• Haberler
  • Eğitim
  • YÖK Başkanı Özvar: Ege Üniversitesi ülkemizi gururlandırdı

YÖK Başkanı Özvar: Ege Üniversitesi ülkemizi gururlandırdı

Ege Üniversitesi, Araştırma Üniversiteleri sıralamasında önemli bir başarıya imza attı. Üniversite, geçtiğimiz yıla göre iki basamak yükselerek 13'üncü sıraya yerleşti ve A2 performans grubundaki pozisyonunu sürdürdü.

Ege Üniversitesi, Araştırma Üniversiteleri sıralamasında önemli bir başarıya imza attı. Üniversite, geçtiğimiz yıla göre iki basamak yükselerek 13’üncü sıraya yerleşti ve A2 performans grubundaki pozisyonunu sürdürdü.

Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Değerlendirme Toplantısı, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş ve diğer Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri'nin yanı sıra, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve diğer araştırma üniversitelerinin rektörlerinin katıldığı toplantıda, 23 araştırma üniversitesinin performans sıralamaları açıklandı.

5 BASAMAK YÜKSELDİ

Ege Üniversitesi, "Araştırma Kapasitesi" alanında yüzdelik dilimini 20,96'dan 25'e çıkararak 5 basamak yükseldi ve sıralamada 6’ncı oldu. "Araştırma Kalitesi" alanında yüzdelik dilimini 11,92'den 15'e yükseltti ve "Etkileşim ve İşbirliği" alanında yüzdelik dilimini 8,95'ten 10'a çıkararak bu alanda 10’uncu sırada yer aldı. Ayrıca, 2547 Sayılı Kanun’un Ek 46’ncı maddesi kapsamında 113 nitelikli araştırmacıdan 9’u Ege Üniversitesi’nde görevlendirildi.

“ÜLKEMİZİ GURURLANDIRDI”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, açılış konuşmasında, Türk üniversitelerinin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırma hedefini vurguladı. QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 Türk üniversitesinin ilk 500'e girmesiyle gurur duyduklarını belirten Özvar, “11 araştırma üniversitemiz ilk 1000 içerisinde yer alarak ülkemizi gururlandırdı”  diyerek 2028 yılına kadar bu sayının 10’a çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

“BİZİM İÇİN TARİHİ BİR ADIMDIR”

Azerbaycan’ın Bakü şehrinde açılacak Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin yükseköğretimde uluslararasılaşma açısından tarihi bir adım olduğunu söyleyen Özvar, “Yükseköğretimimizin uluslararasılaşmasına dair en yeni adımlarından bir tanesini de bugünlerde atıyoruz. Önümüzdeki hafta, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz. Bu bizim için tarihi bir adımdır. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olacak. Bu yeni yükseköğretim modeliyle, başta araştırma üniversitelerimiz olmak üzere, ülkemizin köklü yükseköğretim kurumlarının farklı programlarını dünyanın farklı coğrafyalarına taşıyarak bir nevi yükseköğretim hizmeti ihracatı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Türkiye’nin akademik birikimini dünyaya açacak bu modelin üniversitelerimize de yeni bir ufuk kazandıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ İLK BEŞ İÇİNDE YER ALMAK”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitenin Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralamasında iki basamak yükselerek 13’üncü sıraya yerleşmesinin gururunu yaşadıklarını belirtti. Üniversitenin, araştırma kapasitesini artırarak, bilimsel üretkenliği ve uluslararası alandaki etkinliğini artırma hedefinde kararlılıkla ilerlediğini vurguladı. Prof. Dr. Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a destekleri için teşekkür etti. Budak, konuşmasında şu ifadeleri kaydetti: 
“YÖK 2023 Araştırma Üniversiteleri Değerlendirme Toplantısı YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında gerçekleştirildi. 23 araştırma üniversitesinin araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi ve etkileşim ve işbirliği alanlarında belirlenen Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralaması açıklandı. Tam kurumsal akreditasyona sahip öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin yükselişi sürüyor. Ege Üniversitesi olarak ileriye yönelik hedeflerimiz doğrultusunda Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralamasında iki basamak yükselerek 13’üncü sırada yer almanın gururunu yaşıyoruz. Ege Üniversitesi olarak çağın dinamikleri doğrultusunda altyapımızı güçlendiriyor, bilimsel çalışmalarımızın odağına gıdadan tarıma, çevreden iklim krizine, sağlıktan güvenliğe ülkemiz ve insanlığın geleceği için elzem olan stratejik konukları alıyoruz. Eğitim - öğretim, araştırma geliştirmede geleneksel rollerin ötesine geçerek hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek katma değerli akademik üretime öncülük ediyoruz. Bir yandan birçok disiplinde donanımlı mezunlar yetiştirirken diğer yandan da ülkemizin lisansüstü insan kaynağı kapasitemizi güçlendiriyoruz. Üniversitemizi uluslararası alanda daha ileri seviyeye taşımak, bilimsel araştırmalarımızın etkinliğini artırmak ve araştırma üniversitesi statümüzü en üst düzeye çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz ilk beş içinde yer almak. Bu vesile ile bir kez daha üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı sunuyorum. Bu başarı üniversitemiz ailesine aittir. Emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum”

Bakmadan Geçme