Yüzde 25 sınırı kalktı kiralar hızla artıyor

Kiralarda yasal zam oranı olarak uygulanan yüzde 25'in uygulamadan kalkmasıyla yıllık TÜFE oranı yine kiralarda uygulamaya...

Yüzde 25 sınırı kalktı kiralar hızla artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kiralarda yasal zam oranı olarak uygulanan yüzde 25’in uygulamadan kalkmasıyla yıllık TÜFE oranı yine kiralarda uygulamaya alındı. Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza, yüzde 25 uygulamasının kalkmasıyla kiralarda hızlı artışın tetikleneceğini söyledi.

Son birkaç yıldır kira zammının enflasyonun çok gerisinde kalması nedeniyle ev sahiplerinin öteledikleri zamları uygulamaya başladığını belirten Özkan Yalaza, “Bugüne dek ev sahibi ve kiracılar arasında tahliye konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Artık kira üst sınırı TÜFE oranına göre belirleneceği için ev sahibi ile kiracı arasındaki sıkıntılar daha da artacak. Kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirecek. Kimsenin maaşında yüzde 65’lik artış olmadı. Ev sahipleri zam konusunda daha rahat olacaklar. Yüzde 65 gibi yüksek bir artışı yasal olarak talep edebilecekler. Bundan sonra kirada oturan sabit gelirliler kira ödeme konusunda daha büyük sıkıntı yaşayacaklar. Kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları artık daha fazla dava konusu olacak. Bu tür davalarda artışlar yaşanacak, mahkemelerin yükü artacak” dedi.

KONUT ARZININ AZLIĞI  KİRALARI YÜKSELTİYOR

İzmir’de konut ihtiyacının çokluğuna dikkat çeken GHO Genel Müdürü Özkan Yalaza “Kent göç alıyor. Emekli olan kenti terketmiyor. Öğrenci sayısı çok fazla. Bu nedenle, ev sahiplerinin, kiracı bulmak gibi dertleri yok. Kira fiyatları artmaya devam edecek. 2. ve 3. konutu olanlara ek vergi planı, kiraları daha da yukarı çeker. Kiraların yüksek olmasının bir nedeni de inşaat malzemeleri ve arsaların pahalılığı yüzünden yeterli konut üretilememesi. Üretilen konutlar bile satılamıyor. Konut satışları durma noktasına geldi. Alamayan kiralama yoluna gidiyor. Bu da kiralık eve talebi arttırıyor. Arz az, talep çok, kiralama fiyatları hızlı yükseliyor. Kira artış sınırı bile kiracı lehine olmadı. Bu sınır yüzünden kiralama fiyatları yüksek tutuldu. Dengeler bozuldu, aynı sitede 10 bin liraya da 25 bin liraya da kiralık ev var. Bu dengesizlik bir süre devam edecek” dedi.

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme