‘Bakliyat üretimi teşvik edilmeli’

Son 10 yılda, ülkemizdeki bakliyat üretim ve tüketim miktarları artış gösterdi. 2012 yılında 1,12 milyon ton olan tüketim miktarı, artan nüfusun etkisiyle 2022 yılında yüzde 9 oranında yükselerek 1,21 milyon seviyelerine ulaştı. 2022 yılı Türkiye baklagil arzında yüzde 21, toplam kullanımda ise yüzde 39’luk bir artış gerçekleşti. Ancak bakliyat üretimindeki artışın nüfus artışının gerisinde kalması ile ithalat miktarında da artış oldu.

'Bakliyat üretimi teşvik edilmeli'
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her yıl 10 Şubat’ta Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) ve Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan Dünya Bakliyat Günü, bu yıl İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Ercan Korkmaz’ın açıklamalarıyla dikkat çekti.

İÇ PİYASA ETKİLENİYOR

Korkmaz, son on yılda Türkiye’de bakliyat üretim ve tüketim miktarlarında önemli artışlar yaşandığını belirtti. 2012’de 1,12 milyon ton olan tüketim miktarının, artan nüfusla birlikte 2022’de yüzde 9 oranında yükselerek 1,21 milyon seviyesine ulaştığını vurguladı. Ancak üretimdeki artışın nüfus artışını karşılayamamasıyla ithalat miktarında da artış gözlendiğini dile getirdi. 2012’de 215 milyon dolarlık bakliyat ithalatının 2022’de 674 milyon dolara yükseldiğini belirten Korkmaz, bu durumun ülke içi fiyatları yurtdışı gelişmelere karşı son derece duyarlı hale getirdiğini ifade etti. Dünya fiyatlarındaki yükselişlerin iç piyasayı da etkilediğine dikkat çekti.

Ülkemizin baklagil üretimindeki önemi hakkında da bilgi veren Korkmaz, Türkiye’nin nohut, mercimek ve fasulye üretiminde dünya sıralamasında önemli bir konumda olduğunu belirtti. Ancak dünya üretimindeki payın yüzde 2,44 seviyesinde olduğuna işaret etti.

AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK

Bakliyat üretiminin yanı sıra tüketimindeki faydalarına da değinen Korkmaz, sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninde bakliyatların önemine vurgu yaptı. Ayrıca bakliyatların su tasarrufu sağlaması, toprağı koruması ve karbon salınımını azaltıcı etkisiyle sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağladığını vurguladı. Dünya Bakliyat Günü’nün, bakliyatın besinsel ve çevresel faydaları konusunda farkındalık yaratmayı amaçladığını belirten Korkmaz, üretimin yaygınlaşması için çeşitli teşviklerin önemine dikkat çekti. Özellikle baklagil çeşitliliğinin artırılması, teknolojik tarım ekipmanlarının geliştirilmesi ve üreticilere verilen prim desteklerinin artırılmasının gerekliliğini vurguladı.

Haber merkezi

‘Bakliyat üretimi teşvik edilmeli’

Yorumlar kapalı.