• Haberler
  • İzmir
  • ZTO İzmir: İnciraltı tarım alanı olarak kalmalı

ZTO İzmir: İnciraltı tarım alanı olarak kalmalı

İnciraltı'nın sit statüsündeki değişikliğine tepki gösteren Ziraat Odası Mühendisleri İzmir Şubesi, İnciraltı'nın tarım vasfını kaybetmesine müsaade etmeyeceklerini açıkladı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İnciraltı’nda yakın zamanda gerçekleşen SİT değişikliği ve devam eden planlama süreci ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya TMMOB İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı, Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, TMMOB İzmir İKK sekreteri Aykut Akdemir, TMMOB Şehir Planlamacıları Odası ikinci başkanı Ilgaz Su Aktaş ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası üyesi Çevre Mühendisi Selma Akdoğan katıldı. 

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali’nde gerçekleşen basın açıklaması öncesi konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri ve Maden Mühendisi Aykut Akdemir, İnciraltını'nın tarım alanı olduğu gerçeğini unutmamız gerekir" dedi.

 

"İNCİRALTI TARIM ALANI OLARAK KALMALI"

"İnciraltı'ndan daha iyi bir tarım arazisi bulunmaz ama inşaat yapılacak alan çok bulunur" diyen Aykut Akdemir, "İnciraltı’nın tarım alanı olduğu gerçeğini hiçbir şey değiştiremez İnciraltı’ndan daha iyi bir tarım arazi bulunamaz ama İnşaat yapacak alan bulunur Bizi tapu veya mülkiyet üzerinden bir tartışma yaratmıyoruz Tek bir şey diyoruz tarım alanların korunması asli görevimizdir. Merkezi yönetime de yerel yönetimlere de aynı şeyi söylüyoruz. Biz halen aynı yerdeyiz İnciraltı tarım alanıdır ve tarım alanı olarak kalmalıdır. Tarım alanları bizden sonraki kuşaklara borcumuzdur. İnciraltı’nın tarım vasfını kaybetmesine müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

ZTO İzmir: İnciraltı tarım alanı olarak kalmalı

"İZMİR HALKI İNCİRALTI'NIN NEDEN KORUNMASI GEREKTİĞİNİ ANLADI"

Basın açıklamasını okuyan TMMOB Şehir Planlamacıları Odası ikinci başkanı Ilgaz Su Aktaş, yıllardır İnciraltı’nın değerini anlatmaya çalıştıklarını ancak hedefi rant olan kişilerin bunu anlamadığını belirtti.

İnciraltı’nın İzmir'de kentsel rantın biriktiği en büyük, en çok gündemde tutulan ve bir an önce ranta konu edilmesi için türlü çabalar içine girilen bir alan olduğunu kaydeden Aktaş, “Bölgenin rantından nemalanmak isteyen gayrimenkul simsarları, yapılaşmaya açılması halinde zenginliğini katlamayı bekleyen müteahhitler, ‘müşteri garantili’ otoyol, köprü vb. projelerle kamu kaynaklarına konmak isteyen ihaleciler İnciraltı’na yıllardır göz dikti. Israrla İnciraltı bölgesinin değerini, korunma gerekliliğini anlatıp durduk. İnciraltı’na gözlerini dikenler asla anlamak istemedi ancak İzmir halkı İnciraltı’nın neden korunması gerektiğini anladı ve mücadele etti” dedi. 

DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Toprak Koruma Kurulu’nun kimin için tarım dışı amaçla kullanıma ilişkin karar aldığını merak ettiklerini dile getiren Aktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Toprak Koruma Kurulu Kararı ile İnciraltı Bölgesinde tarım dışı kullanıma izin verilirken gelecek kuşaklarımızın gıda ihtiyacı, gıda güvenliği mi düşünülüyor? İmar Planları yapılırken kentin bütününde yaşanan bir sorunun çözümü, barınma hakkı, kamunun çıkarı, uzun erimli ve planlı bir kent, sosyal devlet gereği yükümlülükler mi gözetiliyor, İmar planları tüm İzmirliler için mi yapılıyor? Sit statüsü, her yıl kentimize uğrayıp, beslenen, çoğalan, konaklayan flamingolar daha rahat yaşasın, hem kara hem su florası daha da gelişsin, biyoçeşitlilik artsın diye mi düşürülüyor? İlgili ve yetkili idareler İnciraltı’nda avucunu ovuşturan kesimlerin isteklerini yerine getirebilmek için türlü yollar deniyorlar. Sit statüsü değişikliği de bu yaklaşımın son ürünüdür. Biliyorsunuz ki 2018 yılında alınan mahkeme kararına kadar Körfez Geçiş Projesi kentin gündemindeydi. Geçtiğimiz sene genel seçimlerin hemen öncesinde onaylanan imar planlarında rafa kaldırılan projenin ulaşım bağlantılarının da sinsice iliştirildiğini gördük. Söz konusu imar planlarına dava sürecimiz devam ediyor ve hatta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davanın bilirkişi raporunda, heyetin görüşünün planların iptali yönünde olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte 2018 yılında Körfez Geçiş Projesinin ÇED Olumlu kararını iptal eden mahkeme kararında mahkeme heyetinin, projenin kuzey ve güney kıyılarındaki korunan alanlara vurgu yaptığını da hatırlatmak isteriz. Bu bağlamda yapılan sit statüsü değişikliğinin olası bir proje ve projeye ilişkin davada ön almak, yargı kararlarının arkasından dolanmak olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Devletin kurumları halkına, doğaya, çevreye, tarım alanlarına, yurttaşların geleceğine ilişkin sorumluluklarını bir kenara bırakmış, rant peşinde koşan çevrelerin taleplerini nasıl yerine getireceği derdine düşmüştür. Ancak İnciraltı sahipsiz değildir, her adımı takip edeceğiz ve mücadeleyi sürdüreceğiz”

Açıklamanın ardından söz alan TMMOB İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı ise, İnciraltı tarım alanını atıl bırakılmış olduğunu söyledi.

.

 

 

 

 

Bakmadan Geçme