- Haberler
- Turizm
- Zamanında imparatorların gözde şehriydi: Türkiye'de bu yer depremler yüzünden terk edildi- Şimdi görmek isteyen herkes...
Zamanında imparatorların gözde şehriydi: Türkiye'de bu yer depremler yüzünden terk edildi- Şimdi görmek isteyen herkes...
Türkiye'nin birçok kişi tarafından bilinmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen bir çok yeri mevcut. Sagalassos bu yerlerden bir tanesi. Zamanında imparatorların gözdesi olan bu şehir depremler ve veba salgını gibi sebepler yüzünden terkedilmiş. Şimdi görmek isteyen herkes müzekart ile giriş yapıyor.

Sagalassoslular M.Ö. 3. bin yılın sonlarında Batı ve Güney Anadolu’da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halklarındandır. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender, bu şehri ele geçirmiştir. Yazılı tarihi kaynaklarda, ilk defa M.Ö. 4. yüzyılın çeyreğinde Büyük İskender'in (M.Ö. 333-334) kenti zapt etmesiyle görülür. Sagalassos ‘un, Seleucid (Seleukos) ve Attalid (Attalos) hâkimiyetine girdiğini, M.Ö. 25 yılında Galatia kralı Amyntas’ın, ardından Augustus tarafından Roma İmparatorluğu topraklarına katıldığını görmekteyiz.
Hadrian’ın 120’li yıllarda Sagalassos’u Pisidia imparatorluk kültünün resmi merkezi seçmesi üzerine başlayan çok daha büyük çaplı ekonomik büyümesi, bir yüzyıl sürerek imar gelişmesini başlatmıştır. M.S. 6. ve 7. yüzyılların başlarındaki iki deprem ve 6. yüzyılın ortasında Anadolu’daki veba salgını ve siyasi karışıklıklar, kentin sonunu getirmiştir. 7. yüzyıla kadar kentte yaşam küçülerek ve giderek daha kırsal bir karakter kazanarak sürmüştür. M.S. 11. yüzyıla kadar, eskiden Antoninus Pius tapınağının olduğu tepe üzerine sığınan halkıyla Sagalassos ' ta yaşam, küçük bir köy yerleşimi olarak devam etmiştir. M.S. 13. yüzyıl başlarında Selçukluların, Sagalassos İskender Tepesi üzerindeki son Bizans askeri kale yerleşimini ortadan kaldırmasıyla kentte yaşam sona ermiştir.
En belirgin yapısı muhteşem Antoninler çeşmesidir. Şehir, İmparator Hadrian (M.S. 2. yy) döneminde ekonomik, siyasi ve sosyal anlamda en iyi dönemini yaşamıştır. Sagalassos Anadolu'nun en iyi korunagelmiş antik kentlerinden birisidir ve 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Ulusal Listesi'ne alınmıştır.
1989 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı adına, Belçika'nın Leuven Üniversitesi tarafından 2013'teki emekliliğine kadar kazılar Prof. Dr. Marc Waelkens tarafından yürütülmüştür. Kazılar ve restorasyonlar sonucunda pek çok eser ve anıt ortaya çıkmıştır. 2007-2008 kazılarında ortaya çıkan İmparator Hadrian ve İmparator Marcus Aurelius'a ait devasa heykel parçaları, dünyada eşine az rastlanır kalitedeki işçilikleri ile görenleri hayran bırakır. Sagalassos'tan gelen pek çok eser bugün Burdur Müzesi'nde sergilenmektedir. Günümüzde kazılar, Geleceğe Miras Projesi kapsamında Prof. Dr. Şükrü ÖZÜDOĞRU'nun koordinatörlüğünde, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesinden Doç. Dr. Peter L. M. TALLOEN tarafından sürdürülmektedir.