Zeytinyağı seçmenin püf noktaları

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı zeytinyağında doğru ürünü seçmek için uzmanlar tüketicilere püf noktalarını anlattı

Modern tıbbın babası Hipokrat zeytinyağını şifacı olarak ilan etmiş. Türkiye dünyanın en büyük zeytin üreticileri arasında. Dünyanın en sağlıklı beslenme modellerinden Akdeniz diyetinin en önemli malzemelerinden biri de zeytinyağı. Naturel sızma zeytinyağı üreten Zagoda markasının kurucusu İsmail Şahin, kaliteli natürel zeytinyağını seçme yollarını anlattı;

Zeytinyağı seçmenin püf noktaları

-    Natürel sızma yazan etiketleri seçin. En azından kötü yağ almamış olursunuz.
-    Kaliteli yağ üretenler hasat tarihini mutlaka etikete yazar. Naturel sızma yağlar, zeytin henüz yeşilken üretilir. Dolayısıyla erken olması gerekir. 
-    Naturel sızma yağlar taze tüketilmeli. Üretim tarihi ile satış tarihi ne kadar yakınsa o kadar iyidir.
-    Tarım Orman Bakanlığı onaylı, işletme numarası, etiketi olan ürünler seçin.
-    Şişenin koyu renkli olmasına dikkat edin. Işık zeytinyağının düşmanıdır. Koyu renkli şişede saklanan zeytinyağı kalitesini korur.
-    Şişe açıldıktan sonra zeytinyağı kalitesi düşeceği için küçük şişelerde almayı tercih edin.
-    Eğer mümkünse aldığınız zeytinyağının elle toplanıp toplanmadığını öğrenin. Naturel sızma yağ çıkarılan zeytinler yırtılıp ezilmemesi için elle toplanır. 
-    Etiketinde soğuk sıkım yazısını arayın. 27 dereceden yüksek olmayan ortamda üretilmiş olmalı.
-    Öyle bir imkan varsa alacağınız zeytinyağının mutlaka tadına bakın. Tadında yeşil meyve, çimen aroması, acılık ve yakıcılık arayın. Yağ bozulmuşsa mum boya ya da küflü ceviz gibi kokar. 
-    Yağın değerlerine bakın. Acı ve keskin tadı varsa polifenol oranı yüksektir. 0,8’in altında serbest yağ asidi içermeli. Ultra premium yağda bu oran 0,3’ün altında olmalı. Yağdaki aktif oksijen miktarını gösteren peroksit değeri 12’nin altında olmalı. 
-    UV özgül absorbans değerleri yağda hile olup olmadığını anlayabilirsiniz. K232 2.5’tan, K270 0,22’den, DK da 0,01’den küçük olmalı. 
-     Kaliteli bir sızma zeytinyağında oleik asit oranı yüzde 65’in üzerinde olmalı. Bu değer ne kadar yüksekse yağ o kadar kalitelidir. 
-    Filtrelenmiş yağda tortu olmaz. Filtreleme kaliteyi yükseltmez ama dayanıklılığını arttırır.
-    Naturel sızma zeytinyağının rengi sarıdan yeşile pek çok tonda olabilir. Yeşil tazeliği, sarı karoten zenginliğini açıklar. Dolayısıyla yağın kalitesi için renk kriter değildir. Sadece kırmızımsı ya da turuncu renk oksitlenmeyi gösterir ve kullanılmaz. 
-    Arbequina, Trilye, Ayvalık veya Memecik cinsi zeytinlerin yağı daha güzel aroma lezzete sahiptir.

Bakmadan Geçme