Yüzmeyi erteledi…

Türkiye genelinde Suriyeli sığınmacıların sayısında her geçen gün artış yaşanıyor. Nüfuslarının giderek kalabalıklaşması ile birlikte sığınmacılarla...

Türkiye genelinde Suriyeli sığınmacıların sayısında her geçen gün artış yaşanıyor. Nüfuslarının giderek kalabalıklaşması ile birlikte sığınmacılarla ilgili problemler de giderek artıyor. Mülteciler Derneği’nin 14 Eylül 2023 verilerine göre, Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 3 milyon 288 bin 755 kişi. Kayıtlı Suriyeli sayısı 1 Ocak 2023’ten bu yana toplamda 247 bin 143 kişi azalarak son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. İzmir’de ise 132.358 kayıtlı Suriyeli bulunuyor.
Gazeteci İsmail Saymaz da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e hem İzmir’deki sığınmacıları hem de İzmir Körfezi’ndeki koku sorununu, körfezde ne zaman yüzülebileceğini sordu.

“İLAVE SURİYELİ İÇİN DEVLET PARA VERMİYOR”

Gazeteci Saymaz, Meral Akşener’in Başkan Soyer’i sığınmacılarla ilgili itham etmesinin nedenini sordu. Başkan Soyer de, “Üç sene önce ‘Suriyelileri hazmetmemiz lazım. Entegre edemezsek tehlike haline gelecekler’ demiştim. Suriye’den Afganistan’dan gelenlerle ilgili devletin bir politikası yok. Biz vergiden pay alıyoruz. Pay nüfusa göre belirleniyor. 150 bin ilave Suriyeli var. Onun için devlet para vermiyor. Bunlar sokaklarda dolaşıyorlar. Tehdit haline gelmemesi lazım. Kaygımız bu” ifadelerini kullandı.

“5O YILLIK MESELEYİ ÇÖZDÜK”

İzmir Körfezi’ndeki koku problemini de çözdüklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Koku problemini bu kış bitirdik. 50 yıldır halı altına süpürülen meseleyi çözdük. 50 yıl önce İzmir’e kokudan giremezdiniz. Çocukluğumda burada denize giriyordum. Şu anda girilemiyor. Körfezi kirleterek berbat noktaya getirdik. Sonra büyük kanal projesi yaptılar. Tepelerden denize akan pis suyu kanal içinde Çiğli’de arıtma tesisine taşıdılar. Yağmur suyu ile pis su kanalını ortak yapmışlar. Bu ne demek? Tesis 100 birim suyu temizlemek için yapılmışken, 150-170 birim gidiyor. Arıtamadığı yağmur ile pis su karışımını denize veriliyor. 2,5 milyon metreküplük çamur birikmiş 20 yılda. Biz 260 kilometre yağmur ve pis su kanalını ayrıştırdık. Çamurları temizledik. Koku problemini kalıcı olarak çözdük. Artık koku olmayacak. 1,5-2 sene sonra körfez yüzülebilir hale gelecek” diye konuştu.

9 AĞUSTOS: ÇOLUK ÇOCUK YÜZECEĞİZ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Yaşayan Körfez” seferberliği ile her gün daha temiz hale gelen İzmir Körfezi’nde biyolojik çeşitliliği yansıtan sualtı fotoğraf sergisi 9 Ağustos’ta açıldı. Serginin açılışında konuşan Başkan Soyer, 11 milyar liralık bütçeyle devasa bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “İnanıyorum ki bu güzelim Körfez’de tekrar çoluk çocuk yüzeceğiz” ifadeleri kullanmıştı.

21 HAZİRAN: 2023 SONU KÖRFEZ’DE YÜZÜLÜR

İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ise “Biz 2023 yılının sonunda bu Körfez’de yüzeceğiz vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Yaşayan Körfez’e bilimsel çalışıyoruz. Teknik bir kuruluş, bilimsel veriler ışığında teknik çözümler üretiyoruz” demişti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme