Zeytinyağına talep arttı, sahtesi çoğaldı

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre Akdeniz kıyılarının önemli ürünü Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasında...

Zeytinyağına talep arttı, sahtesi çoğaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre Akdeniz kıyılarının önemli ürünü Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasında yer alan zeytinyağında bu sezon rekolte düşüşü yaşanıyor. Hastalık nedeniyle Avrupa’da çok düşük oranda ürün alınması Türkiye’deki üretime talebi arttırdı. Hem ürün azlığı hem de dış piyasadan gelen yoğun talep, zeytinyağı fiyatlarında ise artışa neden olurken diğer yandan da insan sağlığını tehdit eden “sahte” ürünlerin çıkmasına yol açtı. Konuya her fırsatta dikkat çeken yetkililer özellikle pazarlarda düşük fiyata satılan zeytinyağlarına karşı uyarıda bulunuyor, sahte üretime karşı önlem alınmasını istiyor.

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli zeytin hasat sezonun açılışında, Türk zeytinyağının markalaşarak ihracatının her yıl hızla artış gösterdiğine vurgu yaparak diğer yandan merdivenaltı olarak tabir edilen kontrolsüz üretimin artışına ve sahte ürünlere dikkat çekerek önlem alınması çağırısında bulundu.

Aliağa ilçesinde zeytinyağı işletmesi sahibi Mehmet Şengül ise geçen yıl 74 lira olarak açıklanan üreticiden zeytinyağı alım fiyatının bu sezon 295 liraya yükseldiğini hatırlatarak pazar yerlerinde ucuza satılan zeytinyağlarının sahte olduğunu ve halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etti.

Haber

ZEYTİN’İN YOK YILI

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı da Yeni İzmir’e yaptığı açıklamada benzer konulara dikkat çekti. Zeytin için bu senenin yok yılı olduğunu ifade eden Çakıcı, “Kuraklığın etkisi de çok ciddi oranda etkisini gösterdi, yağış azlığından verim daha da azaldı. Bir de 2 yıldır zeytinin yetiştiği birçok Avrupa ülkesinde hastalık problemi var. Akdeniz ülkelerinden Türk zeytinyağına talep arttı” açıklamasında bulundu.

‘KİM ALABİLİR?’

Bu yıl fiyatların çok yükseldiğine işaret eden Çakıcı şunları söyledi:

“Geçen yıl dökmeye yağ 80-100 liraya alınırken şimdi 200 liradan aşağı bulunmaz. Marketle kaç para olacağını tahmin bile edemiyoruz. Tabi maalesef bizim iç piyasamızda da spekülasyon çok. Marketlerde ne kadara satılacağını tahmin etmek zor. Yağ yok, yağ pahalı olacak söylentileri de fiyatları etkiliyor. Bu fiyatlara kim alabilir zeytinyağını?  Ancak küçük hediyelik şişelerde alıp salataya damla olarak kullanabiliriz. Bu sene için artık olumlu bir şey söylemek güç, umarım önümüzdeki sene böyle bir şey terar yaşanmaz.

LABORATUVAR OYUNLARI

Sahte zeytin konusu yıllardır gündemde ama tabi son yıllarda fiyatların artması ama verimin düşmesi insanları bu alana yönlendiriyor. Kaliteli zeytin yağı buzdolabında donar. Ama tabi öyle karışımlar yapıyorlar ki kokusu bile değişiyor. Bana bir numunelik geldi yanında da test sonuçları var. Sonuçlarında güzel hakiki bir zeytinyağı gibi gözüküyor. Ama tadı, görünüşü ise bambaşka. Biz de laboratuvarımızda kontrollerini yaptık sonuçlar alakasız çıktı. Farklı bitkisel yağların karışımı yapıldığını gördük. Bu tür şeylere karşı dikkatli olmak gerekiyor”

‘ZEYTİNYAĞI DEĞİL!’

Torbalılı zeytinyağı üreticisi Süleyman Öğüt ise TARİŞ’in zeytinyağı alım fiyatını 295 TL olarak açıkladığını, bu fiyatın daha da artmasını beklediklerini söyledi. Sahte üretime ilişkin duyumlarını paylaşan Öğüt, “Ben bazen internette de zeytinyağı 150 TL diye fiyat belirtiyorlar ama mümkün değil. Tüketicinin üreticiden aldığı zeytinyağının fiyatı 300-350 TL civarında olmalı. Ucuz zeytinyağı alanlar zeytinyağı yemiyor. Sahtekarlık yapıyor mesela kanola yağı gibi pamuk yağını alıp zeytinyağı ile karıştırıp satıyorlar, zeytinyağı gibi sunuyorlar insanlara. Zeytinyağı fabrikasının önüne gelip poz veriyorlar, ‘Zeytinyağımız çıktı’ diye sosyal medya hesaplarında paylaşıyorlar bir de.” Diye konuştu.

‘BAKANLIK AÇIKLAMALI’

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Yıldırım, taklit veya tağşiş yapılan gıda maddelerine dair bilgilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirtti.

“Günümüzde dünya genelinde artan nüfus ve tüketicilerin bilinçlenmesi, sağlıklı ve güvenilir gıdalara olan talebi artırmaktadır” diyen Yıldırım, “Zeytinyağı, içerdiği A, D, E ve K vitaminleri ile vücut için doğal bir koruyucu görevi üstlenir. Tekli doymamış yağlar ve antioksidanlar (fenolik bileşenler) içeriği, kanser riskini azaltma ve toksinlerden arınma özellikleri sunar. Ayrıca, kan pıhtılaşmasını azaltarak kalp krizi riskini düşürme gibi sağlık etkilerine de katkı sağlar” ifadesini kullandı.

Gıda fiyatlarındaki artış ve ekonomik nedenlerin, taklit ve tağşiş gibi gıda sahteciliği uygulamalarının yaygınlaşmasına yol açtığını kaydeden Yıldırım, “Zeytinyağı bitkisel bir yağdır ve içine herhangi bir bitkisel yağ konulduğunda “karışık bitkisel yağ” olarak adlandırılmaktadır. Bu sebeple, gerçek zeytinyağı fiyatlarından daha düşük maliyetle taklit ve tağşiş ürünler piyasaya sürülebiliyor. Bu gıda güvenliği riski taşır ve tüketicilerin sağlığına zarar verebilir. Bu yüzden, tüketicilerin güvenilir markaları tercih etmeleri, ürün etiketlerini dikkatlice incelemeleri ve yetkililere şüpheli durumları bildirmeleri önemlidir” ifade etti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme