak adlandırılmıştır.


 

Bakmadan Geçme