Yurt kapasitesi 1 milyonun üzerine çıkacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye genelindeki yurtların yatak kapasitesinin 991 bine ulaştığını ve bu sayının yakında 1 milyonun üzerine çıkarılacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye genelindeki yurtların yatak kapasitesinin 991 bine ulaştığını ve bu sayının yakında 1 milyonun üzerine çıkarılacağını açıkladı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen törende, Yılmaz, üniversitelerin geleceğin bilim insanlarını ve liderlerini yetiştirmedeki stratejik rolüne vurgu yaparak, “Üniversitelerimizin özellikle altyapılarını, araştırma altyapılarını, fiziki şartlarını iyileştirmeye dönük çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdik. Bugün üniversite sayımız 208'e çıkmış durumda. Bundan 20 küsur yıl önce 76'ydı, bugün 208'e çıkmış durumda ve yükseköğrenime erişim oldukça kolaylaşmış durumda. Yükseköğrenimin bu erişilebilirliğiyle birlikte bilgi, kültür ve bilimin 81 ilimizin tamamına yayılmasını sağlamış olduk” ifadelerini kullandı.
“21 BİN KİŞİLİK EK KONTENJAN OLUŞTURDUK”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yükseköğretim alanında önemli yatırımlar yapıldığını, üniversite sayısının 208'e yükseldiğini ve yükseköğrenime erişimin kolaylaştığını kaydetti. Türkiye'nin 350 bine yaklaşan uluslararası öğrencisiyle dünya genelinde en fazla uluslararası öğrenciye sahip 10 ülke arasında yer aldığını ifade etti. Yükseköğretim fırsatından yararlanamamış 34 yaş üstü kadınlar için ek kontenjanlar oluşturduklarını ve şehit-gazi yakınları için özel kontenjanlar tahsis ettiklerini de belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “7,3 milyonun üzerindeki öğrenci sayımızla, Avrupa yükseköğretim sisteminde kayıtlı öğrenci sayısı açısından ön sıralarda yer alıyoruz. 22 yıl önce 70 bin civarında olan toplam akademisyen sayımız bugün 183 binin üzerine çıktı. Öğretim elemanlarımızın yüzde 46,4'ünün kadın olması, eğitimde eşitliğe verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak bizi ayrıca gururlandırmaktadır. Bunun yanı sıra, yükseköğretim fırsatından faydalanamamış 34 yaş üstü kadınlarımız için kamu üniversitelerinde yaklaşık 21 bin kişilik ek kontenjan oluşturduk. Şehit ve gazi yakınlarımız için ise vakıf üniversitelerinde 3 bin 774 kişilik özel kontenjan tahsis ederek, bu alandaki toplumsal sorumluluğumuzun gereğini akademide de yerine getirdik. Türkiye çapında yurtlarımızın yatak kapasitesini 991 bine yükselttik ve bu sayıyı yakın zamanda 1 milyonun üzerine çıkaracağız” şeklinde konuştu.
İLK 500 HEDEFİ
Yılmaz, Türkiye'nin uluslararası sıralamalardaki konumunu da değerlendirerek, 2024 dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 400'e 3, ilk bine 11 Türk üniversitesinin girdiğini söyledi. Yükseköğretimde hedeflerinin, daha fazla üniversitenin ilk 500'e girmesi olduğunu eden Yılmaz, “Yükseköğretimde vizyonumuz bütün üniversitelerimizin üretkenliği, inovasyonu, sürdürülebilirliği esas alan ilerlemenin markası haline gelmiş bir merkeze dönüşmesidir. Üniversitelerimizin küresel rekabet gücünü arttırıp ilk 500'de daha fazla üniversitemizin yer alması tabii ki en büyük hedefimiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.