Zehirden farkı yok | Kalp krizi riskini artırıyor

Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan enerji içecekleri konusunda uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Tüm detaylar haberimizde...

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açabileceğini, genç yaşta kalp krizini tetikleyebileceğini belirterek, “Enerji içeceği bağımlılığı tam anlamıyla bir zehir. Hiç kimsenin tüketmesini istemiyoruz” dedi.

ÖLÜMCÜL RİTİM BOZUKLUKLARINA SEBEP OLABİLİR

Zehirden farkı yok | Kalp krizi riskini artırıyor

Enerji içeceklerinin içeriğinde bulunan yüksek kafein oranının ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını vurgulayan Uzm. Dr. Mehdi Onaç, “Bu içecekler, kalp hızını artırarak tansiyon ve aritmi riskini yükseltiyor. Uzun vadede ise ölümcül ritim bozukluklarına yol açabiliyor. Aynı zamanda insülin direncini tetikleyerek tip 2 diyabet riskini artırıyor” diye konuştu.

GENÇLERDE ANKSİYETE VE PANİK ATAK GÖRÜLEBİLİR

Uzm. Dr. Onaç, enerji içeceklerinin psikolojik etkilerine de dikkat çekerek, “Gençlerimiz daha enerjik olmak için bu içecekleri tüketiyor ancak aslında tam tersi bir etki yaratıyor. Melatonin seviyesini düşürerek uykusuzluğa yol açıyor. Bu da anksiyete, öfke nöbetleri ve panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor” dedi.

GEBELER VE KALP HASTALARI UZAK DURMALI

Enerji içeceklerinin özellikle risk gruplarındaki kişiler için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Dr. Onaç, “Kalp rahatsızlığı olan bireyler, böbrek ve karaciğer yetmezliği bulunan hastalar, gebe kadınlar bu içeceklerden kesinlikle uzak durmalı. Gebelerde erken doğuma yol açabileceği gibi, kalp rahatsızlığı olanlarda ölümcül sonuçlara neden olabilir” ifadelerini kullandı.

DOĞAL YOLLARLA ENERJİ KAZANMAK MÜMKÜN

Gençlere sağlıklı enerji kazanma yolları öneren Uzm. Dr. Mehdi Onaç, “Enerji içeceğine ihtiyacımız yok. Düzenli fiziksel egzersiz, sağlıklı bir uyku düzeni ve dengeli beslenme ile vücut doğal enerjisini kazanabilir. Haftada en az 150 dakika orta tempolu koşu, bisiklet sürme, ip atlama veya yüzme gibi aktivitelerle enerji seviyeleri yükseltilebilir” dedi.

“ALKOLLE KARIŞTIRILMASI ÖLÜMCÜL OLABİLİR”

Özellikle gençler arasında alkol ile enerji içeceğinin birlikte tüketildiğine dikkat çeken Dr. Onaç, “Bu kombinasyon karaciğerde ciddi tahribatlara yol açarak hepatite sebep olabilir. Ayrıca kalp ritminde ani bozukluklara neden olarak ölüm riskini artırabilir” diye konuştu.

Uzmanlar, enerji içeceklerinin uzun vadeli zararlarına karşı toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurgularken, tüketicilere bu içeceklerden uzak durmaları konusunda uyarıda bulunuyor.