• Haberler
  • Genel
  • YSK açık veri portalı açıldı. Peki neler bulunmakta?

YSK açık veri portalı açıldı. Peki neler bulunmakta?

Günümüzde Açık Veri Portalı yolunda atılan adımlar veriye hızlı ulaşım ve şeffaflık noktasında oldukça önem taşımakta. Son yıllarda dünya genelinde açık veri portalları çok yaygınlaşmakta. Türkiye’de ise yeni yeni gelişmekte olduğunu söylemek mümkün. Mayıs 2020'de başlayan ve Temmuz 2021'de tamamlanan proje kapsamında Yüksek Seçim Kurulu Açık Veri Portalı'nı hizmete sundu. Peki, söz konusu açık veri portalının içerisinde neler yer almakta?

YSK açık veri portalı açıldı. Peki neler bulunmakta?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Günümüzde Açık Veri Portalı yolunda atılan adımlar veriye hızlı ulaşım ve şeffaflık noktasında oldukça önem taşımakta. Son yıllarda dünya genelinde açık veri portalları çok yaygınlaşmakta. Türkiye’de ise yeni yeni gelişmekte olduğunu söylemek mümkün. Mayıs 2020’de başlayan ve Temmuz 2021’de tamamlanan proje kapsamında Yüksek Seçim Kurulu Açık Veri Portalı’nı hizmete sundu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Açık Veri Portalı içerisinde; Yüksek Seçim Kurulu tarafından şeffaf devlet anlayışı ile seçim sonuçlarının erişime sunulması, kullanıcıların dinamik sorgulama yaparak araştırmalara temel olabilecek veri setlerini oluşturabilmesi amacıyla hazırlanan veri paylaşım platformu olarak yer almakta.

Vatandaşlar, bilim insanları, siyasi partiler, kurum/kuruluş ve firmalar bu veri setleri ile çalışmalarından daha fazla verim elde edebilmekte ve veriden değer üretebilmekte.

Haber

 

Açık Veri Portalı, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi, Mahalli İdareler Genel Seçimi ve Halkoylaması sonuçları ile bu seçimlere ait seçmen ve aday/kazanan aday profiline ilişkin bilgileri kapsamakta. Ayrıca, Seçim Bültenlerine, seçim arşivine erişim sağlanabilmekte.

Söz konusu portal içerisinde, veri setleri yayınlanırken kategorilerine göre etiketlenmekte ve veri seti kategorileri aşağıdaki haliyle yer almakta:

Haber

Örneğin, Milletvekili Genel Seçimi altında bulunan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi (24 Haziran 2018) incelenmek istendiğinde Milletvekili Seçim Sonuçları’na tıklandığında, excel formunda dosya indirildiğinde veriler aşağıda yer aldığı haliyle gözükmekte:

Haber

 

Bu bağlamda, söz konusu veriler vatandaşlar tarafından bu şekilde detaylı olarak inceleyebilmekte.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme